Boříme mýty o kojení: 8 nepravd, které maminky slýchají | Blog Mall.cz

Boříme mýty o kojení: 8 nepravd, které maminky nejčastěji slýchají

Musíš kojit přesně po dvou hodinách. A když máš malá prsa, budeš mít i málo mléka. To jsou jen některé z nepravd, které novopečené maminky mnohdy slýchají od svého okolí. Čtěte, jaké mýty o kojení kolují a jak je to s nimi doopravdy.

Podle zdravotníků je mateřské mléko pro novorozence nejlepší. V těle matky se začíná tvořit už před porodem a své složení mění podle stáří a potřeb dítěte. Díky tomu dodává prckovi přesně ty látky a živiny, které potřebuje.

Kromě vody obsahuje mateřské mléko taky bílkoviny, tuky, minerály a vitamíny. A navíc posiluje imunitní systém mrňouse.

Odborníci se shodují, že kojení buduje mezi maminkou a kojencem citovou vazbu. Ohledně správného způsobu a četnosti kojení ale novopečené maminky slýchají často protichůdné rady. Kolem kojících pravidel totiž koluje řada mýtů. Jak to s nimi je ve skutečnosti?

Díky svému složení posiluje mateřské mléko imunitu dítěte a dodává mu všechny důležité látky a živiny. • 

Mýtus č. 1: Malá prsa znamenají málo mléka

Na velikosti nezáleží – a u kojení se na to můžete spolehnout. I malá prsa zvládnou vytvořit dostatek mléka, které vaše dítko zasytí.

A chcete-li laktaci pomoct, myslete na správnou životosprávu – doktor Miloslav Hronek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové upozorňuje, že klíčový je hlavně dostatečný příjem tekutin. Díky tomu bude vaše tělo dobře fungovat. Neznamená to však, že čím víc vody vypijete, čím větší množství mléka budete mít. V době kojení zapomeňte také na drastické diety.

Mýtus č. 2: Mléko je slabé a dítě nevyživí

Máte-li pocit, že vaše miminko nepřibírá a nemá dost energie, určitě to nebude mlékem. Příroda si umí poradit – ženské tělo je uzpůsobené tak, že vytváří přesně takové mléko, které dítě v daném věku potřebuje. Žádné mateřské mléko proto není slabé ani nevýživné.

Mýtus č. 3: Je nutné kojit v přesných intervalech

Miminko pláče a dožaduje se mléka, ale vy z okolí slýcháte, že musíte ještě počkat a krmit ho v pravidelný čas, aby mělo řád. Klidně na tyto nevyžádané rady zapomeňte – i podle lékařky Anny Mydlilové z České neonatologické společnosti je důležitější kojit miminko podle jeho potřeb a neomezovat délku ani frekvenci kojení. Není proto potřeba, abyste si vedli na kojení přesné tabulky a miminko krmili jen každé tři hodiny.

Myslete na to, že každý prcek je jiný a hlad může dostat dřív nebo později. Svou ratolest pozorujte a řiďte se tím, co potřebuje. Jen tak bude dítě spokojené.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) platí, že časté sání miminka a vyprazdňování prsou zlepšuje a zrychluje laktaci. Jednoduše řečeno: čím častěji kojíte, tím víc mléka by se vám mělo vytvořit. • 

Mýtus č. 4: Když nekojíte, dítě bude nemocné

Ani tohoto mýtu se nemusíte obávat. Mateřské mléko je sice pro miminko to nejlepší, ale pokud maminka ze zdravotních důvodů kojit nemůže, neznamená to, že bude mrňous strádat. K dostání jsou umělá mléka, kterými můžete prcka nakrmit. Je ale důležité správně vybrat.

Hledejte ozkoušená mléka s kvalitním složením. Například na pokračovacím umělém mléce Kendamil si pochutnával i potomek prince Williama a vévodkyně Kate – princ Louis. Jako jediné na trhu je totiž vyrobené z plnotučného mléka, které pochází od krav z ekologického a organického chovu farmářů z anglického národního parku Lake District.

