Co dělat, když dítě hystericky odmítá domácí příkrmy | Blog Mall.cz

Co dělat, když dítě hystericky odmítá domácí příkrmy

Čerstvá rozmixovaná zelenina ze zahrádky je na oblečení, ve vlasech i na zemi, ale jen ne v puse. Určitě to znáte – miminko si s jídlem hraje, pláče u něj nebo se mu vůbec nevěnuje a ignoruje ho. Co teď?

Každé miminko je jiné a má rádo jiné chutě i struktury jídla. Některý z našich tipů určitě zafunguje i na vašeho malého strávníka.

1. Netlačte na pilu a zůstaňte v klidu

Když se řekne příkrm, asi si vybavíte vrchovatou misku plnou rozmixované zeleniny. Dítěti ale někdy stačí jen troška. Naberte na špičku lžičky a zkuste, jak dítě na příkrm reaguje.

Pamatujete, jaké to bylo, když jste na dovolené ochutnali něco opravdu zvláštního – třeba chobotnici nebo zmrzlinu s příchutí hrášku? Možná jste se neubránili ušklíbnutí a zařekli se, že to už v životě nedáte do pusy. Miminko je na tom podobně – jen s tím rozdílem, že zkouší teprve své druhé, třetí nebo čtvrté jídlo v životě.

Důležitý je klid a pohoda – nenechte se vykolejit, když se miminko rozpláče nebo začne jídlo plivat. Stává se to:

  • u dětí, které začínají s příkrmy,
  • ale i u zkušených harcovníků, kteří se špatně vyspali nebo jim právě přestala chutnat brokolice.

A tip od zkušených maminek – zvykání na příkrmy může trvat i několik měsíců a je to tak v pořádku. Připravte se na to, že jeden den dítě jí příkladně, ale další den se to může úplně změnit a vy s tím nic nenaděláte.

Takže jídlo zatím skliďte a zkuste to později.

S plačícím dítětem mnoho nezmůžete. Raději jídlo odneste a miminko uklidněte. • 

2. Změňte konzistenci a strukturu jídla

Svému miminku připravte:

  • vodnaté rozmixované jídlo do lahve s větší dírkou,
  • hladce rozmixované kašovité jídlo,
  • hrubě pomačkaný příkrm
  • nebo kus vařené zeleniny či ovoce do ruky.

Neexistuje nejlepší varianta nebo doporučená konzistence – musíte to vyzkoušet. Některá miminka jídlo pomačkané vidličkou vyplivují, jiným vadí lžička v puse a vyžadují kousek ovoce nebo zeleniny do ruky. Na vás je, abyste to odhalili.

Tip: Do ruky se hodí třeba hranolek mrkve nebo brambory, růžička květáku či kolečko cukety. Zeleninu uvařte v páře a dbejte na to, ať není rozvařená, jinak by se špatně držela a jedla.

A nezapomeňte – že dnes miminko miluje zeleninu rozmixovanou na kaši neznamená, že to tak bude i příští týden. S miminkem se všechno rychle mění!

3. Zjistěte, co miminku chutná

Dáváte pozor na alergeny, máte nastudované tabulky s druhy zeleniny a ovoce vhodnými pro děti podle měsíců věku, vše konzultujete s pediatrem – ale vaše miminko ne a ne jíst. Hoďte na chvilku přesný plán za hlavu a zkuste s miminkem otestovat různé druhy ovoce a zeleniny. Zkoušeli jste třeba:

  • pečené sladké brambory rozmačkané s kapkou olivového oleje,
  • ovoce místo zeleniny
  • nebo přidat do příkrmu trochu mateřského mléka nebo umělé výživy?

Některým miminkům šmakují kupované příkrmy ve skleničce a domácích se ani netknou. Nenechte se tím zneklidnit – chutě miminek se rychle a často mění, takže za měsíc už může být všechno jinak.

Zkoušejte různé druhy zeleniny i ovoce a kombinujte je. Vaše miminko samo pozná, co mu chutná nejvíce. • 

4. Nenechávejte miminko u jídla spát

Když se miminku u příkrmu klíží oči, do jídla ho nenuťte. Unavené a ospalé dítě určitě nebude hezky jíst. Raději vytipujte okamžik, kdy je miminko čilé, dobře naladěné a nic ho netrápí. Perfektní chvíle na servírování příkrmu!

Zároveň nekrmte dítě moc dlouho, aby u jídla nezačalo usínat.

Některým miminkům vyhovuje delší čas na krmení a je to úplně v pořádku. Pokud ale dítě začne ztrácet pozornost a je rozmrzelé nebo neposedné, pravděpodobně ho krmíte už příliš dlouho.

5. Pobavte dítě

Některé děti jídlo zkrátka nudí. Aby snědly, co mají, potřebují k tomu zábavu. Zkuste třeba:

  • dítěti zpívat nebo vykládat,
  • ukazovat si s ním v leporelu,
  • dát mu do ruky dětskou sušenku
  • nebo na oko jíst z jeho misky.

Na větší děti platí dát jim do ruky vlastní lžičku a nechat je nabírat jídlo. Krmit mohou sebe nebo třeba svoji panenku a vy zatím zaujatému dítěti strčíte do pusy lžičku s jídlem.

Zaujměte dítě obrázky a nakrmte ho v klidu. • 

Přečtěte si také náš článek o tom, jak naučit miminko na první příkrmy.

Jaké jsou vaše triky na krmení neposedného dítěte? Napište ostatním maminkám na našem Facebooku.