Hotové domácí úkoly za pár minut? Naučte své dítě udržovat pořádek na stole | Blog Mall.cz

Hotové domácí úkoly za pár minut? Naučte své dítě udržovat pořádek na stole

Jen málokteré dítě má rádo domácí úkoly. Když mu ale vytvoříte příjemné pracovní prostředí a naučíte ho udržovat na stole pořádek, bude se všemi hotové za několik minut. A to už je slušná motivace k tomu, aby vás v tomto ohledu poslechlo, co říkáte?

Základem je bezpečí

Aby vaše dítko mohlo odškrtávat jeden domácí úkol za druhým, musí se u svého „pracovního“ stolu cítit bezpečně.

Dětský stůl proto umístěte v pokojíčku tak, aby dítě mělo výhled do celé místnosti a zároveň vidělo na vstupní dveře. Malí školáci se cítí bezpečněji také v případě, kdy mají za zády pevnou zeď. Naopak sezení zády ke dveřím je pro ně nepříjemné.

Myslete také na to, aby na pracovní plochu dětského stolu dopadal dostatek přirozeného světla, ideálně z boku. Sezení přímo proti oknu nebo naopak zády k oknu není vhodné. V prvním případě budou vaše dítě bolet oči, v tom druhém se mu světlo bude nepříjemně odrážet od displeje notebooku či monitoru.

Ideální umístění stolu: dítě sedí zády ke stěně a z boku má okno. • 

Hlavně, ať se u stolu nehrbí

Vybírejte stůl o šířce alespoň 60 cm a délce alespoň 100 cm. Myslete při tom do budoucna – dnes vašemu dítku možná stačí menší stůl, ale už za pár let bude mít vlastní notebook nebo počítač s monitorem. A v takovém případě musí být stůl tak široký, aby se dítě na obrazovku nedívalo z 20 cm.

Problematickým rozměrem u dětských stolů je výška, protože ta by se měla odvíjet od výšky vašeho dítěte. Nejlepší proto bude, když pořídíte „rostoucí“ stůl s polohovatelnými nohami i sklápěcí deskou, protože takový vašemu školákovi vydrží celou základní školu, aniž byste museli každé dva roky kupovat nový.

>> Polohovatelné dětské stoly vybírejte na MALL.cz

V pořádku jde všechno lépe

Na efektivitu zpracování domácích úkolů má vliv také pořádek na stole. Odnaučte dítě, aby si na stole nechávalo hračky nebo další věci, které nesouvisí s jeho „prací“ – zbytečně by jej sváděly a zdržovaly. Stejně tak i mobil nebo tablet, takže dohlédněte, ať je během psaní úkolů školáci odloží.

Na stůl patří jen věci, které souvisejí s aktuálními domácími úkoly. • 

Nejlepší je, když má dítě na stole pouze ty věci, které bezprostředně souvisí s jeho domácími úkoly na daný den. To znamená sešity, učebnice, psací pomůcky a rýsovací potřeby. Na dětském stole pak nesmí chybět lampička, kterou umístěte k opačné ruce, než kterou dítě píše, aby si nestínilo.

Jakmile dítko domácí úkoly dokončí, chtějte po něm, aby si stůl poklidilo, sešity s učebnicemi seskládalo do komínků a psací potřeby uklidilo do držáku. Když si z toho uděláte rituál, uvidíte, že vaše dítě bude pořádek na stole udržovat naprosto automaticky.

A jak vypadá pracovní stůl vašeho školáka? Udržuje na něm pořádek? Dejte nám vědět do komentářů.