Hráškovou, chřestovou a špenátovou už tedy zvládnete. Podíváme se teď pod pokličku i některým méně tradičním kombinacím.
1. Pečený česnek, pastiňák a bílé fazole
V obchodě si možná pastiňák hravě spletete s petrželí. Na talíři ale už takový omyl neuděláte. Pastiňák má na rozdíl od kořenové petržele mnohem jemnější chuť.
Nezapomeňte, že česnek je lepší před pečením neloupat. Díky slupce ho jen tak v troubě nespálíte.
Co budete potřebovat:
- 5 velkých očištěných pastiňáků,
- 1 palici česneku,
- 1 plechovku bílých fazolí,
- 2 cibule nakrájené na čtvrtky,
- olivový olej
- citronovou šťávu,
- čerstvý tymián a rozmarýn
- horkou vodu nebo vývar,
- sůl a pepř.
Jak na polévku:
- Očištěný pastiňák rozkrojte na poloviny a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem řeznou plochou dolů. Na plech přidejte i celé neoloupané stroužky česneku a čtvrtky cibule. Pokapejte olivovým olejem a posypte solí.
- Zeleninu pečte na 180 stupňů přibližně hodinu, dokud nebude měkká.
- Nechte zeleninu vychladnout, oloupejte stroužky česneku. Vše vložte do hrnce společně s okapanými fazolemi a vodou nebo vývarem. Rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Ochuťte citronovou šťávou, bylinkami, solí a pepřem.
Polévka je krásně krémová i bez smetany. Pokud ale chcete, můžete ji ještě trochou smetany nebo šlehačky zjemnit.
Polévku podávejte s opraženými slunečnicovými semínky.
2. Dýně, koriandr, zázvor a rybí omáčka
Takovou “dýňovku” jste ještě zaručeně nejedli. Klasika z hokaida se zakysanou smetanou je sice také lahodná, ale pokud toužíte po orientálnější variaci, vyzkoušejte tento recept.
Co budete potřebovat:
- 2 velké máslové dýně,
- 1 velkou mrkev,
- 5cm kousek zázvoru,
- 1 svazek čerstvého koriandru,
- 2 lžíce rybí omáčky,
- 1 svazek jarní cibulky
- 1 lžíci sojové omáčky,
- ½ lžičky mleté kurkumy,
- olivový olej,
- sůl a pepř,
- sezamová semínka.
Jak na polévku:
- Dýni rozkrojte, vydlabejte semínka, zakápněte olivovým olejem a upečte doměkka společně s mrkví při 180 stupních. Vychladlou dýni snadno vydlabete a ušetříte čas jejím škrábáním.
- V hrnci lehce osmahněte na tenké plátky nakrájený zázvor. Přidejte dýni a mrkev, podlejte vodou. Rozmixujte tyčovým mixérem.
- Přidejte pokrájenou jarní cibulku, sojovou a rybí omáčku, kurkumu a polovinu koriandru.
- Dochuťte solí, pepřem.
Ozdobte sezamovými semínky a zbytkem koriandru. Milovníci chilli mohou přidat i nějaký výsledek svého zahradničení.
3. Celer a jablko
Celer je neprávem v kuchyni trochu upozaďovaný. Nad velkou bulvou celeru jen málokoho napadne, že by se dal přidat do bramborové kaše, ogrilovat nebo z něj připravit lahodnou polévku. Toto snadno dostupné a levné přírodní afrodiziakum ale dokáže divy.
Co budete potřebovat:
- 1 velký celer,
- 2 cibule,
- 2 menší jablka,
- zakysanou smetanu,
- čerstvou bazalku a pažitku,
- dijonskou hořčici,
- máslo nebo olej na smažení,
- slaninu,
- sůl a pepř,
- petržel na ozdobu.
Jak na polévku:
- Na másle nebo oleji opečte nakrájenou cibuli. Přidejte na kostičky pokrájený celer a opékejte. Asi po dvou minutách přidejte i kostičky jablek.
- Podlijte vodou a nechte na mírném plameni vařit asi půl hodiny, dokud celer nezměkne.
- Základ polévky rozmixujte.
- Přidejte zakysanou smetanu a hořčici, bazalku i pažitku. Dochuťte solí a pepřem. Udržujte polévku teplou na mírném plameni.
- Rozpalte kontaktní gril nebo pánev. Prudce na něm opečte z obou stran plátky slaniny.
Polévku servírujte se slaninovým chipsem a petrželí. Pro zjemnění můžete přidat ještě lžičku smetany do každé misky. Pokud máte doma kousek starší bagety, nakrájejte ji na malé krajíčky a opečte hned po slanině.