Recenze Xiaomi Redmi 5 Plus: zřejmě nejlepší telefon do 5 tisíc na trhu | Blog Mall.cz

Recenze Xiaomi Redmi 5 Plus: zřejmě nejlepší telefon do 5 tisíc na trhu

Když dostanete do ruky telefon s cenovkou pod 5 tisíc korun, nečekáte od něj zázraky. Xiaomi Redmi 5 Plus jich ale pár nabídlo. Za luxusní cenu má parametry, které mu můžou závidět i o několik tisícovek dražší smartphony.

Když plast ustupuje kovu

Redmi 5 Plus svou výjimečnost dokazuje hned při prvních dotecích. Záda i boky telefonu jsou totiž kovové, což v této cenové relaci vůbec není standardem. Plast zůstal jen na horní a spodní části zad, aby přístroj lépe chytal signál. Přední stranu telefonu pokrývá tvrzené sklo Gorilla Glass.

Umístění ovládacích prvků odpovídá dnešnímu standardu. Na pravé straně najdete uspávací tlačítko a tlačítka hlasitosti, nahoře jack pro sluchátka, na levé hraně slot pro dvě SIM karty (případně jednu SIM kartu a paměťovou kartu) a dole reproduktor s microUSB konektorem.

Telefon díky zaobleným hranám skvěle padne do ruky a na ovládací tlačítka dosáhnete tak akorát. Tlačítka potěší i tuhým stiskem, takže nejspíš něco vydrží. Samostatnou zmínku zaslouží přesná a rychlá čtečka otisků prstů, se kterou telefon hravě odemknete vždy na první pokus. Jediná výtka směřuje ke staršímu microUSB konektoru, ale to telefonu pod 5 tisíc korun klidně odpustíme.

Povedená konstrukce z kovu a skla připomíná o několik tisíc dražší smartphony. • 

Poměr stran 18:9 poprvé i pro střední třídu

S Xiaomi Redmi 5 Plus si užijete 5.99" displej s Full HD+ rozlišením a novým poměrem stran 18:9.

Displej běží na IPS panelu, takže se těšte na krásné barvy, skvělé pozorovací úhly i bezproblémové čtení na ostrém slunci. Telefon nabízí i automatickou regulaci jasu, která sice funguje spolehlivě, jen je trošku pomalejší, takže si na nastavení optimální úrovně jasu vždy musíte chvíli počkat.

Xiaomi se při vývoji modelu inspirovalo u dražších konkurentů a je to vidět. Displej má po stranách jen velmi tenké rámečky a telefon díky tomu (byť jen tak tak) ovládnete jednou rukou. Snad jen spodní rámeček mohl být užší: už jen proto, že v něm není čtečka otisků ani ovládací tlačítka. Ta výrobce vměstnal přímo do displeje.

První smartphone nižší třídy s poměrem stran displeje 18:9. • 

Výkonem bohatě stačí

Osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 625 z roku 2016 není žádnou hi-tech novinkou, ale na nejnovější Android, aplikace i běžné hraní vám bohatě postačí. Solidní výkon podtrhuje i 3GB operační paměť, takže přístroj neztrácí dech ani při náročnějším multitaskingu.

Komu by to přece jenom bylo málo, telefon seženete i v silnější verzi se 4GB operační pamětí a 64GB úložištěm (slabší verze má 32 GB). Již dříve jsme uvedli, že paměť telefonu můžete navíc rozšířit o paměťovou kartu.

Slušné fotky jen za dobrého světla

Fotoaparát je zřejmě jediná komponenta, která skutečně odpovídá ceně telefonu. S kamerkou o rozlišení 12 MPx pořídíte hezké fotky za dobrého světla, jakmile ale padne tma, ostrost i kvalita fotek klesá. Alespoň částečně to napravíte použitím blesku.

Podobné je to s videem. Redmi 5 Plus umí točit videa v 4K rozlišení, ale jen v nízké snímkové frekvenci a navíc nemá optickou stabilizaci obrazu. Působivé akční scény tak natočíte jen stěží, na druhou stranu dovolenkové video pro rodinu a přátele bude pořád vypadat dobře.

Sluší se zmínit, že čočka fotoaparátu ze zadní strany vystupuje, takže k novému telefonu rovnou doporučujeme pořídit obal.

Vystupující čočka fotoaparátu. • 

Vydrží 2-3 dny na jedno nabití

Baterie s kapacitou 4 000 mAh dávala už na papíře tušit, že vydrží dlouho. A papírové předpoklady se potvrdily – s Redmi 5 Plus vydržíte na jedno nabití 2-3 dny. Záleží samozřejmě na tom, jak intenzivně telefon využíváte.

Co už potěší méně, je rychlost nabíjení. Vysoká kapacita baterie v kombinaci s pomalejší microUSB nabíječkou mají za následek, že vybitý telefon do 100% stavu dostanete zhruba za 2,5 hodiny. Jelikož ale budete nabíjet maximálně 3× týdně, zase tolik vám to vadit nebude.

Jednoduše excelentní poměr cena/výkon

Xiaomi Redmi 5 Plus je výjimečný telefon. Nabízí kovové tělo, obrovský a krásný displej, velmi slušný výkon, jednu z nejlepších čteček otisků prstů na trhu a výrazně nadprůměrnou výdrž baterie. Hravě se tak může měřit s telefony, které stojí řádově o několik tisícovek více.

Jedinou větší výtku si Redmi 5 Plus zaslouží za fotoaparát, který v dané cenové relaci patří k průměru.

To ale nic nemění na tom, že v Xiaomi vytvořili něco mimořádného – telefon, který ve své cenové relaci jen těžko hledá konkurenci.

Jak se Xiaomi Redmi 5 Plus líbí vám? Dejte nám vědět na Facebooku.