Aerárium: darujte k MDŽ moderní skleněný květináč | Blog Mall.cz

Darujte k MDŽ aerárium, skleněný květináč, který visí ve vzduchu

Nechceme vám to kazit, ale na MDŽ už karafiáty nefrčí pěkných pár let. Věnujte raději aerárium: elegantní baňku ze skla plněnou rostlinami, které nezvadnou a ozvláštní každý obývák. Poradíme, čím aerárium naplnit a kam si ho může obdarovaná pověsit.

Aerária jsou závěsné nádoby či rovnou květináče z foukaného skla. Ze všeho nejvíc připomínají miniaturní zahrádku. A romantikové můžou říct, že jim připomínají malý svět ve skle.

Seženete je nejčastěji ve tvaru kulaté baňky nebo kapky. A nebo v podobě skleněné mozaiky třeba ve tvaru jehlanu. Jejich průměr je různý, existují opravdu od malých až po ty větší. Mají otvor, kterým se dají zalévat a kterým je naplníte.

Aerárium má nejrůznější tvary a vytváří rostlinám podmínky jako miniaturní skleník.

Pokud se rozhodnete pro darování aerária, máte o dárky na několik let vystaráno: nejhezčí je, když v interiéru visí hned několik aerárií vedle sebe. Proto můžete darovat každý rok jedno.

Podobné aeráriím jsou florária neboli rostlinná terária. Oproti aeráriu nemají poutko na zavěšení a můžete je položit jednoduše na poličku nebo na parapet vedle dalších dekorativních doplňků.

>> Aerárium koupíte na MALL.CZ. <<

Čím se aerária plní

Protože jsou aerária jako malé skleníky, plní se často rostlinami, které nasávají vlhkost ze vzduchu. Rostliny z aerárií k životu často ani nepotřebují zeminu, ale stačí jim například jen kůra. Do skleněného květináče umístíte třeba moderní tilandsie nebo krásně barevné bromélie. Aerária si zamilují i milovníci sukulentů nebo mechů. Takže samé zajímavé rostliny.

Tilandsie přežije jen tak bez hlíny. Stačí, když ji jednou za čas porosíte, sbírá totiž vlhkost ze vzduchu.

V aeráriu vytvoříte různá prostředí:

  • suché (obsahuje písek a rostliny, které skoro nepotřebují vláhu, jako jsou různé sukulenty),
  • vlhké (obsahuje zeminu a rostliny, které potřebují častěji rosit, jako je mech nebo kapraďovité rostliny),
  • pouze s tilandsií (obsahuje jenom tilandsii, která si k životu vystačí sama),
  • kvetoucí (využívá se aerárium s otvorem na vrchní straně a to obsahuje kvetoucí rostlinu, třeba orchidej),
  • neživé prostředí s voňavou svíčkou (pokud mají v horní části dírky a odolné sklo), šiškami, mušlemi či sušenými květy
  • nebo je můžete využít jako vázu pro řezanou květinu.

Pokud do aerária dáte rostliny, musí je obdarovaná rosit a nepřemokřit. Zalévají se lžičkou nebo rosicí konvičkou. Podle druhu rostliny stačí, když ji zalije jednou za deset dní (sukulenty) nebo jednou týdně (ostatní rostliny, třeba tilandsie a orchideje). A vlhkomilné typy uvítají zálivku i trochu častější (mechy nebo kapradiny).

Obdarovaná ji musí zalévat vodou, která je měkká. Je dobré tedy vodu napustit a nechat odstát, klidně do druhého dne. A nebo ať venku klidně chytá dešťovku.

>> 4 pokojovky, které přežijí v každém bytě. <<

Aerária mají malý otvor, proto je nejlépe naplníte pinzetou.

Kde si obdarovaná aerárium pověsí

Zavěsit se tyto skleněné květináče dají na pevný provázek, který může být klidně barevný. A nebo na silonový vlasec, který je téměř průhledný. Pak to vypadá, že se aerária vznáší ve vzduchu.

Skvěle vypadají pověšené jen tak za lustr nebo visící za háček přivrtaný do stropu. Když jich umístíte několik vedle sebe, v pokoji oddělí zóny. Sluší jim to i na garnýži nebo klidně na poličce na kovovém stojanu.

>> Přečtěte si, co se dá ještě darovat k MDŽ místo karafiátů. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.