1. Špagety s citronem, rukolou a prosciuttem
Vyzkoušejte, jak se těstoviny potykají se svěží chutí citronu. V kombinaci s říznou rukolou a chutným prosciuttem vás i obyčejné špagety překvapí.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 200 g špaget,
- šťávu z 1 citronu,
- lžičku citronové kůry,
- 30 g másla,
- 1/2 hrnku vody ze špaget,
- hrst rukoly,
- 8 plátků prosciutta,
- parmezán,
- 2 plátky citronu na ozdobu,
- sůl a pepř.
Postup:
- Špagety uvařte v osolené vodě. Než je slijete, odeberte půl hrnku vody.
- V misce smíchejte šťávu z jednoho citronu a citronovou kůru, směs nalijte do hrnce k zcezeným špagetám.
- Do špaget přidejte máslo, vodu z těstovin, pokrájený prosciutt, rukolu, opepřete a důkladně promíchejte.
- Servírujte ozdobené plátkem citronu a posypané parmezánem.
2. Chleba s avokádem, rajčetem a slaninou
Rychlá, sytá a zdravá večeře. Dříve přehlížené avokádo si toto léto dobývá přízeň chuťových pohárků českých strávníků.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 4 krajíce celozrnného chleba,
- dvě zralá avokáda,
- šťávu z jednoho citronu,
- rajče,
- 8 plátků slaniny,
- sůl, pepř a špetku chilli.
Díky chuťové neutralitě můžete avokádo využít i do sladkých smoothies nebo v kombinaci s dalším ovocem. • MALL.cz
Postup:
- Na pánvi osmažte slaninu.
- Rozkrojte avokádo, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu do misky. Přidejte špetku chilli, sůl, pepř a šťávu z citronu a vše společně rozmačkejte vidličkou.
- Namažte avokádovou pomazánku na chleba, přidejte plátky rajčat a osmaženou slaninu.
Náš tip: Pokud vám zbyl ze slaniny výpek, zužitkujte ho. Stačí ho uložit do tvořítek na led. Při příštím vaření budete mít výborný základ do omáčky nebo polévky.
3. Losos s brokolicí a jogurtovým dipem
Losos je společně s ořechy výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, díky kterým budete mít zdravější pleť i vnitřní orgány. Brokolice vám dodá vitamíny A, B2 a B6.
Losos je za pár minut připravený. • MALL.cz
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 2 filety z lososa,
- 400 g brokolice,
- 200 g bílého jogurtu,
- olej na smažení,
- 2 stroužky česneku,
- čerstvý rozmarýn,
- bylinky do dipu dle chuti a aktuální sklizně,
- sůl a pepř.
Postup:
- Brokolici rozloženou na růžičky povařte v osolené vodě maximálně 10 minut.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte snítky rozmarýnu a po necelé minutě i filety osoleného a opepřeného lososa. Opečte jej z obou stran, ale nevysušte ho.
- V misce smíchejte jogurt, nasekané čerstvé bylinky a nadrobno nakrájený nebo vylisovaný česnek.
Náš tip: Aby si brokolice zachovala svoji zářivou zelenou barvu, ihned po zcezení ji propláchněte ledovou vodou. Stejný trik lze použít i se zelenými fazolkami.
Na rychlou letní večeři se skvěle hodí pomazánky nebo polévky. Jejich přípravu si ještě usnadníte, pokud využijete již dříve připravenou zeleninu.
Citron a rozmarýn. Typická chuť léta. • MALL.cz
Sáhněte také po sezónních rostlinách, některé jarní dobroty přetrvávají i do léta.
Máte vlastní ozkoušené tipy, jak během chvíle připravit chutnou večeři? Podělte se o recepty na našem Facebooku.