1. Spaghetti carbonara
Na italské špagety carbonara není potřeba tolik peněz jako umu. Internet se hemží recepty na „pravé“ italské špagety se slaninou a hedvábnou omáčkou, ale jen pode mála z nich uvaříte opravdu italské spaghetti carbonara. S cenou jsme na hraně, ale stojí to za to.
Kvalitní italskou restauraci poznáte podle toho, jestli dělají dobré špagety carbonara. • Mall.cz
Co na 4 porce nakoupit?
- 100 g pancetty nebo libové slaniny
- 50 g sýra pecorino
- 50 g sýra parmazánu
- 3 velká vejce
- 350 g špaget
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
Jak se vaří špagety carbonara?
- Do velkého hrnce dejte vařit vodu na špagety. Mezitím, než se začne vařit, si nakrájejte slaninu na kostičky, nastrouhejte sýr, rozšlehejte si vejce a dochuťte je solí a pepřem.
- Vařící vodu osolte a vložte do ní špagety. Vařte je tak dlouho, jak říká návod, nebo jak je máte rádi.
- Rozmáčkněte česnek nožem, aby se z něj uvolňovala jeho chuť. Na pánvi si rozpusťte máslo a opečte na něm slaninu i česnek. Nezapomeňte míchat, ať se slanina nespálí, ale opeče se pěkně ze všech stran do křupava. Česnek po opečení vyhoďte. Do jídla se nedává.
- Špagety po dovaření slijte a přidejte je na pánev ke slanině.
- K vejcím zašlehejte většinu sýra. Pánev se špagetami odstavte a vajíčka se sýrem k nim přidejte. Dobře vše dohromady promíchejte. Špagety nadzvedávejte a obracejte, ať se směs vajíčka se sýrem dostane opravdu všude a špagety obalí.
- Servírujte na talíře a poprašte trochou sýra.
2. Pořádný fazolový guláš
Fazolový guláš je v českých domácnostech oblíbenou a levnou rychlovkou. Do stovky se nají klidně i 8 lidí. My ale připravíme jen 4 porce a vyjde nás to na polovinu.
Do fazolového guláše můžeme dát podle chuti vše, co v ledničce najdeme. • Mall.cz
Co na 4 porce nakoupit?
- 1 ks červená paprika
- 10 g hladké mouky
- 1 kostka masoxu
- 2 stroužky česneku
- 2 ks cibule
- 2 lžíce oleje
- 300 g červených fazolí
- paprika mletá sladká, sůl a černý pepř
Jak se vaří fazolový guláš?
- Namočené fazole uvaříme do měkka.
- Na oleji osmahneme cibulku, zasypeme mletou sladkou paprikou a poprášíme hladkou moukou. Vše zalijeme vodou a povaříme.
- Do vzniklé omáčky přidáme fazole, nakrájenou papriku, dochutíme rozmačkaným česnekem, solí a pepřem.
- Gurmáni přidají i osmahnutou slaninku a kukuřici a může se podávat.
3. Listoví šneci s ořechovým krokantem
A nakonec něco sladkého, po čem se vám budou sbíhat sliny. 24 kousků desertu se vejde do stovky i se šlehačkou.
Ořechoví šneci jsou skvělá svačinka i perfektní dezert. Oslníte s ním i návštěvy. • Mall.cz
Co na šneky nakoupit?
- 200 g ořechů
- 240 g cukru
- 1 balíček listové těsta
- 2 vejce
- 120 ml vody
Jak připravit ořechový krokant?
- Na prudkém ohni svaříme cukr s vodou.
- Do hmoty přisypeme nasekané ořechy a mícháme, dokud se všechny v cukrové hmotě neobalí.
- Listové těsto rozválíme na pláty a rozdělíme na 24 obdélníčků.
- Každý obdélníček potřeme ořechovým krokantem, zatočíme a poskládáme vedle sebe na plech.
- Hotové šneky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do trouby, dokud nezezlátnou.
Jak připravit ořechové šneky?
Vyzkoušejte recepty třeba při nedělním obědě a dejte nám vědět do komentářů na Facebooku, jak vám chutnali. Máte nějaké další tipy na recepty do stovky? Budeme se na ně těšit.