7 triků, jak pořídit povedené fotografie i s divokým raubířem | Blog Mall.cz

7 triků, jak pořídit povedené fotografie i s divokým raubířem

Pořídit fotky ratolestí do rodinného alba je někdy pořádná fuška. Děti jsou neposedné, stále někde běhají, a proto se z nich na fotkách stává jen rozmazaná šmouha. Nebo pro změnu nemají na focení náladu a trucují. Máme pro vás osvědčené triky od profesionálních fotografů, se kterými pořídíte nejlepší fotky vašeho zlatíčka doma i venku.

1. Správné načasování

Ani vy se nechcete fotit ve tři ráno, když jste rozespalí a hladoví. To samé platí pro vaše dítě. Naplánujte proto focení na dobu, kdy bude děťátko odpočinuté, najedené a plné energie, například po obědě. Pak to půjde samo.

2. Správná perspektiva

Základní pravidlo při focení dětí: snižte se v kolenou a k focení zaklekněte nebo rovnou zalehněte. Pro správnou fotku je totiž důležité dívat se na svět ze stejné perspektivy jako vaše ratolest nebo jiný focený objekt. Jestliže fotíte batole, položte ho na bříško, aby se mohlo opírat o ručičky. Vy zaujměte stejnou polohu a uvidíte, že vám vzniknou kouzelné snímky.

>> Pořiďte parádní portréty s fotoaparátem z MALL.CZ. <<

3. Přirozenost

Fotky, kde dítě sedí v pozoru a má ústa od ucha k uchu ve snaze vyslovit sýr, jsou příliš strojené. Pořizování fotografií by mělo být co nejpřirozenější. S dítětem si hrajte, protože tak z něj dostanete ten nejupřímnější úsměv. Jestliže ho fotíte větší zrcadlovkou, schovejte za ni svůj obličej a na prcka bafněte. Urrčitě zachytíte ty nejkouzelnější úsměvy.

Nejlepší fotky pořídíte, když nebudete děti k úsměvu nutit. Jen tak je pozorujte při hraní nebo se s nimi bavte a zachytíte krásně rozesmáté momenty. • 

4. Kontakt

Dříve než zmáčknete spoušť, dejte se s dítkem do rozhovoru. Ptejte se, co ho baví, co má rádo nebo co dělali ve školce. Až se do vyprávění ponoří, přijde pravá chvíle na vytažení foťáku.

Největší kouzlo mají fotografie, které pořídíte zblízka. Nemusí jít o úplný detail, ale dítě by mělo zabírat většinu obrázku. Pokud by byl na fotce výraznější objekt, lidé by mu věnovali víc pozornosti než ratolesti.

>> Parádní fotky vyfotíte i mobilem. Čtěte, jak na to. <<

5. Vhodné pozadí

Nemusíte před focením vygruntovat celou domácnost. Ale fotografie by měla být čistá. Všechny ostatní objekty na fotce zbytečně odvádějí pozornost a taky není pěkné, když dítěti roste z hlavy třeba svícen. Také si dejte pozor, aby za vašimi zády nebyla například televize, která by mohla odvádět prckovu pozornost. Na těch nejhezčích fotkách se dítka dívají do objektivu.

6. Oblečení

Děti baví, když je obléknete do něčeho, co nenosí každý den. Neznamená to ale, že jim dáte malý fráček a kravatu. I to je pro ně sice neobvyklé, ale spíš se spoléhejte na kostým, po kterém prahne každý malý raubíř – třeba kovbojský klobouk nebo pirátská páska přes oko. Pokud se v oblečení bude dítě cítit šťastné, pak vás obdaruje těmi nejfotogeničtějšími úsměvy.

7. Exteriéry

Krásné snímky získáte nejen v ateliéru, ale i venku. Nastavte si na fotoaparátu sportovní režim, který má tak rychlou závěrku, že fotky v pohybu nebudou rozmazané a zachytíte každý detail. Pokud to váš přístroj zvládá, vyzkoušejte i kontinuální snímky, kdy vám na jedno cvaknutí vyjde několik fotek. Poté už jen vyberete tu nejlepší.

>> Přečtěte si také, jak vyfotit krásné fotky zvířat v ZOO. <<

A nezapomeňte, že na MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si léto spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.