5 méně známých vánočních tradic, které zabaví rodinu | Blog Mall.cz

5 méně známých tradic, kterými si zpestříte Vánoce

Krájení jablek, lití olova nebo pouštění lodiček zná v Česku každý. Existují ale také méně známé vánoční tradice, se kterými si doma užijete legraci a stmelíte rodinu. Vyzkoušejte letos o svátcích mazání medu na tvář, věštění z oříšků a další pozapomenuté tradice. Poradíme, jak na to.

1. Vánočka a hrášek

Pečete doma vánočku? Pak do ní nezapomeňte ukrýt jedno zrnko suchého hrášku. Člen rodiny, který hrášek ve svém kousku objeví, bude mít po celý příští rok štěstí. Uvidíte, že pojídání vánočky bude díky této tradici hned zábavnější. Jenom si dejte pozor, ať vám někdo z rodiny ve snaze najít hrášek nesní vánočku celou.

2. Med na tvářích

Tahle tradice pobaví každé nezbedné dítko. Podle starého slovanského zvyku byste si měli na Štědrý večer pomazat tváře medem. Zajistíte si tak, že vás budou mít následující rok lidé rádi. Tváře samozřejmě nemusíte mít pomazané celý den, pro účely slovanské magie postačí, když sobě a svým dětem namažete tváře medem jen na pár minut.

>> Zpříjemněte si vánoční svátky s těmito povedenými pohádkami. <<

3. Věštění z oříšků

Všichni známe Tři oříšky pro Popelku – sledování této pohádky je prakticky moderní vánoční rituál. Před staletími se u nás ale praktikoval jiný rituál se třemi oříšky.

Hned po štědrovečerní večeři si vezměte tři vlašské oříšky. Rozpulte je a vyndejte z nich jádra. Do první skořápky dejte hlínu, do druhé kousek chleba a do třetí minci. Potom skořápky slepte k sobě a vraťte ořechy do mísy zpět k ostatním.

Na Štědrý večer si každý člen rodiny vytáhne jeden ořech a rozpůlí ho. Pokud někdo otevře:

  • ořech naplněný zeminou, čeká ho chudý rok,
  • ořech s mincí, čeká ho velké bohatství,
  • ořech s chlebem, čeká ho spokojený život,
  • obyčejný ořech s jádrem, bude mít příští rok vše při starém.

Pro tuto tradici potřebujete misku, ve které bude minimálně tolik oříšků, kolik je přítomných členů vaší rodiny. • 

4. Rituály u štědrovečerní večeře

Naši předci praktikovali u štědrovečerní tabule spoustu rituálů, které jim měly v následujícím roce přinést štěstí. Vyzkoušejte je i vy.

  • Pod štědrovečerní tabuli položte trochu sena. Připomíná totiž narození Ježíška v chlévě a přináší štěstí.
  • Sepněte nohy stolu řetězem a provazem. Řetěz symbolizuje, že rodina bude příští rok soudržná, a provaz podle tradic odhání zloděje.
  • Pod ubrus schovejte semena všech rostlin, které plánujete příští rok pěstovat. Podle tradic vás pak nemine dobrá úroda.
  • Kromě semen přihoďte pod ubrus také rybí šupinu, ať jste příští rok bohatí.
  • Máte rádi zázraky? Pak umístěte na štědrovečerní tabuli devatero různých pokrmů. Devítka je totiž číslo, které podle předků přivolává zázraky.

>> Vybavte svou štědrovečerní tabuli ozdobami z MALL.CZ. <<

5. Věštění z jablečné slupky

Pokud máte v rodině nezadané příbuzné, vyzkoušejte s nimi další vtipnou věšteckou tradici. Oloupejte jablko tak, aby jeho slupka tvořila dlouhou spirálu. Slupkou pak třikrát zatočte nad hlavou a hoďte ji za sebe. Slupka spadne na zem ve tvaru, ze kterého se pokuste přečíst písmeno. Tímto písmenem podle tradic začíná jméno vaší životní lásky.

>> Hledáte další způsoby, jak se doma o svátcích zabavit? Čtěte naše rady. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.