Nejčastější dětské zlozvyky a jak se jich zbavit | Blog Mall.cz

Nejčastější dětské zlozvyky a jak s nimi zatočit

Cucání prstu jako předkrm, okousaná tužka jako hlavní chod a ožvýkané vlasy jako dezert? Pokud má i vaše dítko podobné choutky, je čas ho zlozvyky odnaučit. Prozradíme vám, co nejčastější dětské zlozvyky způsobuje a jak je odstraníte.

Co jsou zlozvyky a jak vznikají

Jako zlozvyk se u dětí označuje pravidelné chování, které společnost netoleruje. Může to být okusování tužky, žmoulání trička nebo třeba skákání do řeči. Každý zlozvyk má svou příčinu a dítě si ji nemusí uvědomovat. Zlozvyky často způsobuje třeba nervozita, nuda nebo neukojené pudy.

Na zlozvyky se samozřejmě neumírá, ale pokud překročí pomyslnou hranici, mohou negativně ovlivnit vývoj dítěte, případně si děti mohou zlozvyky odnést až do dospělosti. Pokud si váš syn jednou za týden strká tužku do pusy, nemusí to být nutně zlozvyk. Musíte ale sledovat, zda je prckovo chování stále v přijatelné míře, a nebo už svým chováním škodí sobě nebo svému okolí.

Za zlozvyky děti nikdy netrestejte. Nic tím nevyřešíte a problémy naopak prohloubíte. Počítejte s tím, že odstraňování zlozvyků je běh na dlouhou trať, takže se obrňte trpělivostí a řiďte se těmito pravidly:

  • Zlozvyk pojmenujte a smiřte se, že ho dítě má.
  • Hledejte příčinu zlozvyku a pojmenujte situace, kdy ho dítě provádí.
  • Pokuste se odstranit příčinu nebo za zlozvyk najděte náhradní aktivitu.
  • Chvalte dítko za projevenou snahu, vyjadřujte mu pochopení a řekněte mu, že se na něj nezlobíte.

Nenechte se ovládnout emocemi a promluvte si s dětmi o zlozvycích s rozumem a chladnou hlavou. • 

1. Cucání prstů

Cucání palce je u miminek roztomilé, ale pokud si děti tuto zvyklost přenesou do školního věku, zadělají si na problémy s bacily. S cucáním palce by děti měly skončit po čtvrtém roce – pokud nepřestanou, je čas zasáhnout.

Cucání palce obvykle způsobuje nuda nebo nervozita. Některé děti se tímto způsobem také uklidňují během usínání. Vysvětlete proto dětem, že cucání palce jim může způsobit problém se zoubky nebo že kvůli tomu budou častěji nemocné.

2. Kousání nehtů

Některé děti přejdou z cucání palce na kousání nehtů, ale nejsou v tom samy – tento zlozvyk často trápí i dospělé. Nejčastější příčinou je nervozita a stres, nehty si kouše zhruba polovina dětí ve školním a dospívajícím věku.

Nejprve dětem vysvětlete, že kvůli kousání nehtů budou mít ošklivé ruce nebo si do pusy přenesou bacily, a budou muset k doktorovi. Pokud to nezabere, vyzkoušejte bezbarvý lak na nehty. Je hořký a kyselý, takže si děti kousání rychle rozmyslí.

Když nepomůže obyčejná hračka, pusťte dětem hru na mobilu nebo tabletu. • 

3. Dloubání v nose

Jeden z nejméně vábných zlozvyků, který si bohužel lidé odnášejí z dětství do dospělosti. Pokud si vaše dítě strká prsty do nosu, rozhodně mu nezakazujte si na nos sahat. Každý člověk si občas potřebuje promnout nos, když ho například svědí.

Vysvětlování začněte tím, že k vyčištění nosu slouží kapesník – zkuste pak před dítětem častěji smrkat. Řekněte mu také, že pokud z nosu potřebuje něco dostat, ať odejde do vedlejší místnosti nebo to udělá v soukromí.

Osvědčenou metodou jsou zvlhčovací spreje do nosu. Děti pak snadněji smrkají a netvoří se jim v nose tolik suchého, které mají tendence tahat ven.

>> Vyberte dětem sprej do nosu na MALL.CZ. <<

4. Žmoulání trička

Podle žmoulání trička zaručeně poznáte dítě, které je nervózní. I proto najdete typické žmoulače například u tabule ve škole, u doktora nebo na školní besídce.

Vysvětlete dětem, že tímto zlozvykem dávají svou nervozitu příliš najevo, a doporučte nahradit žmoulání jinou, méně nápadnou činností. Pořiďte jim pro tyto situace talisman třeba v podobě malého plyšového medvídka a řekněte, že jim bude dělat psychickou podporu. Nebo jim dejte minci, kterou mohou během zkoušení občas zmáčknout v kapse.

5. Skákání do řeči

Děti mají neustále co říct a potřebují to říct hned. Tento zlozvyk typicky přejde s věkem, ale je důležité skákání do řeči držet v rozumné míře. Jinak vaše ratolest ve společnosti jiných dětí příliš oblíbená nebude.

Skákání do řeči často pramení z toho, že rodiče dětem nevěnují dostatek pozornosti a děti si ji pak musí vynucovat. Od chvíle, kdy se dítě naučí plynně mluvit, s ním veďte rozhovory stejným způsobem jako s dospělým. Dbejte na to, abyste měli v konverzaci stejně prostoru, a zajímejte se o to, co dítě říká, i když jsou to jen náhodné myšlenky. Také mu vždy odpovídejte na otázky.

Konverzace mezi více dětmi se občas zvrhne ve vzájemné skákání si do řeči. • 

6. Okusování tužky

Tento zlozvyk obvykle značí, že dítě intenzivně přemýšlí nebo je při psaní nervózní. Tak či onak jde o dobré znamení, protože signalizuje, že dítěti na výtvoru záleží.

Začněte opět vysvětlováním a argumentujte tím, že si kousáním tužky poničí zuby či spolkne bacily. Pokud to nezabere, nasaďte na konec tužky něco, co dítě v chroupání zastaví, například plyšovou bambuli.

>> Vyberte dětem psací potřeby do zásoby na MALL.CZ. <<

7. Žvýkání vlasů

Některé holčičky používají své vlasy jako nástroj pro potlačení nudy nebo nervozity a tak si na ně často sahají nebo si je strkají do pusy. Tento nešvar vyřešíte podobně jako kousání nehtů. Pokud nepomohou argumenty, zkuste dětem zaměstnat ruce hračkou nebo tabletem. Proti žvýkání vlasů pomohou cucavé bonbony nebo žvýkačky.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.