Kompletní průvodce číslováním sešitů a tužek | Blog Mall.cz

Vybavte školáka: kompletní průvodce číslováním sešitů a tužek

Nový školní rok se blíží a s ním i čas nakupování výbavy pro malého školáka. Ale někdy je pořádná věda koupit to pravé. Seznamy školních potřeb jsou totiž plné různých kódů: 524, A5 nebo HB. Čtěte, jak si udělat jasno v číslování sešitů a tužek, abyste vše pořídili na jedničku.

Vyznejte se v sešitech všech linek i velikostí

Pamatujte, že dítko potřebuje jiné vybavení do každého předmětu – na geometrii je nutností nelinkovaný sešit, na češtinu zase ten s linkami. Než se vydáte do obchodu, ujasněte si, jak se sešity značí. Většinou na nich najdete trojčíslí:

  • první číslo označuje formát sešitu,
  • druhé číslo počet listů

a třetí číslo tzv. liniaturu – zda je sešit čistý, čtverečkovaný nebo linkovaný (případně jak daleko od sebe linky jsou).

Pokud vás ze školy pošlou například pro sešit ve formátu A4 s 20 listy a linkami 8 milimetrů vzdálenými, víte, že máte sáhnout po označení 424. • 

Náš tip: Pro prvňáčky se hodí speciální sešity s pomocnými linkami, které jim pomohou s trénováním písmenek. Najdete je pod označením:

  • 511 – sešit s jednou pomocnou linkou pro nácvik malých písmen
  • a 512 – sešit se dvěma pomocnými linkami pro psaní velkých písmen (kapitálek) a vysokých písmen (jako k nebo h).

>> Vyberte si správný sešit na MALL.cz. <<

Je libo ekologický sešit?

Klasickým číslováním ale označení sešitů zdaleka nekončí. Na některých blocích najdete ještě poznámku „e” nebo „EKO” – takové sešity jsou vyrobené z recyklovaného papíru, který je zažloutlý a méně kvalitní. Nákup vás ale vyjde levněji.

Ostříleným školákům nebo starším studentům eko sešity klidně pořiďte. Prvňáčkům ale do aktovky nepatří – snadno by totiž stránky prorazili hrotem tužky nebo by se jim pero propilo na další listy.

Náš tip: Do první třídy vybavte dítě klasickým bezdřevým sešitem, který je kvalitnější a vydrží i neobratné zacházení s tužkou.

Obecně platí, že čím nižší ročník dítko navštěvuje, tím méně popíše listů. Prvňáčkům proto stačí sešity s 10–20 listy, označené například 410 nebo 521. Pro středoškoláky nakupte silnější sešity, jako je třeba 464. • 

Vyberte správnou tužku na kreslení i rýsování

Dítko potřebuje vedle sešitů také obyčejné tužky. Ani s nimi to ale není tak jednoduché. Označují se písmeny B, H a F ve spojení s číslicemi 1–9. Liší se podle tvrdosti a každá se hodí na něco jiného:

  • Písmenem B (z anglického black – černý) se označují měkké tužky, přičemž 9B je nejměkčí.
  • Písmeno H (z anglického hard – tvrdý) značí tvrdé tužky, kdy 9H je nejtvrdší.
  • Tužky s písmeny HB a F (z anglického firm – pevný) stojí někde mezi nimi.

Na seznamu školních potřeb ale najdete tužky spíš pod čísly 1, 2 a 3. To je české označení. Jak se v tom tedy vyznat? Jednoduše mějte na paměti, že:

  • tužka číslo 1 odpovídá měkké tuze B – pořiďte ji proto na kreslení do výtvarné výchovy,
  • tužka číslo 2 je totéž co středně tvrdá tuha HB – je ideální na psaní nebo drobnější skicy,
  • tužka číslo 3 odpovídá tvrdé tuze H – přibalte ji školákovi na rýsování do geometrie.

Až se vypravíte na školní nákupy, buďte připravení na zahraniční označení tužek písmeny B, H a F, ale i na česká čísla 1, 2 a 3. • 

>> Psací potřeby pro školáky najdete na MALL.cz. <<

Psaní, základ života

Má-li školák sešit a tužku, může se pustit do psaní. Dohlédněte ale na to, aby psací potřeby správně držel. Když si zvykne na dobrý úchop hned od začátku, snáz pak přejde na pero. A navíc – v pozdějším věku by se pak psacích zlozvyků těžko zbavoval.

Když si všimnete, že dítě drží tužku špatně, nenechávejte to být. Malý pisálek bez pomoci nikdy způsob psaní nezlepší. Srovnejte mu prstíky a naveďte ho na správné držení. • 

Se správným úchopem pomáhají i vhodně zvolené tužky. Jestliže mají kulatý tvar, prsty po nich kloužou a prvňáčkovi se úchop nedaří. Vyberte mu raději silnější trojhrannou tužku, ideálně s hranou stěny 9–10 milimetrů. Ta padne do malých dětských ručiček jako ulitá a pomůže vaší ratolesti poskládat prsty správně.

Chcete-li, aby vašemu dítku tužky dlouho vydržely, i když občas upustí penál na zem, porozhlédněte se v obchodě po nelámavých tužkách. Jsou sice dražší, ale tuha vydrží a neláme se ani po pádu. • 

>> Pořiďte všechny školní potřeby na MALL.cz. <<

Už máte nakoupené školní potřeby pro děti? Napište nám do komentářů, jaké máte zážitky s nakupováním výbavy pro školáky.