Jak přejít z mateřského mléka na umělé v klidu a v pohodě | Blog Mall.cz

Jak přejít z mateřského mléka na umělé v klidu a v pohodě

Mateřské mléko je tou nejlepší výživou, kterou mohou miminka po narození dostat. Jenže ne vždycky může maminka kojit tak dlouho, jak by si přála, a také může nastat doba, kdy mateřské mléko miminkům nestačí. To vám nejlépe řekne pediatr. Jak to řešit, aby mělo vaše miminko to nejlepší?

Každý pediatr nebo zkušená laktační poradkyně vám vyjmenuje desítky důvodů, proč je pro miminko důležité kojení. K těm nejdůležitějším patří:

  • Živiny a protilátky. Mateřské mléko je dokonalý mix všech složek, které zajišťují zdravou a komplexní stravu včetně obranných látek. Ty pomáhají miminku vybudovat imunitu, která se nejrychleji vyvíjí v prvních třech letech života dítěte.
  • Ochrana před nemocemi. Kojené děti mohou mít v dospělosti méně problémů s cukrovkou, vysokým krevním tlakem či obezitou. Maminkám navíc kojení snižuje riziko rakoviny či osteoporózy.
  • Servírování kdykoliv. Mateřské mléko se správnou teplotou a složením máte u sebe neustále.
  • Pocit štěstí. Při kojení se mamince vyplavují hormony oxytocin, endorfin a prolaktin. Díky nim kojení přispívá k psychické pohodě a sbližování maminky s dítětem.

Obranyschopnost miminka vzniká v prvních třech letech života. Přispívá k tomu především výživa, proto miminku dopřejte mateřské mléko nebo umělé mléko, které vzniklo na základě těch nejlepších výzkumů po vzoru mateřského mléka. • 

Když dojde mateřské mléko

Kojení nejde vždycky samo. A i když musí maminka někdy čelit podezíravým dotazům ze svého okolí, proč nekojí, nemá na vybranou. Třeba když:

  • mléka není dostatek,
  • kojení se po císařském řezu spouští velmi pomalu,
  • maminka neovládá správnou techniku kojení,
  • maminku trápí ucpané mlékovody nebo záněty,
  • miminku se nechce sát z prsu
  • nebo maminka onemocní a kvůli tomu nemůže kojit.

Většinu těchto potíží vám pomohou vyřešit laktační poradkyně, které poradí se správnou technikou i polohou při kojení, a často se opět plné kojení povede obnovit.

Ale i když lékař přes vaši veškerou snahu doporučí přechod na umělé mléko, svět se nezboří. Nejdůležitější je pro vás i vaše miminko pohoda a klid. Když se budete pod tlakem okolí stresovat kvůli kojení, na zdraví a spokojenosti tím svému děťátku nepřidáte.

Nejdůležitější je vyzkoušet kojení. Když vám to nejde, neutápějte se ve smutku a raději nakrmte děťátko tak, ať jste oba v pohodě. • 

Jak na přechod z mateřského na umělé mléko

Ráz na ráz miminko přestane plakat, uklidní se, je spokojené a usměvavé. Tak obvykle vypadá přechod na umělé mléko, když už děťátku mléko od maminky nestačí. Vyplatí se dodržovat několik zásad.

1. Nepřestávejte kojit a dokrmujte

I když vašemu miminku mateřské mléko nestačí a pediatr vám řekne, že už ho máte opravdu málo, nekončete s kojením ze dne na den. Pro miminko je důležitý i pocit blízkosti a náhlé odstavení od prsu je pro něj stresující. Pokud dítě zvládne pít od maminky a dokrmit se umělým mlékem, je to optimální situace.

2. Umělé mléko vyberte s pediatrem

Každé miminko potřebuje něco jiného. Proto se neostýchejte zeptat dětského lékaře, co by mělo obsahovat umělé mléko pro vaše děťátko. Zkušený pediatr vám s výběrem poradí nejlépe.

3. Klaďte důraz na složení umělého mléka

V mateřském mléku mají miminka všechno, co potřebují. Proto umělá mléka napodobují složení toho mateřského, jejich složení je řízeno přísnou legislativou. Kromě speciální úpravy, kdy se změní například poměr sacharidů, tuků a bílkovin, se přidávají prebiotika, LCP mastné kyseliny, vitamíny a další prospěšné látky.

4. Nestřídejte značky mléka

Občas není přechod na umělou výživu pro miminka jednoduchý, protože kvůli tomu mohou mít drobné zažívací potíže. V těchto chvílích je ale dobré zachovat trpělivost. Pokud budete zkoušet více mlék v krátkém čase, může to vašemu děťátku uškodit, proto vytrvejte a změnu vždy konzultujte se svým pediatrem.

5. Krmte mlékem, které odpovídá potřebám miminka

Umělá mléka se dětem podávají podle jejich věku, sklonům k alergiím nebo dalším zdravotním potížím.

U zdravého miminka vybírejte primárně podle věku. Pokud máte v rodině alergie nebo má miminko zdravotní potíže, zvolte navíc takové mléko, které proti problémům bojuje. • 

Jsou umělá mléka pro děti vhodná?

Při porovnání umělého s mateřským mlékem to od maminky vždy vede. Dodává každému dítěti na míru přesně ty látky, které potřebuje, a buduje jeho imunitu.

I proto při výběru umělého mléka dbejte na to, aby bylo vyrobeno po vzoru mateřského mléka – jako třeba mléko Nutrilon. Na základě čtyřicetiletého výzkumu mateřského mléka představují generaci mlék s novou jedinečnou recepturou, která obsahuje: 

  • unikátní klinicky testovanou směs PREBIOTIK GOS/FOS a PROSPĚŠNÝCH LÁTEK napodobujících funkci mateřského mléka,
  • vitamíny A, C a D, které přispívají ke správné funkci imunitního systému, který se vyvíjí zejména v prvních třech letech
  • a další látky jako třeba LCP omega 3 a omega 6 mastné kyseliny pro rozvoj mozku.

Mléka Nutrilon pořídíte pro děti od narození až do čtyř let a pokud se vaše děťátko nemůže s lahví nebo hrnečkem mléka rozloučit, dávejte mu ji klidně i po čtvrtých narozeninách.

Vyberte mléka pro:

Umělé mléko podle receptu vytvořeného na základě 40 let testování – to je opravdová jistota, že dáte svému miminku to nejlepší. • 

Jak jste přecházeli na umělé mléko u vás doma? Napište nám do komentářů a poraďte ostatním rodičům.