Pro čisté zuby: 5 výhod elektrického zubního kartáčku | Blog Mall.cz

Pro čisté zuby: 5 výhod elektrického zubního kartáčku

Čištění zubů je sice otrava, ale také díky němu se lidstvu prodloužila průměrná délka života. Spíš než abyste tuhle rutinu flákali, usnadněte si ji díky elektrickému kartáčku. Proč se vyplatí? Například vám stopne doporučený čas, upozorní vás, když moc tlačíte, a díky magnetickým vibracím ulehčí citlivým zubům. Přečtěte si, jaké výhody si lidé na elektrických kartáčcích chválí.

Elektrický kartáček se do českých domácností začal dostávat kolem 90. let minulého století. Dnes rozlišujeme tři základní typy elektrických kartáčků podle technologie, kterou využívají:

sonický (nebo také vibrační) – funguje na principu vysokofrekvenčních vibrací, které narušují plak, a vy ho pouze stíravým pohybem odstraníte z povrchu zubů. oscilační (nebo také oscilačně-rotační) – má kulatou hlavici a kombinuje kmitání vláken, jež narušují plak, s otáčivým pohybem, který odstraňuje plak z povrchu zubů. magnetický iO – nejnovější technologie, která pracuje na principu jemných mikrovibrací, takže čištění je velmi jemné, šetrné a precizní zároveň.

Elektrické kartáčky mohou tyto pohyby také kombinovat. Ale teď už k těm výhodám.

1. Ušetří čas a práci

Když si zuby čistíte klasickým kartáčkem, musíte vykonat spoustu drobných pohybů rukou, například kroužení. V případě elektrické verze za vás tyto pohyby udělá rotace a vibrace. Nemusíte tak do čištění zubů investovat tolik energie. A koneckonců ani času: elektrický kartáček zvládne stejný počet pohybů za mnohem kratší dobu než vaše ruka. 

Jen pro představu, oscilační (rotující) kartáček zvládne kolem 48 tisíc pohybů za minutu, ten vibrační jich dá kolem 62 tisíc pohybů za minutu.

2. Řekne vám, jak dlouho čistit

Zuby by se měly čistit zhruba dvě minuty. Možná jste na to jako malí měli speciální přesýpací hodiny, ale teď v dospělosti už to asi odhadujete jen tak od oka. A hlavně čím dřív hotovo, tím líp. 

Tenhle přístup vás šikovný elektrický zubní kartáček odnaučí. Některé v sobě mají zabudovaný časovač, který vám ideální délku čištění pěkně spočítá.

3. Upozorní, když tlačíte moc, nebo naopak málo

Elektrické kartáčky dneska nejsou jen na elektriku, ale jsou hlavně i chytré. Proto rozeznají vaše nešvary a poradí, jak čištění zubů vylepšit.

Kartáček iO 7 od Oral-B je třeba tak chytrý, že rozezná, jestli na zuby tlačíte moc, nebo naopak málo. Přehnaný i nedostatečný tlak může poškozovat sklovinu a snižuje účinnost čištění. Tento kartáček má kulatou hlavu, která se dostane i na těžko dostupná místa a oproti manuálním kartáčkům tak odstraní až 6krát víc plaku.

Podlouhlé kartáčky mají nevýhodu, že se na některá místa nedostanou. U těch elektrických vybírejte raději kulatou hlavici. • 

 

Kromě toho má kartáček Oral-B iO chytrý senzor, který rozpozná váš styl čištění, a pokud na nějaký zub zapomenete, připomene vám to. Detailně se na svoje čištění podíváte v aplikaci Oral-B pro smartphony.

4. Citlivým zubům ulehčí magnetické mikrovibrace

Některé kartáčky, jako už zmiňovaný Oral-B iO 7 nebo i modernější verze 8, zvládají něco, čemu se říká magnetické mikrovibrace. Ty jsou velmi jemné, takže nedráždí jemné a krvácející dásně a jsou vhodné pro lidi s citlivými zuby. Dásně přitom dobře namasírují a pomáhají předcházet nemocem. Kromě vibrací kartáček vykonává otáčivý pohyb, který dokáže spolehlivě setřít plak ze zubů.

>> Elektrický kartáček Oral-B iO seženete na MALL.CZ. <<

5. Za práci vás pochválí

Už jako malí jste možná za návštěvu zubaře dostávali obrázek a rodiče vás pak vzali do cukrárny (a tím vám nechtěně zadělali na další kazy). Odměna a pozitivní přístup je u něčeho tak nudného, jako je čištění zubů, prostě potřeba. 

Kartáček Oral-B iO vám tuhle rutinu aspoň trochu zpříjemní a za správné čištění vám ukáže povzbuzujícího smajlíka. Je to sice jenom symbolické gesto, ale úsměv za krásný úsměv prostě sedí.

>> Náhradní hlavice na elektrický kartáček Oral-B iO 7 koupíte na MALL.CZ. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.