Jak pečovat o předčasně narozené miminko, aby z něj vyrostlo šťastné dítě | Blog Mall.cz

Jak pečovat o předčasně narozené miminko, aby z něj vyrostlo šťastné dítě

Čekání na příchod miminka je jedním z nejkrásnějších životních období. Radost ale může zkazit to, čeho se spousta maminek obává – předčasný porod. Poradíme vám, jak se postarat o předčasně narozené děťátko.

Maminky nedonošených dětí si často donekonečna kladou otázku, proč se to stalo zrovna jim a co za to přesně může. Takových myšlenek se snažte maximálně vyvarovat – ničemu tím nepomůžete.

Miminko narozené před řádným termínem není nemocné. Potřebuje jen dozrát. Proto mu svědčí pobyt v inkubátoru, který napodobuje podmínky v maminčině těle – třeba teplotu. I když vás děsí pohled na dítě v záplavě hadiček a přístrojů, nic špatného se mu neděje. Lékaři jen sledují jeho životní funkce a prospívání.

I když miminko nemůžete mít hned po narození u sebe, choďte za ním k inkubátoru – sestřičky vám určitě dovolí si ho pohladit. Miminka v inkubátoru, které rodiče hladí, navíc lépe prospívají a rychleji se vyvíjí. • 

Máme doma předčasně narozené miminko. Jak ho krmit?

Až je miminko dostatečně velké a vyvinuté a lékaři udělají testy například na fungování srdce, plic nebo zraku, můžete konečně odejít domů. To nejnáročnější už máte za sebou, ale i tak je důležité se domácí péči maximálně věnovat, protože krmení nebo přebalování je rázem náročnější.

S krmením miminek mívají někdy potíže i maminky dětí narozených v termínu. Mléka je málo nebo maminka neví, jak správně kojit. U nedonošených miminek je to složitější v tom, že dítě se po narození k prsu nedostane – musí zůstat v inkubátoru a lékaři ho často krmí výživou do žíly.

Když se miminko po několika dnech až týdnech přivine k prsu, může mít potíže se sacím reflexem. Nebo se vám zdá, že se pod nalitým prsem ztrácí, a máte strach, že ho umačkáte.

Rozhodně ale není nic ztraceno. Krmte miminko ze stříkačky a pořád ho zkoušejte přisát k prsu. Sací reflex je v miminku hluboko zakořeněný a na vás je, abyste ho v něm znovu probudili.

I když se vám zpočátku zdá, že kojení moc nejde, zkoušejte to. • 

Připravte se, že toho moc nenaspíte

Hormonální bouře v těle způsobuje, že maminky v noci zvládají klidně každé tři hodiny vstávat a kojit, přebalovat, chovat miminko. Jenže s předčasně narozeným děťátkem to může být o dost náročnější.

Miminko se totiž obvykle budí častěji než děti narozené v termínu. Souvisí to třeba s tím, že při krmení toho zvládne sníst jen trošku, a tak potřebuje mléko víckrát.

Nebojte se, všechno je jen otázka času. S největší pravděpodobností se situace obrátí a vy budete muset své miminko na kojení budit.

Co s miminkem dělat? Vyzkoušejte klokánkování

I když vám lékaři nedoporučí venkovní procházky, neznamená to, že můžete miminko jen pozorovat v postýlce nebo chovat. I nedonošeným dětem prospívají aktivity s rodiči.

Jednou z nich je klokánkování – oblíbená metoda, která má velmi dobré účinky na zdárný vývoj miminka.Je to úplně jednoduché:

  1. Maminka se svlékne a nechá si na sebe položit miminko.
  2. Díky kontaktu s miminkem se jí vyplavuje hormon oxytocin pro budování pouta s miminkem a také hormon prolaktin pro podporu kojení.
  3. Miminko se zahřívá a vnímá vůni své maminky, která ho uklidňuje.

