10 tipů na veselé obaly školních sešitů | Blog Mall.cz

10 tipů na veselé obaly školních sešitů

Plastové sešitové obaly už neletí. Nejen, že jsou hrozně neekologické, ale hlavně je to nuda. Zpříjemněte malým školákům učení originálními pestrobarevnými obaly na sešity. U jejich výroby se zabaví celá rodina.

1. Jako základ použijte balicí papír

Obaly mají sešity chránit, aby nebyly upatlané a neměly oslí uši. Takže i když chcete být kreativní, myslete na to, aby obal pořád plnil tuto funkci.

Perfektní je použít vzorovaný balicí papír, na kterém se drobné nečistoty a flíčky snadno ztratí. Postup je jednoduchý. Dejte papír rubem nahoru, obkreslete na něj sešit a hlavně přidejte z každé strany dva centimetry navíc. Ve středu, kde se sešit přehýbá, papír nastřihněte, abyste jej mohli pohodlně přehnout a přilepit k vnitřní straně desek sešitu.

Anebo vezměte karton bílého papíru (čím tvrdší, tím lepší) a nalepte jej na desky sešitu. Tím se zpevní a bude mnohem těžší jej zmačkat. Navíc vám zůstane větší prostor pro zdobení.

Papír na oblepení desek ale nemusí být jen bílý. Nebojte se barev. Ve větších papírnictvích najdete i tvrdší barevné listy s vyšší gramáží, takže obal sešitu bude odolnější.

Využijte, co máte po ruce. Bez nůžek a lepidla toho ale moc nesvedete. • 

2. Mrkněte, co máte doma

Když chcete zdobit sešity, nemusíte hned běžet všechno nakupovat. Nejdřív se podívejte, co máte doma po ruce. Hodí se noviny i ústřižky barevných papírů. Kreativitě se meze nekladou. Vystříhejte z nich různé tvary nebo je jen natrhejte na kousíčky a lepte přes sebe. Vznikne tak efektní mozaika.

3. Zužitkujte staré látky

Látky a krajky se nejspíš zalíbí hlavně holkám. Nechte je kombinovat i zdánlivě nekombinovatelné. Přidejte k látkám nalepovací kamínky a obal na sešit pro malou princeznu je na světě.

Náš tip: Na látky použijte tekuté lepidlo, na lepení papírů spíš tuhé, aby se nekroutily.

4. Lepte ostošest

Amatérskou domácí tvorbu v poslední době ovládly populární washi pásky. Vyrábí se v mnoha barvách. A na rozdíl od izolepy jsou papírové, takže se na ně dá i psát. Tenhle způsob zdobení je extrémně jednoduchý. Nepotřebujete ani nůžky. Pásky jde totiž snadno utrhnout. Vytvářejte proužky, čtverečky nebo celé sítě. Čím víc barev, tím líp!

5. Malujte a patlejte

Jestli budete mít kuráž, dejte dětem barvičky. Akrylové, vodové nebo temperové. Klidně použijte i barevnou tuš. To je jedno. Vyřádí se se vším.

Jak na to?

  • Pamatujete si, jak se ve školce rozfoukávaly vodové barvičky slámkou a vytvářely se z nich abstraktní obrazce? Tak si to připomeňte. Je to zábava. A jde to i s tuší.
  • Nemusíte používat jen štětce. Malovat můžete i prsty. Anebo na sešit rovnou obtiskněte celou dlaň, případně využijte razítka.

Náš tip: Na tohle zdobení budete potřebovat odolnou podložku, kterou pečlivě zakryjete pracovní stůl. Barvičky jsou fajn, ale jen dokud je nemusíte drhnout ze dřeva.

Akrylové, vodové nebo temperové barvy, voskovky i pastelky. Děti se pěkně vyřádí. Hlavně myslete na podložku. • 

6. Ať se to třpytí!

Hlavně vaše malé parádilky budou mít radost, když jim koupíte třpytky v lepidle. Existují ve spoustě barev, snadno se nanáší a jsou opravdu efektní. Vykouzlete s nimi na sešitech zářivé obrazce.

Náš tip: Třpytkami můžete snadno dozdobit i obal z balicího papíru.

7. Vytiskněte fotky

Fotky jsou radost a nositelé pěkných vzpomínek. Vytiskněte si na barevné tiskárně fotky milovaných domácích mazlíčků nebo vašich dětí s kamarády. Doplňte je třeba nalepovacími kamínky, které seženete v každém větším papírnictví anebo rámečky z washi pásek a originální obal na sešit máte hotový.

8. Skládejte

Vezměte si vzorované papíry a nastříhejte je na stejné trojúhelníčky nebo čtverečky. Pak z nich poskládejte mozaiku. Je to pracnější, ale výsledek stojí za to.

9. Vystřihujte

Máte doma spoustu starých novin, časopisů a ústřižků barevných papírů? Dejte je své ratolesti, ať si z nich vystříhá, co se jí líbí – celé fotky nebo jen různé tvary. Jakou koláž si na obalu sešitu vytvoří, je už pak na ní.

Možná bude z tvoření obalů na sešity pěkný nepořádek… Ideální je pracovat na igelitových malířských podložkách, které pak jen sbalíte, obsah vysypete do koše a podložku schováte na příště. • 

10. Nezapomeňte na jmenovku

Obal sešitu jste už nazdobili, všechna lepidla a barvičky zaschly. Teď přichází to nejdůležitější. Jmenovka.

Vezměte si tvrdší bílý či barevný papír a vystřihněte z něj bublinu, čtvereček nebo obdélníček. Do jmenovky udělejte tenkou fixou tři linky – na jméno, příjmení a název předmětu – a nalepte ji kamkoliv na sešit. Šikmo, rovně, doprostřed nebo do rohu? Popusťte uzdu fantazii.

Kupujete plastové obaly na sešity, nebo je vyrábíte sami doma? Podělte se o své triky v komentářích.