Jak připravit svého potomka na mladšího sourozence? | Blog Mall.cz

Připravte svou ratolest na mladšího sourozence

Jakmile si z porodnice přinesete druhé dítě, život se vám opět změní od základů. Bude to ale jiné než poprvé. Tentokrát totiž nemáte na starosti jen miminko, ale i jeho většího sourozence. A právě pro něj to bude největší změna, tak mu ji ulehčete.

Kdy a jak dítěti o novém sourozenci říct

Věk vašeho dítka ovlivňuje, jak bude novou situaci ohledně sourozence chápat. Hůře se s mladším sourozencem vyrovnají děti, kterým je v době narození kolem dvou let a méně. Ty totiž vnímají pouze to, že maminka má najednou méně času kvůli někomu jinému. Starší sourozenec se tak cítí méně milován a tuto situaci těžce nese. Přípravu však neopomeňte ani u starších dětí.

Při oznamování radostné události staršímu sourozenci proto postupujte takto:

1. Počkejte, až vám trošku povyroste bříško, a na pomoc k vysvětlování si vezměte ultrazvukový snímek. Dítě tak lépe pochopí, že se v rostoucím bříšku schovává nový sourozenec.

2. Udělejte si rodinnou chvilku, vezměte si s sebou něco dobrého k jídlu a kromě fotky miminka v bříšku si společně prohlédněte také obrázky prvního dítěte, když bylo ještě miminko. Malé děti rády poslouchají, jak se narodily, jaké to bylo a jak vypadaly, když přišly na svět.

3. Při té příležitosti mu vysvětlete, že i nové miminko bude takhle malé a že bude potřebovat pomoc v tom, aby bylo stejně šikovné jako jeho starší bráška nebo sestřička. Zdůrazníte tak jeho důležitost a potlačíte rivalitu vůči miminku. Nechte dítko s budoucím sourozencem přes bříško mluvit. Skamarádí se tak ještě dřív, než se špunt narodí. O miminku vždy mluvte s láskou a pozitivně. 

Nechte dítě, ať si s miminkem v bříšku povídá a poslouchá ho. • 

Zapojte sourozence do příprav

I když si dítě nedokáže budoucnost s novým bráškou nebo sestřičkou představit, když ho zapojíte do příprav, začne se na něj těšit. Ukažte mu postýlku, oblečení nebo ho nechte vyzkoušet tlačení kočárku. Dítko také zapojte do výběru jména pro jeho nového sourozence.

Pravidelně ratolesti opakujte, jak jste rádi, že vám s přípravami na příchod nového sourozence pomáhá. Dodáte mu tím pocit důležitosti.

>> Vyberte pro nového člena rodiny oblečení na MALL.CZ. <<

Vezměte prcka mezi miminka

Pokud máte možnost, domluvte se s kamarádkou, které se nedávno miminko narodilo, a přijďte k nim s ratolestí na návštěvu. Vaše dítě tak pozná skutečné miminko a lépe si představí, co ho bude čekat.

Jestli v okolí žádné čerstvé miminko nemáte, kupte dítěti panenku miminka a hrajte si s ní společně. Můžete mu také přečíst příběhy nebo ukázat videa s malými sourozenci. Pochopí díky nim svou pozici a naučí se lásce k miminku.

Když se blíží termín

Až se bude blížit váš termín, vysvětlete budoucímu sourozenci, že narození děťátka se odehrává v porodnici a maminka tak nebude pár dní doma. Ujistěte ho, že za vámi může chodit na návštěvu a že po pár dnech se zase všichni uvidíte.

Na dobu, kdy bude maminka v porodnici, si pro starší dítě naplánujte hlídání doma. Neposílejte dítě k babičce či někomu jinému, protože dítko by mohlo mít pocit, že se ho zbavujete a vyměňujete ho. Po takové zkušenosti k mladšímu sourozenci nebude přistupovat s láskou. Pošlete také hlídače společně se starším sourozencem vybrat dárek na přivítanou pro miminko.

>> Pořiďte dárek na přivítanou na MALL.CZ. <<

Po porodu vezměte staršího sourozence do porodnice na návštěvu, ať se s bratříčkem nebo sestřičkou seznámí a předá mu dárek. Když se budete s miminkem fotit, nezapomeňte do fotek zahrnout i staršího sourozence, ať ví, že je součástí rodiny.

Náš tip: Kupte předem hračku, kterou staršímu sourozenci při prvním setkání s miminkem dáte. Řekněte mu, že je to dárek od miminka na přivítání staršího brášky nebo sestřičky.

Při první návštěvě nechte staršího sourozence, ať si miminko pohladí a pomazlí. • 

Nechte dítěti soukromí

Nenechte svou ratolest myslet si, že jste ji odsunuli na druhou kolej. Než miminko povyroste a bývalý jedináček si na něj zvykne, nechte ho spát ve vaší ložnici. Dítě tak bude mít zachováno stávající soukromí svého pokojíčku, nebude muset odcházet kdykoli půjde sourozenec spát a nebude se budit s jeho pláčem. Za pár měsíců si na přítomnost dalšího člena rodiny zvykne a snáze se s ním potom podělí o svůj prostor.

>> Jak na nákupy s miminkem? Poradíme vám v článku. <<

Děti od sebe neoddělujte

Pokud budete staršímu sourozenci zakazovat, aby za miminkem chodil, nebudou se moci sblížit. Nemusíte starší dítko nechávat, aby miminko hlídalo, ale dovolte mu si s prckem hrát, houpat ho či pomáhat s oblékáním nebo krmením.

Staršího sourozence také naučte s miminkem komunikovat. Nechte ho, ať mu ukazuje hračky a jak se s nimi hraje. Za hezkou komunikaci s miminkem dítě chvalte a upozorňujte například na to, jak se miminko hezky směje, když si s ním starší sourozenec hraje.

Z hraní si s miminkem se může pro staršího sourozence stát oblíbená zábava. • 

Nezapomínejte na rituály

S péčí o novorozence ubývá čas na staršího sourozence, to může potvrdit každá maminka. Měnit ale dítěti zajeté rituály se nevyplácí. Naplánujte si dopředu, kdo bude uspávat malé miminko a kdo naopak koupat starší dítě nebo kdo mu večer přečte pohádku. V těchto činnostech by se rodiče měli střídat, aby nevyvolávali pocit, že jeden z nich má raději miminko.

Věnujte oběma dětem dostatek pozornosti. Pomozte si například tím, že budete trávit co nejvíce času všichni společně.

>> Vraťte se po porodu do formy díky těmto cvikům. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.