To nejlepší pro vaše mimi: domácí, nebo kupovaná dětská výživa? | Blog Mall.cz

To nejlepší pro vaše mimi: domácí, nebo kupovaná dětská výživa?

Všichni rodiče chtějí pro své dítě to nejlepší – třeba kvalitní jídlo. Některé maminky se proto vyhýbají kupované výživě a vaří doma vlastní přesnídávky. Ty ale nemusí být pro děťátko vždycky top. Čtěte, proč je dobré sáhnout i po kupované výživě a na co myslet při výrobě domácích svačinek.

V prvních zhruba třech letech života si vaše děťátko buduje stravovací návyky a na vás je, abyste mu zajistili kvalitní a vyváženou stravu. Mnoho maminek proto v dobré víře připravuje domácí přesnídávky a odmítá ty kupované. Přitom právě hotové přesnídávky, které najdete v obchodech, jsou často pro děti to lepší.

Kupovaná výživa: sklenička plná zdraví

Požadavky na dětskou výživu jsou mnohem přísnější než na běžnou stravu. Ovoce, zelenina a další suroviny, ze kterých se dobroty pro nejmenší vyrábí, totiž musí splňovat přísné normy české i evropské legislativy.

Potraviny pro kojence a malé děti:

  • mají několikanásobně nižší tolerovanou míra dusičnanů, pesticidů či těžkých kovů než běžné potraviny,
  • neobsahují žádné konzervační látky ani umělá barviva,

mají konzistenci a nutriční složení přizpůsobené věku dítěte.

V obchodech najdete dětské výživy splňující přísné normy pod označením „Potravina pro zvláštní výživu určená pro kojence a malé děti”. • 

Do dětských příkrmů patří jen kontrolované ovoce

Například limit pro obsah zbytkových pesticidů u jablek, ze kterých se vyrábí dětská výživa, je až 1500× přísnější než pro běžná jablka. U mrkve pěstované do kojenecké výživy je dokonce 3000× přísnější.

Pokud tedy půjdete do obchodu a nakoupíte mrkev, kedluben a brambory, abyste doma připravili domácí pochoutku pro vašeho mrňouse, nikdy neseženete tak kvalitní a zdravé potraviny jako ty, které se dávají do kupovaných výživ.

Pečliví výrobci přesnídávek navíc suroviny kontrolují už během pěstování:

  • Plodiny se pěstují na speciálně kontrolovaných místech, kde není nutné používat chemická hnojiva nebo postřiky.
  • Půda polí a sadů neobsahuje těžké kovy ani dusičnany.
  • Vše roste daleko od hlavních silnic i těžkého průmyslu, aby se minimalizovalo znečištění plodin a půdy.

Vitamínů má víc domácí přesnídavka

Na druhou stranu, dětská výživa ve skleničkách se často připravuje sterilizací, při které se ztrácí značná část vitamínů. Hledejte proto výživy připravované v páře. V těch vitamíny zůstávají stejně, jako kdybyste je připravovali doma.

>> Vyberte kvalitní dětské příkrmy na MALL.cz. <<

Při nákupu přesnídávek čtěte pozorně etikety – zkontrolujte věk dítěte, pro které je výživa určena, ale i značku a datum výroby. • 

Domácí výživy: začněte zdravými ingrediencemi

Chcete-li přece jen dítku dopřát domácí stravu, sežeňte si na přípravu kvalitní suroviny – v běžných obchodech je ale nenajdete. Zárukou není ani pěstování na vlastní zahrádce. I když záhonky nehnojíte, škodliviny se k plodinám mohou dostat třeba z vody, kterou je zaléváte.

Větší množství sodíku nebo dusičnanů v potravinách pak může způsobit vysoký krevní tlak a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění v dospělosti.

Nakupujte proto raději v bio obchodech nebo si najděte bio pěstitele ve svém okolí a jezděte pro ovoce a zeleninu přímo k němu. Vyjde vás to sice dráž, ale potraviny budou zdravější.

Děti jsou na škodlivé látky v jídle mnohem citlivější. Na výrobu svačinek pro nejmenší proto sáhněte po potravinách, které splňují přísné normy pro kojeneckou výživu. • 

Přesnídávku vyrobíte podle vlastní chuti

Výhodou domácích výživ je, že je připravíte přesně tak, jak je má váš potomek nejraději – vyberete třeba jen jeho oblíbené druhy ovoce a zeleniny. A navíc přesně víte, v jakém poměru jste je do výživy dali.

Při přípravě přesnídávek ale dejte pozor na hygienu – hrozí totiž riziko kontaminace bakteriemi. Vařte jídlo dostatečně dlouho a vyhněte se dlouhému skladování. Jen tak bude jídlo bezpečné a miminko si na něm pochutná. 

Pokud kojenecké a dětské výživě ve skleničkách nevěříte a raději vyrobíte dítku domácí svačinu, kupujte zeleninu a ovoce v obchodech s biopotravinami. • 

Vyrábíte dětem svačinku doma sami, nebo dáváte přednost kupované výživě? Napište nám své zkušenosti do komentářů.