Přidejte dětem k mléku obilnou kaši | Blog Mall.cz

Čas vylepšit jídelníček: kdy a proč krmit miminko obilnou kaší

Mimčo roste a mléko už mu nestačí? Ideální chvíle přidat mu na jídelníček obilné kaše. Poradíme vám, čím jsou pro miminka prospěšná, kdy je začít podávat i jaké druhy můžete přichystat.

Jak obilná kaše dětem prospěje

Jakmile ratolest vyroste do období prvních příkrmů, otevře se před ním svět úplně nových chutí a konzistencí jídla. V tomto období musíte dbát nejen na to, aby mu každá lžička chutnala, ale také aby byl jídelníček dostatečně pestrý a vyvážený. Proto mu do něj připište obiloviny, které jsou přirozeným zdrojem energie pro rozvoj dětského těla.

Obiloviny jsou stejně důležitou součástí dětského jídelníčku jako ovoce nebo zelenina, a pokud si na ně děti nezvyknou, hrozí jim alergie nebo celiakie. Při jejich zavádění však musíte být obezřetní. Děti si musí zvyknout na lepek, ale není vhodné jim rovnou naservírovat celý rohlík. Raději zavádějte obiloviny v malých, snadno stravitelných dávkách – právě k tomu jsou obilné kaše vhodné.

Obilné kaše jsou nejčastěji vyrobené z ovsa, pšenice nebo ječmene. Kromě nich můžete děti krmit i kašemi doplněnými o další suroviny, jako je například sušené ovoce. Takové kaše dodají rostoucím dětem nezbytné vitamíny a minerály.

Děti se v období šesti měsíců učí nové pohyby rukama i nohama, a proto jim dostatek energie přijde vhod. • 

Náš tip: Obilná kaše je ideální způsob, jak děti naučíte stolování. Posaďte je ke stolu na židličku, vyfešákujte je bryndáčkem a postavte před ně misku. Jídlo jim do pusy dávejte lžičkou, používání lžičky děti okoukají a postupně se naučí jíst samy.

>> Odmítá vaše dítě příkrmy? Přečtěte si, co dělat. <<

Odkdy dětem obilnou kaši podávat

Výživoví odborníci doporučují zařazovat lepek do stravy mezi 4. a 7. měsícem od narození. Nesnášenlivosti a alergii na lepek totiž nejlépe předejdete zaváděním v době, kdy dítě ještě alespoň částečně kojíte – což bývá kolem šestého měsíce věku dítěte. Poté většina maminek děti odstavuje od prsu. Pokud se ale chystáte kojit delší dobu, můžete první podání lepku o pár měsíců odsunout.

Než začnete kaše dětem podávat, proberte to s dětským lékařem. Do prvního roku podávejte spíš neochucené obilné kaše, maximálně se sušeným ovocem. Batolatům od jednoho roku už můžete naservírovat kaše doplněné o další hodnotné suroviny, jako jsou strouhané mandle, med nebo čerstvé ovoce. Pořiďte ochucené batolecí kaše, ve kterých přísady již jsou, nebo je doma sami namíchejte. Má-li vaše dítě alergie, podávejte raději i po prvním roce obilné kaše bez přísad.

Při každém nákupu kaše si pečlivě přečtěte složení. Věkové rozmezí na obalu totiž ne vždy odpovídá tomu, zda je kaše pro kojence vhodná. Z jídelníčku kojenců a batolat vyškrtněte všechny kaše, které obsahují:

  • řepný cukr,
  • čokoládu,
  • přídavky sacharózy,
  • umělé přídatné látky, jako jsou barviva, stabilizátory a konzervanty.

Jinými slovy vybírejte takové kaše, které mají co nejjednodušší složení.

Při výběru kteréhokoliv jídla pro děti si vždy pečlivě pročtěte složení. • 

Jak obilnou kaši připravit

Kaši pro kojence můžete připravit dvěma způsoby – s vodou, nebo mlékem. Vodou zalévejte především kaše, které již sušené mléko obsahují. Ostatní obilné kaše můžete zalít několika druhy mléka. Použijte třeba:

  • kojenecké pokračovací mléko,
  • kravské mléko (obyčejné i BIO)
  • nebo rostlinné mléko (mandlové, rýžové či ovesné).

Při samotné přípravě postupujte podle návodu na obalu. Vodu nebo mléko typicky ohřejete a kaši do něj vmícháte. Z hlediska konzistence by kaše neměla být příliš hustá ani příliš řídká. Moc hustá kaše způsobuje bolesti bříška a řídká se obvykle po cestě do pusy rozlije. Kaši s ideálním konzistencí jednoduše naberete a po vložení do pusy se rozplyne na jazyku.

Náš tip: Mléčné kaše Nestlé Nature’s Selection

Dětské kaše Nature’s Selection vyrobili v Nestlé z obilovin pšenice a ovsa bez přídavného cukru a aromat. Přirozeně nasládlou chuť mají pouze díky pečlivě vybraným obilovinám. Na výběr máte čistou pšenično-ovesnou příchuť nebo ovocnou příchuť doplněnou o sušené švestky a jablka.

Obě příchutě jsou bohaté na vitamíny a minerály, jako je vápník, zinek, jód a železo, které podporují zdravý růst dětí. Kromě úspěšného zavádění lepku do stravy tak děti obohatíte důležitými látkami. Pšenicovo-ovesnou příchuť můžete naservírovat dětem od ukončeného 4. měsíce a ovocnou od ukončeného 6. měsíce.

>> Nakrmte svou ratolest zdravou mléčnou kaší Nestlé Nature’s Care. <<

Krmíte své děti obilnými kašemi? Napište nám jejich oblíbené kaše do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.