Mami, čistou plenku! 5 tipů, jak na přebalování v terénu | Blog Mall.cz

Mami, čistou plenku! 5 tipů, jak na přebalování v terénu

Každé miminko potřebuje ke spokojenosti plné bříško a milující rodiče, ale také čistou plenku. V pohodlí domova to není problém. Jak si ale s přebalováním poradit na cestách nebo ve městě? Poradíme, co výměnu plen v terénu usnadní.

Máte-li doma novorozence, raději vždy vyražte ven jen na krátkou dobu – od jednoho přebalování k druhému.

Když dítko trochu povyroste, klidně se vypravte na výlet na celé odpoledne. Výměna plínky v bojových podmínkách vás sice nemine, ale pokud se budete držet následujících rad, zvládnete ji bez obtíží:

1. Mějte klidné místo pořád poblíž

Spontánní výlety jsou možná super dobrodružství, ale hlavně pro starší děti nebo dospěláky. S malým miminkem plánujte cestu dopředu a zvolte takovou trasu, kde budete mít neustále na dohled zázemí – tam se můžete v případě potřeby s mrňousem schovat a přebalit ho. Jezděte s kočárkem:

  • v blízkosti domova,
  • u nákupních center
  • nebo na náměstí, kde jsou restaurace a další zařízení.

NÁŠ TIP: Pro všechny případy si ale doma raději nacvičte přebalování v kočárku. Bude se hodit, pokud náhodou žádný podnik v blízkosti nebude. 

Aby mělo miminko i vy při přebalování na výletě stejné pohodlí jako doma, zdržujte se raději v blízkosti podniků, kde můžete plenu vyměnit v teple. • 

2. Vytvořte si cestovní sadu plínek

Neexistuje univerzální rada, kolik plen denně by mělo vaše miminko spotřebovat. Obecně ale platí, že má být pořád v suchu. Plenku tedy vyměňte, když se v ní dítko necítí příjemně. U novorozeňat můžete přebalovat třeba i 12× denně.

U starších miminek kontrolujte plenu každé 2–3 hodiny. Když se chystáte ven, nezapomeňte si proto nabalit cestovní přebalovací sadu:

  • Odhadněte, kolik času venku strávíte a vezměte si s sebou takový počet plen, které budete potřebovat – plus jednu navíc. Na odpolední procházku od jedné do pěti si tak sbalte pro jistotu hned 3.
  • Nezapomeňte ani na vlhčené ubrousky – například ubrousky Pampers Aqua Pure jsou z organické bavlny a obsahují 99 % čisté vody, takže jsou jemné k pokožce miminka a chrání ji před podrážděním.
  • Do tašky si vezměte i přebalovací podložku, na kterou je dítko zvyklé.

Kromě kvalitních plen a vlhčených ubrousků nesmí v přebalovací tašce chybět ani krém na zadeček, přebalovací podložka nebo igelitové sáčky. • 

Látkové pleny nejsou na venkovní přebalování ideální – museli byste je pak svázat do sáčku a zapáchající uzlíček vozit celý den v kočárku. Raději sáhněte po jednorázových plenách a vybírejte takové, které udrží vaše miminko v suchu a pohodlí několik hodin. Například plenky Pampers Pure Protection udrží vaše dítko v suchu až na 12 hodin.

Mají také speciální indikátor vlhkosti – kdykoli jednoduše zkontrolujete, jestli je potřeba plenu vyměnit. Pokud už je čas, indikátor se zbarví. Pleny Pampers jsou navíc vyrobené z prémiové bavlny a měkkých rostlinných vláken, takže se v nich miminko cítí jako v peřince.

Kromě toho můžete mít dobrý pocit – plenky Pampers Pure se totiž vyrábí za použití 100% obnovitelné elektrické energie a z nadýchané buničiny z udržitelných zdrojů.

A aby prckovi plenka pěkně seděla a neprotékala, zvolte správnou velikost – tu poznáte podle váhy miminka.

Plenky Pampers Pure Protection jsou bez parfemace a bělidel na bázi chloru. • 

NÁŠ TIP: Pokud se dítko nachází mezi dvěma velikostmi, zvolte raději tu větší.

>> Pořiďte pro své miminko pleny Pampers Pure Protection. <<

3. Hygiena v první řadě

Přebalování v nákupním centru, restauraci nebo na veřejném WC má své nesporné výhody – miminko nemusíte svlékat v mrazu a na přebalování máte dostatek prostoru i klidu. Mnohdy totiž na záchodcích najdete koutek přímo pro maminky s přebalovacím pultem.

Nikdy ale miminko nepokládejte přímo na pult a dbejte na hygienu:

  1. Před přebalováním důkladně otřete pult vlhčenými ubrousky.
  2. Položte na něj svou přebalovací podložku nebo alumatku.
  3. Miminko přebalte.
  4. A na závěr pult znovu otřete vlhčenými ubrousky.

Noste s sebou i do města vlastní přebalovací podložku – nejen, že zajistíte při přebalování hygienické prostředí, ale miminko se navíc bude cítit jako doma. • 

4. Přebalovací záchranný seznam

Kdo je připraven, není překvapen. A pro zázemí na přebalování to platí dvojnásob. Založte si seznam takzvaných „baby friendly" míst ve svém okolí, kde mají přebalovací pulty, dětské koutky i další vybavení pro maminky, a noste ho stále při sobě.

Kdykoli půjdete na procházku a potkáte ideální místo, kam se můžete uchýlit i s vaším potomkem, zapište si ho. Vznikne vám praktický pomocník, se kterým budete vždycky vědět, kde najdete záchytné místo na přebalování i krmení.

5. Schovejte se do ústraní

Když na to přijde, v létě přebalte miminko klidně v parku – stačí vám přebalovací podložka a lavička pěkně na sluníčku, aby bylo prckovi teplo. V zimě je ale situace složitější. Pokud nemáte po ruce vytopenou restauraci nebo nákupní centrum s přebalovacím pultem, musíte to zvládnout venku i tak.

Dbejte především na to, ať se vaše dítko nenachladí a najděte místo:

  • v závětří,
  • na slunci
  • a v tichu

Pak ho přebalte v kočárku. Zbytečně se nezdržujte, vyměňte plínku a snažte se mít dítě rychle znovu oblečené. Zabavte ho třeba hračkou a neustále na něj mluvte – tak rozptýlíte jeho pozornost, takže si ani nevšimne, že ho přebalujete v polních podmínkách.

Pokud není v blízkosti žádná kavárna ani nákupní centrum, přebalte miminko venku v kočárku – vždy ale zaparkujte v závětří a na sluníčku, aby bylo miminku teplo. • 

Máte další triky, jak si poradit s přebalováním v náročných podmínkách? Napište nám své zkušenosti do komentářů.