Nás neumoříte! 4 pokojovky, které přežijí v každém bytě | Blog Mall.cz

Nás neumoříte! 4 pokojovky, které přežijí v každém bytě

Rostliny čistí vzduch, zlepšují náladu a ozdobí každý interiér. Pokud si na soužití s rostlinkami kvůli své časové vytíženosti nebo malým zkušenostem s pěstováním netroufáte, máme pro vás dobrou zprávu. Tyto pokojovky zvládne každý pěstitel.

1. Dracéna neboli dračinec

V obchodech ji pořídíte v různých variantách, vždy ale připomíná palmu. Ačkoliv pochází z tropů a subtropů, přímým slunečním svitem ji nepotěšíte. V bytě ji proto umístěte kamkoliv, jen ne na místo, kam svítí celý den slunce.

S výběrem stanoviště se ale zbytečně nestresujte. Pokud se dračinci na místě nebude líbit, poznáte to:

  • špičky listů zhnědnou, případně opadají celé listy – rostlina je v příliš velkém průvanu,
  • na listech se tvoří hnědé skvrny – přesuňte dracénu do stínu.

Náš tip: Kmínek dracény postupně dřevnatí a neraší z něj další svěže zelené listy. Jestli nechcete hnát rostlinu do výšky, seřízněte kmínek v požadované délce. Do dvou měsíců od seříznutí vyraší nové výhonky.

Dračinec může být jedovatý pro psy a kočky, proto rostlinu raději pěstujte mimo dosah mazlíčků, například na stole v pracovně.

Dracéna ze vzduchu pohltí škodlivý benzen nebo formaldehyd, který mohou vypouštět z laků a lepidel nekvalitní podlahy nebo nábytek. • 

2. Tenura neboli tchynin jazyk

Zdobí parapety úřadů a ve školních třídách provází žáky několik let. Výborně snáší teplo, chlad i opomenutí při zalévání. Takzvaný tchynin jazyk působí téměř nezničitelně.

Při úklidu ze silných špičatých listů jednoduše otřete prach, nemusíte se strachovat, že ji poškodíte. Tenuře neublížíte, ani když pár let zapomenete zvětšující se rostlinu přesadit. Malý prostor ji na rozdíl od křehčích rostlin nezlikviduje. Má tak silné kořeny, že si prostor vynutí i na úkor květináče.

>> Dopřejte svým květinám dostatek místa ve správně velkém květináči. <<

Tchynin jazyk obtížně zvládá příliš časté přelévání, především v zimě. Voda se tolik neodpařuje a kořeny mohou začít zahnívat. • 

3. Aloe Vera

Každý aloe zná – vypadá jako kaktus, její listy tvoří hvězdici a na koncích tuhých listů najdete ostré zoubky. Proto rostlině zajistěte dostatek prostoru, aby se o ni nezachytávalo oblečení kolemjdoucích.

Aloe vera díky své zásobě vody v listech zvládá i vyšší teploty, přes zimu se naopak spokojí i s chladnější místností. Nesnese ale teplotu nižší než 5 stupňů.

S prudkým letním sluncem se sice vypořádá, ale raději ji v létě umístěte mimo přímé paprsky.

Vnitřní část listů aloe využijete pro léčení kožních onemocnění i při odřeninách či spáleninách. • 

Ani nejodolnějším rostlinám ale nezapomeňte čas od času dopřát trochu výživy. Například aloe vera potěšíte minerálními hnojivy.

>> Vyberte nejlepší hnojiva pro vaše pokojovky na MALL.CZ. <<

4. Zelenec

S jeho pěstováním si poradí i zahradnický zelenáč. Rostlina přežije nešetrné zacházení, přelití i sucho, prudké světlo i příšeří. Snadno ji namnožíte:

  • odstřihněte odnož rostliny,
  • ponořte spodní odstřiženou část do misky nebo sklenice s vodou,
  • počkejte, až odnoži vyraší malé kořínky,
  • zasaďte novou rostlinku do samostatného květináče.

Díky snadnému množení s vámi rostlina vydrží desítky let. Trs zelence po třech až čtyřech letech v jednom květináči ztrácí na kráse. Proto každý rok vypěstujte několik dalších rostlinek a zajistěte si přísun svěže zelených trsů.

Namnožené odnože zelence dejte do skleniček nebo malých květináčů a darujte je svým blízkým. • 

>> Zjistěte, jak správně přesazovat pokojové rostliny. <<

Zelenec vydrží až několik měsíců pouze ve vodě s minimálním množstvím hnojiva. Pokud má ale možnost, čerpá intenzivně živiny z půdy.

Náš tip: Převislé trsy přímo vybízí k pěstování v závěsných květináčích. Ozdobíte s nimi chodby, obývací pokoje i tmavé kouty v kuchyni.

>> Podívejte se na video, jak vytvoříte nejkrásnější závěsné květináče. <<

Tato kvítka vyčistí váš vzduch od škodlivých toxických látek, které se uvolňují například z umělých podlahových krytin nebo nábytku. • 

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.