Připravte se na jarní cyklotoulky s dětmi | Blog Mall.cz

Připravte se na jarní cyklotoulky s dětmi

Vytáhněte zazimované kolo a připravte se na jarní cyklistické výlety. Ani nejmladší členové rodiny nezůstanou doma. Poradíme, jak si užít cyklovýlety i s malými dětmi.

3 vychytávky pro rodinný cyklovýlet

Máte-li doma malé dítě a táhne vás to na kolo, nenechte si ujít jarní vyjížďku. Oprašte své kolo po zimě a vezměte dítě s sebou. Vyberte si jednu z vychytávek podle jeho věku a vyražte na trasu vhodnou pro rodiny s dětmi.

1. Nejmladší výletníky ve věku pár měsíců uložte do cyklovozíků

Vozíky jsou odpružené a bezpečně je upevníte za kolo. Díky pevné konstrukci a pásům jsou jedním z nejbezpečnějších způsobů převozu batolat.

>> Vyberte si cyklovozík na MALL.cz. <<

Za jízdy se k dětem dostane čerstvý vzduch a mírné drncání je rychle uspí. Vy si tak vychutnáte klidnou jízdu. V cyklovozíku můžete vozit děti do věku 4 let.

Přívěs za kolo seženete i pro dvě děti. • 

2. Když dítě trochu povyroste, vyměňte cyklovozík za cyklosedačku

Na cyklosedačku je dítě připravené ve chvíli, kdy vydrží sedět delší dobu bez podpory.

>> Přední i zadní cyklosedačku pořídíte na MALL.cz. <<

Ani v cyklosedačce nezapomeňte děti chránit přilbou. • 

Pro začátek vybírejte kratší výlety, aby si dítě na cyklosedačku postupně zvyklo. Neuškodí dělat přestávky a proběhnout se.

Cyklosedačku namontujte na přední nebo zadní část kola podle toho, jak to vám a dítěti vyhovuje. Oficiálně je cyklosedačka vhodná pro dítě do věku 5 let. Spíše se ale řiďte hmotností do 20 kilogramů a také bezpečností – s těžším prckem se vám kolo bude hůře ovládat.

Vzadu na dítě tolik nefouká, o tom má ale zhoršený výhled dopředu. • 

Přední cyklosedačky se hodí spíše na kratší vzdálenosti, protože dítě v nich kvůli nízké zádové opěrce nesedí tak pohodlně jako v zadní cyklosedačce. S tou můžete vyrazit na delší vyjížďky. Některé zadní cyklosedačky jsou navíc odpružené a polohovatelné.

Pokud chcete mít své dítě stále na očích, zvolte přední cyklosedačku. • 

3. Malému cyklistovi přijde vhod tažná tyč

Vaše dítě zrovno dorostlo do pedálů a dostalo své první dětské kolo. Naučte ho na něm jezdit a vyražte společně na výlet.

Mějte ale po ruce tažnou tyč, kterou spojíte obě kola. Když se dítě unaví, můžete ho táhnout za sebou úspěšně až do cíle.

Tažná tyč přijde vhod, když se váš potomek unaví ještě před cílem. • 

>> Pořiďte přilbu sobě i potomkovi. <<

3 cyklostezky, které si užijete i s cyklovozíkem

1. Labská cyklostezka

Asi nejrozmanitější cyklotrasa v Evropě nabízí 1 300 km po cestě s bezbariérovým přístupem. Trasa, na které se realizuje projekt „Labská cyklotrasa – od pramene k moři napříč Evropou – bez bariér", protíná celkem 4 kraje a Německo.

Samozřejmě ji nemusíte projet celou. Vyberte si úsek, který vás osloví, a užijte si krásy přírody ze sedla vašeho kola. Více se o stezce dozvíte zde.

2. Ostrožská Nová Ves

Co víc si přát na rodinném výletě než restauraci přímo na trase? Přestávku si udělejte ve Slováckém dvoře. Pohodlně před ní zaparkujete kola a naberete síly na zbývající kilometry. Trasou ideální pro cyklovozíky pak dojedete až k Baťově kanálu.

Rodiče s dětmi touto cyklotrasou rádi jezdí. Pochvalují si jídlo ve Slováckém dvoře, lanové prolézačky a hřiště pro děti, dobře značenou cestu. Za zmínku stojí i koupaliště Albatros, které se pyšní nejčistším přírodním koupáním.

3. Z Mikulova k Hraničnímu zámku

Objevte ráj pro cyklisty s malými dětmi. Jižní Morava je rovinatá, takže nenarazíte na nepřekonatelný kopec. Kraj zdobí zámky, vinice a rybníky.

Až vás krásy přírody unaví, dejte si pauzu a vytáhněte svačinu. Pokud si ji zapomenete přibalit, zaženete hlad v restauraci v jedné z malebných vesniček. Trasa měří 24 kilometrů a hravě ji zvládnete i s dítětem v cyklovozíku nebo na tažné tyči.

Jaká cyklotrasa se vám osvědčila na projížďku s malým dítětem? Napište nám to do komentářů.