Poznejte klady a zápory plavání s miminkem | Blog Mall.cz

Poznejte klady a zápory plavání s miminkem

Kojenecké plavání se již dlouho těší oblibě a o kurzu uvažuje nejedna novopečená maminka. Jak ale poznáte, zda je to to pravé pro vaše miminko? Udělejte si přehled o kladech a záporech.

Seznámit miminko v raném věku s vodním prostředím je pro něj v mnoha směrech dobré. V prvních měsících po narození je na vodu přirozeně zvyklé, a tak si dovádění ve vodě snadno osvojí.

Pro úplně nejmenší je tu „vaničkování“

S kojencem začněte objevovat vodní svět klidně již od 6. až 8. týdne věku. Do velkého bazénu vás s malým miminkem zatím nepustí, existuje ale možnost, jak začít s kojeneckým plaváním co nejdříve.

Metoda, které se říká „vaničkování,“ baví rodiče i miminka. Zvládnete ji s lektorkou na soukromé hodině nebo doma ve vlastní vaně. Napusťte ji vodou o teplotě mezi 34 - 37°C až po okraj.

1. Miminko zvolna ponořte do vody a neustále ho držte. Jedna ruka podpírá hlavičku, druhá ho drží pod zadečkem.

2. Pokud je miminko spokojené, začněte s ním pomalu pohybovat v poloze klubíčka. Je to odpočinková poloha, při které miminko relaxuje.

3. Splývání, držení v týlu, potápění a další tréninkové postupy si alespoň poprvé nechte ukázat odbornicí na vaničkování.

>> Pořiďte dětem na vodní radovánky hračky do vody na MALL.cz. <<

Pokud si miminko vaničkování oblíbí, snižujte postupně teplotu vody až na 32°C. Usnadníte mu tak přechod z vaničkování do velkého bazénu na kurz kojeneckého plavání.

Vaničkování ocení hlavně rodiče s dětmi, které trpí nespavostí nebo bolestí bříška. Pohyb ve vodě miminko příjemně unaví a uvolní bříško.

Vaničkování děti připraví do velkého bazénu – zvyknou si a nebudou se pak vody bát. • 

S kojeneckým plaváním začněte v 6 měsících

Koupání ve vaničce se miminku zalíbilo? Až oslaví půlroční narozeniny, vezměte ho na opravdový kurz do velkého bazénu. Obvykle se kurzu účastní několik málo dětí s rodiči.

Maminky se shodují, že velkou roli při výběru kurzu plavání hraje zázemí:

  • šatna s dostatečným prostorem k přebalování,
  • odpočívárna po plavání pro adaptaci na přechod z vyhřátého bazénu,
  • možnost oddělení nejmenších dětí od starších.

Než se zapíšete, chtějte první lekci zdarma. Předem asi těžko zjistíte, jak vám bude konkrétní bazén vyhovovat. Dobré kurzy nabízí možnost ukázkové hodiny zdarma.

Dále si zjistěte:

  • zda je personál proškolený,
  • jaké používá metody,
  • spokojenost ostatních rodičů s konkrétním kurzem.

Nepodceňte výběr instruktora. Dobrý lektor neskáče z jednoho cvičení na druhé, ale plynule směřuje k nějakému cíli, což může být i hra. Během lekce by měl s rodiči komunikovat a jasně jim vysvětlit, co a jak mají s dítětem dělat a k čemu je to dobré.

Hlídá si detaily? Chce, aby se děti v další hodině někam posunuly? Dává pozor na techniku a bezpečí? Pozorujte instruktora při první hodině a ověřte si, že má osvědčení o způsobilosti.

 >> Pořiďte miminku plavací plenky na MALL.cz. <<

Na co si dát pozor

Než miminko vezmete poprvé do bazénu, zamyslete se nad možnými riziky. 

1. Citlivost na chlor

Každé dítě má různě citlivou pokožku. Nejen po první lekci v bazénu sledujte, jak kůže vašeho miminka reaguje na chlór. Alergie či přecitlivělost na dezinfekci se může rozvinout časem.

2. Oslabená imunita

Miminko berte do bazénu jen tehdy, když je zdravé. Především v zimních měsících dbejte na plynulost přechodu mezi bazénem a venkem a správně ho oblečte. Je-li dítě po nemoci či očkování, raději plavání vynechte. Kvalitní kurzy nahrazují promeškané lekce nebo vrací finance.

Pomocí seznamu si ověřte, že kurz splňuje většinu důležitých kritérií. • 

Kojenecké plavání začíná potápěním

V kurzu kojeneckého plavání se miminko samozřejmě nenaučí plavat. To ho čeká až od 3 let. Inspirovat se pak můžete v článku 8 tipů, jak naučit děti plavat. Na kojeneckém kurzu se miminka naučí zadržet dech při potopení. Tuto schopnost mají po narození, ale po asi třech měsících ji ztrácejí.

Miminka se rozvíjí zábavnou formou skrze hry, které lektoři vymýšlí. Zvykají si na ostatní děti a celkově získávají k vodě kladný vztah.

Při plavání si miminko prohlubuje důvěru v rodiče. • 

Klady plavání s miminky

Kojenecké plavání pozitivně ovlivňuje vývoj dítěte, protože:

  • rozvíjí motoriku, koordinaci pohybu, trénuje správné držení těla
  • vytváří zdravý vztah k pohybu a posiluje imunitu (dítě se otužuje),
  • učí děti navazovat kontakt mezi sebou,
  • zlepšuje trávení a chuť k jídlu, zkvalitňuje spánek,
  • dávám rodičům i dětem možnost zavést pravidelný režim,
  • prohlubuje důvěru v rodiče a dělá jim to radost.

Zdravotní přínosy a rizika plavání s kojenci shrnula MUDr. Taťána Florianová. • 

Radost, která dětem při plavání kouká z očí, mluví za vše. Kojenecké plavání je pro miminko i rodiče úžasný zážitek, který rozvíjí vzájemné pouto.

Zápory kojeneckého plavání

Abyste si vy i miminko plavání pořádně užili a neodnesli si ekzém či podráždění dýchacích cest, vyhněte se přechlorovaným bazénům. Zvýšené opatrnosti dbejte především tehdy, pokud máte v rodině dědičné vlohy pro:

  • astma,
  • alergie,
  • atopický ekzém.

Určitě nic nezkazíte, když se před plaváním poradíte s dětským lékařem.

V neposlední řadě sledujte, zda vaše miminko plavání vůbec baví. I proto je rozumnější vyzkoušet první lekci zdarma, než se zapíšete na celý kurz. Pokud dítě na kurz nedáte, nic se neděje, kojenecké plavání rozhodně není nutnost, bez které vaše dítě nemůže být.

A jaké jsou vaše zkušenosti s kojeneckým plaváním? Napište nám to do komentářů.