Zvládněte cestu letadlem jako profíci | Blog Mall.cz

Vleťte do toho: co a jak si přichystat na první let

Letadlové kabiny jsou pro cestovatelské zelenáče místem plným nástrah a nečekaných potřeb. Pokud se letos chystáte poprvé vyměnit cestu autobusem, vlakem či autem za letadlo, zjistěte, jak let bez obtíží zvládnout.

1. Nepodceňte přípravu

Přečtěte si pečlivě, s jak velkými a těžkými zavazadly můžete s konkrétní leteckou společností cestovat. Hmotnost i rozměry se totiž výrazně liší.

Nejčastější rozměry příručního zavazadla, tedy toho, které si ponecháte po celou dobu letu u sebe, jsou 55 × 45 × 25 centimetrů. Každá společnost má ale právo stanovit si vlastní rozměry, proto si informace vždy dohledejte.

Do příručního zavazadla nezapomeňte přibalit čtečku nebo knihu. • 

To chce klid a nohy v teple a bezpečí

Cestování letadlem je pro tělo náročné – dlouhou dobu sedíte na jednom místě, na rozdíl od auta nebo autobusu neděláte zastávky a působí na vás jiný tlak. Právě kvůli změnám tlaku a nedostatku pohybu často pasažérům natékají nohy – hlavně kotníky nebo lýtka. Od nepříjemných otoků pomáhají kompresní ponožky.

>> Pořiďte si na cestu letadlem kompresní ponožky. <<

Pokud vás trápí chladné nohy, přibalte si do příručního zavazadla i teplé a pohodlné ponožky a tenkou deku.

Tepelný komfort je při letu důležitý. Do kabiny si tak vždy vezměte alespoň dvě vrstvy oblečení. • 

Hydratujte pleť i oči

Další nebezpečí číhá ve vzduchu. Klimatizace jede na plné obrátky a během chvíle vám vysuší pleť, rty i oči. Přibalte si proto do příručního zavazadla

Pleť a oči v suchém prostředí klimatizace trpí. Dopřejte jim proto během letu hydratační péči. • 

Další vychytávky do příručního zavazadla

Ať už fandíte poslechu audioknih nebo relaxační hudbě, kvalitní sluchátka, která vás odstřihnou od hukotu letadla, jsou pro cestování nezbytností.

>> Zamilujte si sluchátka z MALL.cz. <<

Dále si do zavazadla přidejte:

  • dezinfekční gel na ruce,
  • propisku na vyplnění dokladů po přistání v některých zemích,
  • cestovní polštářek,
  • špunty do uší,
  • klasické žvýkačky, které pomáhají vyrovnávat tlak při vzlétání nebo přistávání,
  • powerbanku,
  • skládací kartáč na vlasy a kartáček na zuby.

Náš tip: Pokud vás čeká dlouhý let, přibalte si i balíček lepivých post-it papírků. Na ně napíšete vzkaz pro obsluhu letadla, aby vás například vzbudili na jídlo nebo naopak nechali nerušeně spát.

2. Vyšetřete si dostatek času

Let je bezkonkurenčně nejrychlejší způsob dopravy. Odbavení zavazadel, získání palubních lístků, letištní kontroly a přesuny mezi terminály ale pár desítek minut zaberou. Proto na letiště vždy přijeďte s dostatečnou rezervou alespoň dvou hodin před odletem.

Před odletem si dopřejte alespoň dvouhodinovou rezervu. • 

3. Ochraňte svá zavazadla

Nejprve jděte na check-in, kde si odbavíte zavazadla a zařídíte si případné formality. Některé letecké společnosti nabízí check-in i přes internet, na letišti si jen zajdete vyzvednout palubní lístky a případně odevzdáte kufry. Celý proces je ale rychlejší.

Všechna zavazadla při jejich přijímání zaměstnanci letiště váží, proto dodržujte předepsaný limit, ať nemusíte nadbytečná kila draze dodatečně platit.

>> Zkontrolujte si limit digitální závěsnou váhou. <<

Online check-in vám ušetří čas i nervy. • 

Na každé zavazadlo také ve vlastním zájmu přidejte štítek se svým jménem, adresou a kontaktem. Některé dopravní společnosti papírové štítky na provázku nebo gumičce nabízí v odbavovací hale, ale raději si opatřete bytelnější kousek s plastovým pouzdrem.

Na letišti se s kufry, které cestují v zavazadlovém prostoru, příliš nemazlí. Proto své zavazadlo na hrubší zacházení připravte:

  • na letišti využijte služeb balení kufru do folie,
  • kufry si do smršťovací folie zabalte už doma
  • nebo si na kufr opatřete praktický chránič.

Chránič kufr ochrání stejně jako folie před vlhkem a odřením, navíc ho snadno poznáte při výdeji zavazadel po letu.

>> Vyberte si chránič na kufr na MALL.cz. <<

Vymazlete si výbavu kufru i příručního zavazadla. • 

4. Poslední desítky minut na zemi

Po odbavení kufrů a získání palubního lístku vás čeká bezpečnostní kontrola. Do připravených mělkých nádob:

  • odložte příruční zavazadla,
  • vyndejte do samostatného boxu veškerá elektronická zařízení,
  • a sundejte si kabát, pásek s přezkou, hodinky nebo jiné kovové předměty.

Zvlášť předložte ke kontrole i veškeré tekutiny – nejčastěji se jedná o cestovní pastu na zuby, voňavku, krém nebo pečující pleťové sérum. Pamatujte, že žádné balení nesmí být větší než 100 mililitrů. Větší balení vám při kontrole odeberou. Všechny lahvičky mějte uzavřené v rychlouzaviratelném sáčku. Většina leteckých společností povoluje maximálně 10 lahviček.

Před nástupem do letadla si vodu do lahví znovu naplníte a na palubu půjdete s dostatkem tekutin. • 

Pokud si na palubu chcete vzít vodu napuštěnou v lahvi, před kontrolou z ní tekutinu vylejte. Za bezpečností kontrolou jsou toalety a pítka, kde si vodu znovu doplníte.

>> Vyberte si láhev na vodu z MALL.cz. <<

Náš tip: Nenechte se zaskočit, pokud vás při některé kontrole požádají, ať si zujete boty. Náhodně vás také mohou otestovat, zda se na vašem oblečení nenachází zbytky výbušnin. Celý test netrvá déle než několik minut.

Po kontrole se můžete volně pohybovat v bezcelních obchodech, opatřit si svačinu na cestu, nakoupit suvenýry nebo si dát dobrou kávu.

Kávu nebo dobroty z bezcelní zóny si můžete vzít i na palubu letadla. • 

5. Vzhůru na palubu, dálky volají

Letištní brána (gate) se otevírá přibližně hodinu před odletem. U brány vám letušky zkontrolují palubní lístek a vy projdete přistaveným tunelem do letadla.

Jak jste se na první cestu letadlem chystali vy? Máte ozkoušené tipy, jak si dobu ve vzduchu zpříjemnit? Napište nám do komentáře.