Klokánkování je proces, který lidé tak trochu odkoukali od klokanů. Jejich mláďata se totiž rodí nevyvinutá a musí se hned vyškrábat k matce do vaku. Tam tráví přibližně 7 měsíců, než jsou schopná zvládnout život venku.

Klokánkovat můžete vsedě i vleže. Připravíte se a miminko vám podá sestřička, pokud jste ještě v nemocnici. Doma požádejte o pomoc manžela nebo maminku. • 

Pomozte svému miminku masáží

Masáže nedonošená miminka uklidňují a pomáhají jim vylepšit imunitní a oběhový systém či trávení. Než se do masáže pustíte, ujistěte se, že:

  • je v místnosti dostatečně teplo
  • a máte zahřáté ruce.

Jaký při masáži použít tlak, vám poradí pediatr, nebo to zkuste otestovat přímo na sobě. Zavřete oko a tlačte na víčko, dokud vám stupňující se tlak nezačne vadit. To je přesně ta hranice, na které byste měli skončit i při masáži miminka.

Masírujte miminko, když je dobře naladěné a nakrmené (ale ne těsně po jídle). Zkuste třeba masáž nohou – opřete chodidlo o svoji dlaň a masírujte celou nohu. Nezapomeňte ani na prstíky.

Masáž je pro miminko příjemná a zlepšuje mu zdraví. Ale když se vám bude zdát, že se mu moc nelíbí, raději ji přerušte a zkuste zase jindy. • 

Přebalování malého miminka: věčný boj s plenami

Na přebalování není nic složitého – rodiče si ho díky opakování brzy nacvičí do dokonalosti.S nedonošenými miminky je ale přebalování trochu jiné. Jsou menší a křehčí než ostatní děti, takže s nimi musíte manipulovat o to opatrněji.

Zároveň ale potřebují přebalovat docela často. Jejich pokožka je totiž velice citlivá a háklivá na opruzeniny. Takže zatímco třeba koupání doporučují pediatři kvůli vysoušení pleti v minimální míře, přebalování si užijete dosytosti.

Maminky nedonošeňátek a sestřičky v odděleních intenzivní péče vždy řešily problém s velikostí plen – a často je musely zastřihovat a různě překládat. Teď je to snazší, například díky plenkám Pampers Preemie Protection pro předčasně narozené děti, které se vyrábí ve 3 velikostech:

  • P3 pro miminka vážící méně než 800 gramů,
  • P2 pro miminka vážící méně než 1 800 gramů
  • a P1 pro miminka vážící méně než 2 300 gramů.

Jejich hlavní výhodou jsou použité materiály, které počítají se zvýšenou citlivostí pokožky. Plenky Pampers Preemie Protection absorbují tekutinu vepředu i vzadu, takže zdravotní sestřičky plenku snadněji umístí tak, aby lékaři mohli miminka vyšetřovat a měli prostor napojovat je na měřicí přístroje.

Plenky Preemie Protection jsou opravdu velmi malé – jako na panenku. A díky tomu usnadňují spoustu práce s předčasně narozeným miminkem, které potřebuje speciální péči. • 

Pomozte a darujte plenku – je to úplně jednoduché

Plenky Preemie Protection jsou nejpotřebnější v nemocnicích. Proto je Pampers s organizací Nedoklubko zadarmo rozváží do perinatologických oddělení.

Svou plenkou můžete nedonošeňátkům pomoci i vy. Jednoduše kupte od 1. srpna do 30. září jakékoliv plenky Pampers pro svoje děti nebo třeba pro děti kamarádky a firma Pampers za každou vámi koupenou plenku daruje jednu plenku značky Preemie Protection do nemocnic.

 << Kupte si plenky a pomozte nedonošeným miminkům >>

Máte ve svém okolí nedonošené miminko? Napište nám do komentářů, co byste ze svých zkušeností vzkázali ostatním rodičům předčasně narozených dětí.