Mateřské mléko je pro každé miminko to nejlepší. Pokud ze zdravotních důvodů kojit nemůžete, poraďte se s pediatrem, čím výživu nahradit a co by mělo umělé mléko obsahovat. • 

Plnotučné mléko obsahuje látky, které jsou pro vývoj miminka nezbytné. Například:

  • vápník a vitamín D, podporují růst a stavbu kostí,
  • správný tuk, který prospívá vývoji mozku,
  • bílkoviny potřebné pro růst svalů
  • a také vitamíny B2, minerály nebo prvky jako jód a draslík.

Obsah tuku v plnotučném mléce je téměř stejný jako v mateřském mléce. Kendamil navíc neobsahuje rybí tuk ani palmový olej, který dětem škodí – snižuje totiž množství minerálů v kostech. 

Většina umělých mlék pro děti obsahuje odstředěné mléko, které není pro miminko tak výživné jako plnotučné. Kendamil oproti tomu používá plnotučné kravské mléko a už dvakrát získal certifikát Mezinárodního institutu kvality. • 

Mýtus č. 5: V létě musí miminko kromě mléka pít i čaj

Generace našich maminek věřila, že mateřské mléko samo o sobě nestačí – tedy alespoň ne v létě, kdy jsou třicítky a miminka potřebují hydratovat. Věřte, že mléko by mělo být všechno, co dítě potřebuje. Postará se o veškerou výživu a prcek se z něj nají i napije.

Podle České neonatologické společnosti děti minimálně první 4–6 měsíců doplňování tekutin nad rámec mléka nepotřebují. Voda nebo třeba čaj by jim naopak způsobily průjmy a další problémy, jak varuje Světová zdravotnická organizace. Pokud vám tedy pediatr nedoporučí něco jiného, v prvních měsících nemusíte doplňování tekutin vůbec řešit.

Mýtus č. 6: Maminka nemůže kojit, když je nemocná

Naopak. Pokud máte obyčejnou chřipku nebo nachlazení, kojení nic nebrání. Dokonce je pro dítě prospěšnější než kdy jindy – v takových chvílích totiž dítko z mateřského mléka získá látky, které zvyšují jeho obranyschopnost.

V případě, kdy je onemocnění vážnější nebo užíváte silnější léky, s kojením si dejte raději pohov. Vždy se také pro jistotu poraďte s lékařem.

Pokud máte sílu, kojte klidně i při nemoci. Miminku tím nijak neublížíte. • 

Mýtus č. 7: Když dítě krmíte umělým mlékem, bude tlusté

Žádný strach – i když miminko krmíte z lahvičky umělým mlékem, neznamená to, že z něj nutně vyroste oplácané dítě. Skutečně kvalitní umělá mléka jsou zdravá a neobsahují žádné zbytečné cukry.

Při krmení umělým mlékem ale vždy dodržujte doporučené dávkování, které odpovídá tomu, co prcek k růstu potřebuje. Pak se nemusíte obezity bát.

>> Dětská mléka Kendamil najdete na MALL.cz. <<

I v umělém mléce najdete vitamíny a další látky, které dítě potřebuje. • 

Mýtus č. 8: Když dítě kojíte několik let, vychováte závisláka

Pamatujte si, že kojit můžete tak dlouho, jak vy i váš potomek potřebujete. Nemusíte se bát, že na vás dítko bude závislé. Podle laktačních poradkyň je zcela v pořádku kojit i dva nebo tři roky.

A pokud vás kojení trápí, zkuste některé z těchto tipů:

  • Miminko přikládejte k prsu častěji v noci.
  • Udělejte si při kojení příjemnou atmosféru.
  • Alespoň v šestinedělí nedávejte miminku dudlík – podle České neonatologické společnosti kazí miminku techniku sání.

Slýcháte také nepravdy o kojení? Napište nám do komentářů, s jakým tvrzením se setkáváte nejčastěji.