Děti a lepek: kdy, proč a jak ho přidáte do příkrmů | Blog Mall.cz

Děti a lepek: zjistěte, kdy a jak přidáte obiloviny do jídelníčku

Počet lidí s alergií na lepek roste. A to přidělává vrásky rodičům, kteří začínají s příkrmy. Stojí totiž před otázkou, zda a kdy lepek do jídelníčku dítěte přidat. Zjistěte o lepku v dětském jídle více, zeptali jsme nutriční specialistky.

Co je to lepek

Lepek neboli gluten tvoří velkou část našeho jídelníčku a dostává se nám na talíř častěji, než si možná uvědomujeme. Najdete ho v některých obilovinách jako třeba

  • v pšenici,
  • ječmenu,
  • žitu
  • či v ovsu.

Zároveň je ale lepek jeden z alergenů a ne každý jeho konzumaci dobře snáší. Proto rodiče někdy váhají, zda a jak jej zařadí do dětského jídelníčku. Odborníci ale mají jasno. Lepek podle nich do dětských příkrmů patří.

S lepkem začněte mezi 17. a 26. týdnem

V roce 2008 potvrdila nutriční komise fungující pod Evropskou společností pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN), že příliš brzké nebo naopak oddálené zařazení lepku do dětských příkrmů může zvyšovat šanci na pozdější obtíže s obilovinami. S lepkem ideálně začněte během takzvaného imunologického okénka. To se otevírá po ukončeném 4. měsíci a končí přibližně v polovině 7. měsíce života dítěte.

Tip odborníků: Určitě nezačínejte s lepkem dříve než po ukončeném 4. měsíci. Organismus dítěte ještě nemá dostatečně vybudovanou imunitu a zažívací systém nestráví náročnější potraviny než mateřské mléko nebo náhradní mléčnou výživu.

Po ukončeném 4. měsíci nejdříve můžete pomalu začínat s příkrmy a zjistit, jak tělo děťátka na nové potraviny reaguje.

>> Vyzrajte na příkrmy. <<

„Má se za to, že včasný kontakt kojence s potenciálním potravinovým alergenem vede k lepší imunologické reakci dítěte a nižší pravděpodobnosti výskytu alergie v pozdějším věku.”

Ing. Hana Nechvátalová, nutriční specialistka Hero CZ

Nic není pro dítě tak prospěšné, jako kojení. Při zavádění příkrmů stále tvoří mateřské mléko hlavní část dětského jídelníčku. • 

Náš tip: Pokud máte ohledně zařazení jakékoliv potraviny do dětského menu pochybnosti, poraďte se s pediatrem.

Lepek zařazujte postupně a v malých dávkách

Stejně jako s ostatními potenciálními alergeny, i s lepkem začínejte velice opatrně. Mějte pod kontrolou, kolik lepku dítě sní a s velikostí dávek to nepřehánějte. Ideálním množstvím do začátku je 1–⁠2 čajové lžičky pšeničné mouky nebo krupice. Tu do příkrmu dostanete například, když

  • přidáte mouku jako zápražku do dětské polévky,
  • zahustíte moukou zeleninový nebo masozeleninový příkrm,
  • přidáte rozmělněnou těstovinu do příkrmu
  • nebo dáte dítěti trochu neslazené obilné kaše.

>> Vyzkoušejte Sunárek dětské kaše z MALL.CZ. <<

Náš tip: Při zařazování lepku se nedoporučuje začínat s rohlíkem. Ačkoliv dětem chutná a baví je pečivo žužlat, nemáte dobrý přehled, kolik lepku skutečně dítě snědlo. Navíc pečivo obsahuje sůl a cukr.

„Někdy se setkáte i s doporučením, že lepek do dětské stravy dostanete přidáním drcené sušenky nebo piškotu do ovocných příkrmů. Kvůli obsahu cukru nebo vajíček ale nejsou tyto potraviny do začátku vhodné.”

Ing. Hana Nechvátalová, nutriční specialistka Hero CZ

Pokud sáhnete po kaších, snadno prostřídáte lepkové i bezlepkové varianty, takže nepřetížíte dětské bříško. A jestli máte doma malého vybíravce, potěšíte ho různými příchutěmi. Kaše Sunárek nabízí mléčné i nemléčné variace s vanilkou, jahodami, banánem nebo třeba s medem.

Navíc Sunárky neobsahují přidané cukry ani maltodextrin a dodají dítěti vápník a vitamíny A, C a D.

Obilné kaše dodávají vitaminy ze skupiny B, minerály i vlákninu. Začínejte s nimi ale pomalu, postačí pár lžiček před spaním. • 

Abyste vysledovali reakce na lepek, nekombinujte start s žádnou další novou potravinou. Toto pravidlo platí pro zavádění všech příkrmů. Jen při dokonalém odlišení nové položky jídelníčku totiž zjistíte, zda na ni děťátko nereaguje.

>> Co dělat, když dítě hystericky odmítá příkrmy. <<

Jak zjistíte u svého dítěte alergii na lepek

Kvůli nesnášenlivosti lepku neboli celiakii se zaněcuje tenké střevo. Kvůli tomu

  • se zhoršuje jeho funkce,
  • živiny se špatně vstřebávají
  • a přichází zažívací obtíže.

„Častými projevy jsou bolesti či křeče břicha doprovázené průjmy, celkovou únavou organismu, vyčerpáním, úbytkem hmotnosti a eventuálně i zpomalením růstu dětí.”

Ing. Hana Nechvátalová, nutriční specialistka Hero CZ

Dalším varovným signálem, že něco s novou položkou na dětském menu není v pořádku, je vyrážka nebo ekzém.

Pokud dítěti lepek ve stravě očividně nedělá dobře, poraďte se s pediatrem. Pravděpodobně najedete s dítětem na bezlepkovou dietu. To dnes není žádný problém ani pro dospělé, bezlepkové potraviny poznáte podle znaku přeškrtlého klasu na obalu.

>> Vyzkoušejte například rýžové kaše Sunárek bez lepku. <<

Předchystané kaše máte hotové za pár minut. Takže se místo otáčení u plotny můžete déle věnovat svému drobečkovi. • 

Nezapomínejte také, že v době zavádění příkrmů se prořezávají první zoubky. Čistěte je alespoň jednou denně i kojencům například

  • kouskem navlhčené gázy
  • nebo nákusním kartáčkem.

>> Zjistěte, kdy je čas vyrazit s dítětem za zubařem. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.