Když se dítě chová jako spratek aneb kde děláme chyby | Blog Mall.cz
Když se dítě chová jako spratek aneb kde děláme chyby

Když se dítě chová jako spratek aneb kde děláme chyby

Každý z nás je jiný a je potřeba druhé lidi respektovat i přes jejich odlišnosti, některé věci by se však dít neměly. Zvlášť u dětí jsme ochotni tolerovat spoustu výstřelků s omluvným konstatováním, že jsou ještě malé a vyrostou z toho. Zde je však třeba zdůraznit, že z toho nevyrostou sami od sebe, ale díky správné výchově. Jak poznat, že je čas na důraznější zakročení, aby vám dítě tzv. nepřerostlo přes hlavu?

Podívejte se na situaci s chladnou hlavou

To, nad čím u druhých zdviháme obočí, u vlastních dětí často promíjíme. Je to jednoduché, máme je rádi, nechceme jim křivdit a být na ně nespravedliví, proto jim ledacos tolerujeme. Tady je ale na místě nastavit sám sobě zrcadlo a zamyslet se, jestli právě tímto přístupem dítěti spíše neubližujeme. Dítě musí vědět, že ať udělá cokoliv, vy ho máte pořád stejně rádi, zároveň však potřebujete, aby dodržovalo pravidla. Nemějte výčitky, že byste mu vyžadováním dodržování mantinelů a hranic křivdila, je prokázané, že děti ke správnému vývoji rozumné hranice nastavit potřebují.

Dávejte mu dostatek prostoru k realizaci

Každý z nás má ze sebe dobrý pocit, když něco dokáže vlastními silami. Pociťujeme hrdost, že nám druzí důvěřovali a svěřili nám úkol, se kterým jsme jim mohli pomoci. Proč tedy dítěti nedopřát podobné pocity? Tím, že za něj budeme vše dělat docílíme jen toho, že si začne připadat neschopné nebo toho bude zneužívat. Obojí zavání velkým průšvihem. Nebojme se dítěti svěřovat s postupujícím věkem složitější úkoly, přestože je třeba napoprvé nezvládne úplně dokonale nebo by nám samotným jejich splnění zabralo polovinu času. Obzvláště těžké může být svěření úkolu dítěti, které se staví do role chudáčka, který úkol nezvládne. Nenechte se vtáhnout do této hry a důsledně mu vysvětlete, že vy jste mu vždycky připravena pomoci, ale zkusit to musí sám.

>> Přečtěte si jak zatočit s nejčastějšími dětskými zlozvyky <<

Ústupky pro vlastní pohodlí

Určitě to znáte. Přijdete z práce, od rána jste se nezastavila a místo odpočinku vás doma čeká druhá směna, často ještě náročnější než ta, za kterou jste placená. Cítíte se unavená a do toho vás dítě neposlouchá, přestože jste mu pokyn zopakovala už několikrát. Je tak úlevné nechat to být, nevyžadovat splnění úkolu a mít chvíli klid, ale vězte, že přesně na tohle dítě spoléhá. I když je to těžké, právě v takových chvílích buďte důsledná a neustupte malému tvrdohlavci

Příliš jej chráníte

Ano, i tenhle základní pud každého rodiče může dítěti ve výsledku velmi uškodit. Když před ním budete tajit všechny nepěkné věci, nejen že jej na reálný svět nepřipravíte, ale dokonce mu střet s realitou, na který stejně jednou dojde, ještě ztížíte. Zdravě sebevědomé dítě ví, že v životě přichází i neúspěchy a umí se s nimi vyrovnat, zatímco rozmazlený spratek se začne při sebemenší kolizi vztekat a vyžadovat nápravu ve svůj prospěch. Lepší službu mu uděláte, když jej naučíte zvládat nepříjemné situace s nadhledem.

Začít trénovat můžete v rámci hry, přeci nemusí stále jen vyhrávat...

>> Zabavte děti dobrou knihou <<

Dáte mu všechno a hned

Tohle je nejčastější chyba rodičů, kteří se nechají příliš ovládnout pocity lásky k tomu nejúžasnějšímu stvoření, které na světě viděli. Tohle samé stvoření však velmi rychle pochopí, co na vás platí a začne toho zneužívat. To, že dítěti něco nedopřejete neznamená, že jej nemilujete bezmeznou láskou. Na světě není vždy všechno tak, jak chceme a když ho s touto nepříjemnou pravdou seznámíte už na začátku výchovy, usnadníte tím veškeré jeho vztahy - ať už s autoritami nebo s těmi, na kterých mu bude v životě obzvlášť záležet. Vychované dítě si umí na dobré věci počkat.

Témata:
  děti, výchova