Jak připravit budoucího prvňáčka na školu | Blog Mall.cz

Jak připravit budoucího prvňáčka na školu

Prázdniny utíkají jako voda a budoucí prvňáčci už si nedočkavě připravují aktovky. Za pár týdnů vypukne první školní den. Víte, jak připravit vaše dítě, aby bylo ve škole co nejméně vyjukané? 

Nestrašte děti školou

Většina budoucích prvňáčků se na školu těší. Když jim pak ale říkáte „Počkej ve škole. Tam ti zábava skončí. A běda ti, jestli přineseš pětku,“ radost ze školy se pomalu ale jistě změní ve strach. Děti v pozitivním přístupu ke škole podporujte. A jestli jste školu sami neměli rádi, dětem to raději zamlčte. Rozhodně pro ně bude lepší začít školní docházku s radostí a s úsměvem, než se strachem v očích nebo odporem. V podpoře pozitivního přístupu ke škole vám pomohou i školní pomůcky. Vyberte pro dítě takovou aktovku, penál, kufřík na výtvarku a pytlík na bačkůrky, které se mu líbí. Do aktovky s oblíbenými obrázky si bude mnohem raději připravovat věci do školy než do jednobarevné školní tašky.  Nenuťte mu věci, které vyloženě nechce. Většinou to bývají věci po starším sourozenci. I takové maličkosti dokážou školu pořádně znechutit. 

Chvalte děti za maličkosti, které ve škole dokázali. Budou se více snažit. • 

Ranní vstávání do školy

Poslední prázdninový týden se vyplatí pomalinku upravovat prvňáčkův ranní režim. Připravte dítěti ranní aktivity, třeba výlet, kdy si vyzkoušíte i vy, jak dlouho mu trvá ranní příprava a začnete ho pomalu na vstávání zvykat. Ušetříte si tak spoustu starostí, až nastane den D.

Náš TIP: Maminky, nesnažte se už během srpna natahovat budík na sedmou a trénovat ranní sprinty ke škole. Tímhle způsobem vaše ratolest začne spolehlivě školu nesnášet ještě dřív, než vůbec začne. Dítě by se s pravidelným rytmem mělo sžívat postupně. 

Ráno nebudou děti zdržovat, když se do školy budou těšit. • 

Malujte, skládejte, trénujte výdrž

Během srpna pozorujte malého školáka, jestli se dokáže v klidu aspoň 35 minut soustředit na jednu věc. Pokud ano, máte vyhráno. Pokud ne, máte čas natrénovat výdrž. Ale netlačte na pilu. Společně si prohlížejte knihy, malujte si, skládejte, dělejte prostě cokoliv, co vyžaduje soustředění na jednu věc. První měsíc ve škole je podle pedagogů zejména o učení nových návyků. Proto nemějte strach, jestli se vaše dítě nezvládá soustředit 35 minut, ale jen 20. Ve škole si rychle zvykne.

Nespěchejte

Je celkem běžné, že chcete, aby vaše dítě do první třídy umělo už co nejvíce. Možná tedy máte doma prvňáčka, který umí psát i počítat a na školu se těší. Maminky a tatínkové pozor. Zdaleka nemáte vyhráno. Může se vám totiž stát, že se vám prvňáček po pár dnech vrátí ze školy domů s brekem. Proč? Protože se začne nudit a začne se mu stýskat po školce, kde ho nikdo nenutil sedět v lavici. Nezapomeňte, že čísla a písmenka se naučí ve škole, a když bude umět jen do deseti a ne do tisíce, tak ho škola bude o to víc bavit. Pokud přeci jen máte doma malého génia, poraďte se s psychologem, jestli první třídu rovnou nepřeskočit.

Neučte toho děti příliš, ve škole se budou nudit. • 

Nákup školních pomůcek

Nemáte ještě nakoupené všechny školní pomůcky, které si pamatujete, že jste ve škole potřebovali? Začněte pozvolna. Určitě dětem pořiďte ten správný základ: psací bloky a sešity, pastelky a barvičky. Zbytek buď dostanou ve škole nebo dostanete seznam od učitele. Co ale určitě potřebovat budete, je školní taška. Pevná, ergonomická školní aktovka s širokými popruhy a reflexními páskami s nějakým tím hezkým obrázkem, který bude s prvňáčkem chodit do školy minimálně celý první rok. 

Po bezstarostném školkovém období přichází obrovská změna. Zjednodušte vašemu školáčkovi vstup do nové etapy života a podporujte ho na každém kroku. A nezapomeňte, z první třídy se propadnout nedá.

Pamatujete si na svůj první školní den? Měli jste na notýsku houbu nebo berušku? Napište nám do komentářů na Facebooku, jaké máte vzpomínky na první třídu. 

Témata:
  škola, deti