Jak pomůžete miminku zvládnout vedra? | Blog Mall.cz

Zvládněte vedra s miminkem: 6 tipů, aby se mimi nepřehřívalo

V letním vedru trpí dospělí, natož malé děti. Dlouhý pobyt na sluníčku miminku způsobí v lepším případě proplakanou noc, v horším i zarudnutí kůže a horečky. Abyste si s prckem léto užili ve zdraví, dodržujte v horku těchto 6 pravidel.

Miminka ještě nemají vyvinutou termoregulaci a nezvládají se ochlazovat pocením. V létě jim proto hrozí přehřívání, které se projevuje třeba:

  • zčervenáním kůže,
  • zrychleným tepem,
  • zvýšenou teplotou,
  • nebo dokonce zvracením.

Abyste se nepříjemným následkům sluníčka s miminkem vyhnuli, dodržujte následující zásady:

1. Ven choďte jen dopoledne nebo k večeru

Novorozenci na sluníčko nepatří. A jestli jsou venku třicítky, nepouštějte do horka ani starší děti. Přes největší výheň, která bývá kolem 11.–15. hodiny, zůstaňte doma. Ven vyrazte jen ráno nebo večer, kdy už je chladněji. Venku ale miminko i tak pořád kontrolujte – jestliže začíná být na procházce neklidné, schovejte se na chvíli do stínu nebo se raději vraťte domů.

Náš tip: Jestli s dítkem cestujete autem, vložte mu za záda bavlněnou plínku nebo ručník. Díky tomu ochráníte prcka před přehřátým povrchem autosedačky. Cestu autem pak zkraťte na minimum a nikdy v rozpáleném autě nenechávejte miminko samotné.

2. Kočárek nechte větrat

Maminky často zakrývají korbičku kočárku plínkou nebo tenkou dekou, aby miminko ochránily před sluncem. Ve skutečnosti je to ale to nejhorší, co můžete udělat. V kočárku pak totiž teplota stoupá velmi rychle a dosáhne klidně až 50 °C.

Abyste prcka opravdu ochránili, kočárek ničím nezakrývejte a udělejte v něm raději průvan. Pokud na zakrytí trváte, pořiďte si speciální sluneční clonu určenou na kočárky, kterou připnete na boudičku a na rukojeť a vytvoříte tak provizorní stříšku. Ta mrně udrží ve stínu, ale zároveň dovoluje, aby do kočárku proudil vzduch. Podobně poslouží také slunečník.

>> Letní příslušenství ke kočárkům najdete na MALL.CZ. <<

Pokud v létě musíte s miminkem ven i přes poledne, kočárek nikdy nenechávejte na slunci, ale odstavte ho vždy jen do stínu. • 

3. Postarejte se o pravidelný pitný režim

Myslete na to, ať má miminko dostatek tekutin. Kojte co nejčastěji – když si to miminko žádá, klidně každou půlhodinu. Těm nejmenším by mělo mateřské mléko stačit, starším dětem ale klidně nabídněte i kojeneckou vodu.

Náš tip: Že má dítě dostatek tekutin, poznáte podle toho, jak často má vlhkou plínku. Pokud se počůrá třeba jen dvakrát za den, je to málo. Novorozeně s dostatkem tekutin za den spotřebuje třeba 6–8 nových plen.

4. V létě odhoďte vrstvu navíc

Při oblékání miminek platí během roku pravidlo: miminku dávejte o jednu vrstvu víc než sobě. V létě ale na tuhle poučku zapomeňte a ve velkých vedrech mrně zbytečně nenavlékejte. Také čepičku klidně nechejte doma, v horku ji prcek nepotřebuje.

Dítko oblečte jen do jedné vrstvy, stejně jako sebe. Většinou mu stačí jen tenké bodyčko z bavlny nebo jiného přírodního materiálu, který větrá a nedráždí pokožku. Na vrstvu navíc myslete jen tehdy, pokud má miminko studené ruce nebo nohy.

Náš tip: Jestliže jsou teploty vysoké a nefouká vítr, nechte svou ratolest klidně úplně nahatou.

>> Čtěte také, jak miminko obléknout na procházku v parném dni. <<

5. Ochlaďte miminko vlažnou vodou

Zvlášť v létě trpí miminka častěji na opruzeniny a potničky. Dodržujte proto hygienu a pravidelně děti myjte, hlavně všechny záhyby jejich kůže.

Na koupání se klidně vrhněte i během dne. Pokud je miminku teplo, otřete mu nožičky a zátylek žínkou namočenou ve vlažné vodě, nebo rovnou napusťte celou vaničku. Ale pozor – voda nikdy nesmí být úplně studená.

V létě mrňouse ochladíte třeba koupelí ve vlažné vodě. • 

6. Na vedro se připravte i v noci

Letní horka si někdy nedají pokoj ani v noci. Myslete proto na ochlazení, i když jste s miminkem doma a třeba se chystáte ke spánku:

  • Přes den nechte v místnosti, kde prcek spí, zatažené žaluzie nebo závěsy. Díky tomu se pokoj tolik nevyhřeje.
  • Z postýlky vytáhněte mantinely i polštářky, aby kolem miminka proudil vzduch.
  • Na noc vytvořte průvan tím, že otevřete okno. Dítě ale nenechávejte přímo u něj, ať nenastydne.
  • Přes židle rozvěste mokré ručníky, které pokoj ochladí.
  • Potomka na noc zbytečně moc neoblékejte, stačí mu tenké pyžamo a tenká deka. Pokud je velké horko, nechte ho spát třeba jen s plínou.
  • Pokud se vám prcek v noci probudí, v postýlce ho obraťte nebo jej na chvilku vytáhněte ven – tím se ochladí.

>> Přečtěte si také tipy, jak miminko uspíte. <<

Nezapomeňte, že na MALLu pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si léto užívali naplno i s vaším miminkem.

>> Všechno pro miminko teď sežente na MALL.CZ v akci. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.