Dýně pěstujeme: kdy je sklízet a jak skladovat
Pokud přemýšlíte, jestli už skoro není na sklizeň dýní pozdě, zavčas vás přesvědčíme o opaku. Zkušení pěstitelé totiž sklízí jedině v době, kdy už mají dýně zaschlou stopku. Díky tomu se snižuje riziko hniloby a napadení nežádoucími bakteriemi. Proto se vyplatí netrhat dýně najednou, ale postupně podle vyzrálosti.
Na trhání dýní k uskladnění si pokud možno vyberte slunný den. Dýním totiž vlhko nesvědčí, takže pokud je budete chtít uskladnit bez vaření či zavařování, nechte je dobře proschnout.
Nejsnazší je dýně uskladnit vcelku. Někteří pěstitelé nedají při skladování dopustit na sklep. Ale pozor: místo, kde budete po následující měsíce uchovávat dýně, musí být:
- suché,
- větrané
- a s teplotami nad nulou.
Vlhkost a plíseň jsou asi největšími nepřáteli dýní. Proto rozmístěte dýně v rozestupech a ideálně je také podložte slámou. Ta do sebe nasaje vlhkost, která pak neohrozí dýně.
Dýně kupujeme: podle čeho je vybrat a jak skladovat
Dýně špagetová, muškátová, hokkaidó, velkoplodá… Přechází vám na trzích nebo v obchodě z nabídky zrak? Při nakupování myslete hlavně na to, že dýně:
- musí mít tuhou a spíš matnou slupku bez měkkých míst a hnědých skvrn,
- má zaschlou stopku, takže ji zemědělec sklidil až po dozrání,
- zní dutě, když na ni lehce zaťukáte prstem,
- není podezřele lehká – v tom případě má totiž spoustu semínek.
Dýni klidně uskladníte vcelku i v bytě. Hodí se k tomu například polička nebo bedna, kterou vystelete slámou a uložíte dýně tak, aby se slupkou navzájem nedotýkaly. Ideální je teplota kolem 15 stupňů – prodlouží trvanlivost vašich dýní na maximum.– třeba i na půl roku
Jestli jste koupili několik kousků dýní a chcete je uskladnit zpracováním, máte hned několik možností:
- Dýni nakrájejte a zamrazte v pevnějších mrazicích sáčcích. Kostičky kdykoliv použijete například na polévku.
- Pokud máte sušičku, dýni nakrájejte ostrým nožem, povařte v cukerném roztoku a usušte.
- Dýni můžete zavařit jako kompot, marmeládu nebo přílohu k masu – čatní.
- Z máslové dýně můžete vyrobit dýňové máslo, které ve skleničkách vydrží až rok.
Dužninu zkuste zpracovat jako náplň do štrúdlu, semínka usušte a snězte, protože obsahují spoustu zinku, vitamínů, železa nebo bílkovin.
Co z dýně uvařit a kam se zbytkem
Pokud se pustíte například do pečené dýně, dýňového zelí či polévky a kousek dýně vám zbyde, zabalte ho do fólie. V lednici vydrží přibližně 4 až 6 dní.
A až budete chtít zbytek dýně zpracovat, pusťte se do rychlého receptu. Zkuste třeba:
- grilovanou dýni jako přílohu k masu,
- bramboráky s nastrouhanou dýní místo části brambor,
- noky z nastrouhané uvařené dýně,
- buchtu z nastrouhané dýně hokkaidó.
Máte nějaké osvědčené dýňové recepty? Podělte se o ně na našem Facebooku a inspirujte se u ostatních!