1. Špagety s citronem, rukolou a prosciuttem
Vyzkoušejte, jak se těstoviny potykají se svěží chutí citronu. V kombinaci s říznou rukolou a chutným prosciuttem vás i obyčejné špagety překvapí.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 200 g špaget,
- šťávu z 1 citronu,
- lžičku citronové kůry,
- 30 g másla,
- 1/2 hrnku vody ze špaget,
- hrst rukoly,
- 8 plátků prosciutta,
- parmezán,
- 2 plátky citronu na ozdobu,
- sůl a pepř.
Postup:
- Špagety uvařte v osolené vodě. Než je slijete, odeberte půl hrnku vody.
- V misce smíchejte šťávu z jednoho citronu a citronovou kůru, směs nalijte do hrnce k zcezeným špagetám.
- Do špaget přidejte máslo, vodu z těstovin, pokrájený prosciutt, rukolu, opepřete a důkladně promíchejte.
- Servírujte ozdobené plátkem citronu a posypané parmezánem.
2. Chleba s avokádem, rajčetem a slaninou
Rychlá, sytá a zdravá večeře. Dříve přehlížené avokádo si toto léto dobývá přízeň chuťových pohárků českých strávníků.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 4 krajíce celozrnného chleba,
- dvě zralá avokáda,
- šťávu z jednoho citronu,
- rajče,
- 8 plátků slaniny,
- sůl, pepř a špetku chilli.
Postup:
- Na pánvi osmažte slaninu.
- Rozkrojte avokádo, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu do misky. Přidejte špetku chilli, sůl, pepř a šťávu z citronu a vše společně rozmačkejte vidličkou.
- Namažte avokádovou pomazánku na chleba, přidejte plátky rajčat a osmaženou slaninu.
Náš tip: Pokud vám zbyl ze slaniny výpek, zužitkujte ho. Stačí ho uložit do tvořítek na led. Při příštím vaření budete mít výborný základ do omáčky nebo polévky.
3. Losos s brokolicí a jogurtovým dipem
Losos je společně s ořechy výborným zdrojem omega-3 mastných kyselin, díky kterým budete mít zdravější pleť i vnitřní orgány. Brokolice vám dodá vitamíny A, B2 a B6.
Co budete potřebovat na 2 porce:
- 2 filety z lososa,
- 400 g brokolice,
- 200 g bílého jogurtu,
- olej na smažení,
- 2 stroužky česneku,
- čerstvý rozmarýn,
- bylinky do dipu dle chuti a aktuální sklizně,
- sůl a pepř.
Postup:
- Brokolici rozloženou na růžičky povařte v osolené vodě maximálně 10 minut.
- Na pánvi rozehřejte olej, přidejte snítky rozmarýnu a po necelé minutě i filety osoleného a opepřeného lososa. Opečte jej z obou stran, ale nevysušte ho.
- V misce smíchejte jogurt, nasekané čerstvé bylinky a nadrobno nakrájený nebo vylisovaný česnek.
Náš tip: Aby si brokolice zachovala svoji zářivou zelenou barvu, ihned po zcezení ji propláchněte ledovou vodou. Stejný trik lze použít i se zelenými fazolkami.
Na rychlou letní večeři se skvěle hodí pomazánky nebo polévky. Jejich přípravu si ještě usnadníte, pokud využijete již dříve připravenou zeleninu.
Sáhněte také po sezónních rostlinách, některé jarní dobroty přetrvávají i do léta.
Máte vlastní ozkoušené tipy, jak během chvíle připravit chutnou večeři? Podělte se o recepty na našem Facebooku.