Jak v obývacím pokoji správně umístit televizi | Blog Mall.cz

Chraňte si oči a záda: návod, jak v obýváku správně umístíte televizi

Podle průzkumu Asociace televizních organizací má 96 % Čechů doma televizi a sleduje ji průměrně 3 hodiny denně. Aby tuto zálibu bez úhony ustál váš zrak a páteř, musíte televizi správně umístit. Čtěte, jak na to.

Pozor na světlo a dveře

Když vybíráte pro televizi to pravé místo, nejprve si dejte pozor, aby nestála naproti zdroji denního světla, tedy naproti oknu. Kdyby vám na obrazovku neustále zářilo slunce, moc byste ze svých oblíbených filmů neměli. Ideální místo pro televizi je proto u stěny, která je s okny do pravého úhlu.

Televizi umístěte na místo bez rušivých elementů. Pokud například televizi umístíte vedle dveří nebo jiného frekventovaného místa, budou vaši pozornost odvádět babička putující na záchod a jiní členové domácnosti.

Ideální vzdálenost od gauče

„Neseď tak blízko u televize, zkazíš si oči.” Tak zní poučka, kterou děti často slýchají od rodičů. Přestože dnešní televize mají pokročilé technologie šetřící váš zrak, příliš blízké nebo naopak daleké sezení od obrazovky může způsobit pořádný bolehlav nebo třeba nepříjemný syndrom suchého oka.

Ideální vzdálenost gauče od televize se odvíjí od šířky televize. Ujistěte se, že mezera mezi gaučem a televizí odpovídá zhruba 2,5násobné velikosti úhlopříčky. Pomůže vám tenhle trik:

  1. Přepočítejte si velikost úhlopříčky z palců na centimetry (1 palec = 2,54 cm).
  2. Úhlopříčku v cm vynásobte číslem 2,5.
  3. Pak už si jen vzdálenost mezi sedačkou a televizí přeměřte a nábytek přemístěte. Pár centimetrů vedle nevadí, ale metrová odchylka už může vaše zdraví potrápit.

Gauč a křesla zároveň umístěte tak, ať televizi sledujete zpříma. Pokud se na televizi budete pravidelně dívat s otočeným krkem, co nevidět skončíte u fyzioterapeuta.

Sedačku i křesla umístěte před televizi tak, aby diváci nemuseli otáčet krk. • 

Správná vzdálenost od země

Když budete televizi sledovat se zakloněnou nebo předkloněnou hlavou, vaše páteř se vám pomstí zablokovaným krkem nebo bolestmi. Televizi proto umístěte do výše očí nebo ideálně o pár centimetrů níže. Záleží na výšce diváků a sedací soupravy, ale obvykle se ideální výška od země po spodní okraj televize pohybuje mezi 95–120 cm.

S tímto číslem počítejte při výběru nábytku, na který televizi postavíte. Televizi můžete umístit na:

  • televizní stolek,
  • obývací stěnu,
  • závěsnou polici
  • nebo držák na televizi.

Zejména poslední jmenovaný způsob přijde vhod v domácnostech, kde se u televize střídají děti a dospělí. Seženete totiž i polohovatelné držáky, díky kterým vzdálenost od země rychle změníte podle toho, kdo zrovna před televizí sedí. Pokud jste doma všichni zhruba stejně velcí, vystačíte si s fixním držákem.

>> Držáky na televize seženete na MALL.CZ. <<

Jestliže zvolíte zavěšení televize na stěnu, počítejte s úložným prostorem na příslušenství, jako je set-top box nebo herní konzole. • 

Jak televizi správně umístíte ke zdi

Než televizi zavěsíte na stěnu, ujistěte se, zda držák vaši televizi udrží, takže u výrobce zkontrolujte nosnost. Zároveň držák nebo skříňku umístěte tak, aby mezi stěnou a televizí zůstala zhruba 10 až 20 cm mezera. Televize se totiž zahřívají a mezera jim pomůže v chlazení. 

Na MALLu zrovna jedeme měsíc velkých televizí. Pokud se stále poohlížíte po svém fešákovi s pohyblivými obrázky do obýváku, jste na správné adrese. Máme pro vás všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si užili pravou domácí pohodu.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.