Jak na noční odplenkování? Chce to čas a vyzrálost… | Blog Mall.cz

Jak na noční odplenkování? Chce to čas a vyzrálost…

Blíží se třetí narozeniny vašeho dítěte a ono má pořád na noc plenu? Jste z toho nesvá, stydíte se před ostatními maminkami a říkáte si, co děláte špatně, že to kamarádčino má teprve něco málo přes dva a v noci již plenu nepotřebujete? Vychladněte! Neděláte špatně vůbec nic. Děťátko se odnaučit potřebě nočního čůrání jednoduše nedá.

Nefrologie a spol.

Lékaři jsou toho názoru, že počůrávání dětí není nutné řešit až do jejich pěti let. S jednou výjimkou. Pokud se dítě přestalo v noci počůrávat třeba ve třech letech a po roce se zase počůrává, je něco špatně, zřejmě má nějaké trápení, něco jej tíží, je v psychické nepohodě.

Na nefrologii, což je speciální oddělení zabývající se močovým měchýřem, trubicí a vším s tím spojeným, vás s dítkem odešle dětský lékař po pátém roce věku. Zde s pomocí ultrazvuku změří kapacitu močového měchýře, zkontrolují ledviny. Jestliže je vše v pořádku, doporučí speciální režim a odešlou vás domů. Další kontrola bývá za cca 3 měsíce až půl roku.

Proč se děti v noci počůrávají a přitom se nevzbudí?

  • Miminka a malé děti mají menší kapacitu močového měchýře. Jenomže paradoxně se jim tvoří mnohem více moči, než dětem větším a dospělým. Není možné, aby jejich močový měchýř pojmul množství vytvořené za celou noc. Vyčůrat se zkrátka musí.
  • U miminek a malých dětí je „vypnuta kontrolka“, která by se měla rozsvítit při naplnění močového měchýře a dá signál mozku, aby se dítko probudilo s nutkavým pocitem čůrání. Tato kontrolka začíná fungovat až s postupem věku. Jenomže její „zprovoznění“ je u každého dítka jiné. Některému začne fungovat v roce a půl, jinému klidně až v pěti a půl letech. Dokud tělo a tohle propojení samo nedozraje, dítě v noci nutkání k čůrání neprobudí, nedá se propojit tréninkem, učením, ničím.

Když to chcete přece jen zkusit

Aktivní maminky se snaží dítě nočním probouzením na chození na toaletu i v noci. Snaží se je naučit probudit se. Také jsem to zkoušela…

Můžete to dělat, ale v podstatě tím kazíte noc sobě i dítěti. Často stejně spí tak tvrdě, že si vůbec neuvědomuje, že je na záchodě a že čůrá. Dá se říct, že jste se „vyčůrala“ za něj.

Také můžete najet na režim dítka docházejícího k nefrologovi: tzn.,dítě bude pít nejvíc ráno a dopoledne, odpoledne méně a žádné pití by nemělo dostat po šesté, max. sedmé hodině večerní. Také platí jít i 3x před spaním na toaletu. Třeba v rozpětí hodiny a půl. Močový měchýř má být co nejvíc prázdný.

Můžete vytvořit kalendář, jako mají dítka na nefrologii, v němž budou vyznačena sluníčka a měsíčky. Každé ráno dítko vybarví sluníčko – když se nepočůrá, nebo měsíček – když se počůrá.

Psychická zátěž pro všechny

Můžete dát dítku (měli byste, jinak bude matrace k vyhození) do postele ochranné a savé podložky. Jestliže se nepočůrá, bude to úspěch.

Jenomže pokud se počůrá, natož tak opakovaně, můžete mu způsobit víc škody, než užitku. Může se začít stydět, bude se v noci probouzet mokré, bude mu zima, s potupou vás půjde budit, že je počůrané, anebo si potichu začne převlékat postel raději samo, převlékne se…  Téměř pětileté dítě je již rozumné a rozhodně mu není příjemné, že se počůrává. Kdyby mu to šlo, nepočůralo by se.

Dejte dítku s láskou večer plenku a užívejte si klidné noci

Nekazte noc sobě ani dítku a dejte mu raději na noc plenku. Ušetříte tak stres sobě i jemu. Nedělejte si z toho hlavu.

Když bude 7 i více dní suchá, zkuste to bez pleny. Nehody rozhodně neřešte. Žádné nadávání, kárání, dávání za příklad Filípka od sousedů… Vaše dítě se nepočůrává schválně, nemůže za to.

Pampers Pants - Plenkové kalhotky • 

Není nijak ojedinělé, že se dítku „kontrolka“ sepne až kolem šesti, sedmi let. Uvidíte, že vás jednou v noci probudí jeho cupitání na toaletu a vy budete jako v úžasu sledovat, že ho probudila potřeba k čůrání a jeho zvuk vám bude znít jako rajská hudba. Vše bude vyřešeno, jako mávnutím kouzelného proutku. Jednu noc se to s velkou pravděpodobností stane.

 

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5