K čemu je AV přijímač a jak vám usnadní život | Blog Mall.cz

Rozezvučte celý domov: k čemu je AV přijímač a jak vám usnadní život

Každý máme doma počítač, televizi, rádio nebo třeba herní konzoli. Pomocí vychytávky jménem AV přijímač si všechny přístroje propojíte dohromady a vylepšíte jim zvuk, obraz i ovládání. Čtěte, čím vším vám AV přijímač zpříjemní život.

AV přijímače slouží jako ústředna, která propojí všechny vaše audio a video zařízení v domácnosti, například:

  • televizi,
  • počítače,
  • reproduktory,
  • herní konzoli,
  • set-top-box,
  • smartphone
  • nebo třeba gramofon.

AV přijímač zachytí signál ze všech těchto zařízení a pošle ho dál, třeba obraz z notebooku na největší monitor v domácnosti nebo hudbu v mobilu na nejkvalitnější reproduktor v obýváku. K AV přijímači tak připojíte více přístrojů současně. Úkolem AV přijímače je, aby vám vždy poskytl ten nejlepší zvukový a obrazový zážitek.

Vyčistí zvuk a vyladí obraz

Kromě propojování AV přijímač také vylepšuje. Funguje totiž jako zesilovač – to znamená, že zvyšuje výkon zvuku i obrazu. Z reproduktorů tak uslyšíte ještě lepší zvuk a na televizi uvidíte ještě lepší obraz.

Třeba AV přijímač Denon AVR-X1600H podporuje 3D prostorový zvuk Dolby Atmos, navíc s technologií Height Virtualization. Za normálních okolností byste museli do obýváku rozmístit speciální stropní reproduktory, abyste si tento prostorový zvuk užili, ale AV přijímač ho dokáže perfektně napodobit i s kterýmikoliv jinými reproduktory. Pohodlně si tak vytvoříte domácí kino bez složitého montování repráků ke stropu.

Kromě toho receiver vylepšuje a vyhlazuje obraz až do 4K Ultra HD rozlišení. Například své oblíbené starší filmy tak zažijete úplně jinak než dřív.

Jestli si chcete vytvořit perfektní domácí kino, bez AV přijímače a reproduktorů se neobejdete. • 

Propojí zařízení ve všech pokojích

K AV přijímači v pohodě připojíte gramofon z 80. let i nejnovější model smartphonu. Proto mají přijímače dostatek způsobů, jak k nim můžete zařízení připojit. Výše zmíněný AV přijímač Denon má například:

  • 6 HDMI vstupů,
  • 1 HDMI výstup,
  • USB vstup,
  • gramofonový MM vstup.

Kromě toho k němu ale zařízení připojíte i bezdrátově, například pomocí Wi-Fi, Bluetooth nebo Apple Air Play 2. Právě díky bezdrátovému připojení s AV přijímačem pohodlně propojíte nejen zařízení v obýváku, ale ve všech pokojích v bytě nebo v domě.

Když si třeba na televizi v obýváku chcete pustit film, který máte uložený na zapnutém počítači v pracovně, AV přijímač to zařídí.

Nový AV přijímač Denon AVR-X1600H posunul možností propojení ještě o kus dál, protože na něj přes Bluetooth pohodlně napojíte také bezdrátová sluchátka. Můžete tak poslouchat hudbu z kteréhokoliv zařízení v domě a nerušit u toho blízké. Špatně slyšící lidé ocení také možnost poslouchat sluchátka a reproduktory naráz. 

Ozvučí každý kout v domě nebo bytě

S AV přijímačem a pár reproduktory si také perfektně ozvučíte celý dům. Když rozmístíte bezdrátový reproduktor do každé místnosti, uslyšíte svou oblíbenou hudbu i při přecházení z jedné místnosti do druhé. Nebo si můžete v každé místnosti pustit jinou skladbu, je to na vás. Této chytré funkci se říká Multiroom – vícezónové ozvučení.

AV přijímač Denon AVR-X1600H navíc tuto funkci ještě zjednodušil pomocí technologie HEOS. Přijímač podporuje streamovací služby jako Spotify, Soundcloud, Amazon Prime Music, TIDAL nebo on-line rádia TuneIn.

To v praxi znamená, že můžete do celé domácnosti pouštět jakoukoliv písničku, na kterou zrovna pomyslíte. Nebo si každý člen pustí svou oblíbenou hudbu, a když přejde například z pokoje do obýváku, oba pokoje si na mobilní aplikaci spojí, aby hrály stejnou hudbu.

Pomocí mobilní aplikace HEOS pro Android a iOS si vyberete, co chcete pustit a kde to chcete pustit – třeba v obýváku, koupelně, ložnici nebo všude naráz. Všude po domácnosti můžete přehrávat nejen hudbu, ale třeba i zvuk z televize.

Tuto funkci si užijete naplno se speciálními reproduktory Denon HOME s technologií HEOS.

>> Ozvučte domácnost novými reproduktory Denon HOME. <<

Opraště vinylové desky. K AV přijímači jednoduše připojíte i svůj starý gramofon. • 

Je to těžké nastavit? Není

K AV přijímačům připojíte mnoho zařízení a disponují desítkami funkcí. Výrobci naštěstí myslí na to, aby měli lidé s nastavováním co nejméně práce. Moderní AV přijímače mají vizuálního průvodce, který vás nastavením krok za krokem provede na obrazovce připojené televize.

AV přijímač Denon AVR-X1600H je například vybavený kalibračním programem Audyssey MultEQ XT, který vám zvuk perfektně vyladí. Pomůže vám v tom také kalibrační mikrofon, který je součástí balení.

Přijímač zároveň počítá s tím, že k němu připojíte několik zařízení naráz a všechny je budete ovládat z jednoho místa. K tomu slouží aplikace Denon 2016 AVR Remote, kde nastavíte všechno od hlasitosti po připojené reproduktory. K dispozici je pro Android a iOS.

Máte-li doma systém chytré domácnosti, můžete AV přijímač ovládat také hlasem přes asistenční služby jako Amazon Alexa, Siri nebo Google Assistant. Všechny tito asistenti ale zatím nepodporují češtinu, a proto s nimi musíte mluvit anglicky nebo například německy.

>> Pořiďte si AV přijímač Denon AVR-X1600H i s reproduktory. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.