12 způsobů, jak vám zubní nit usnadní život | Blog Mall.cz

Zachránce v kuchyni i na cestách: 12 chytrých využití pro zubní nit

Používáte zubní nit? Možná netušíte, že kromě péče o zuby ji využijete ve spoustě dalších situací. Díky pevnému a pružnému vláknu přijde vhod na dovolené v přírodě i při pečení dortu. Vybrali jsme pro vás 12 situací, při kterých tento zázračný vynález využijete.

1. Cestovní šňůra na prádlo

Ať už jedete na dovolenou k moři nebo kempujete v přírodě, potřebujete si někam pověsit mokré oblečení. Zubní nit v takových situacích poslouží jako kapesní verze šňůry na prádlo. Jednoduše ji natáhnete mezi dvěma stromy či židlemi na balkoně a můžete vesele sušit. Na rozdíl od opravdové šňůry na prádlo vám navíc nezabere zbytečně moc místa v batohu.

2. Krájení dortu nebo knedlíků

Připravujete-li patrový dort, musíte korpus podélně překrojit. Během pižlání velkého korpusu kuchyňským nožem vám ale snadno ujede ruka a z krásného dortu se stane křivé strašidlo. Raději si omotejte na obou rukách kolem prstů zubní nit a napnutou částí veďte řez vodorovně přes dortový základ. Uvidíte, že to půjde stejně hladce jako krájení másla.

Kromě korpusu nakrájíte stejným způsobem například i houskové nebo bramborové knedlíky. Raději ale nepoužívejte mentolovou či jinak ochucenou zubní nit, ať zbytečně nezkazíte chuť připravovaných dobrot.

>> Pořiďte si zásobu zubní nitě na MALL.CZ. <<

3. Přiváže zeleninu v záhonku

Zubní nit využijí i zahrádkáři, kteří pěstují rajčata, fazole, okurky a jinou pnoucí zeleninu. Pomocí zubní nitě ji jednoduše omotáte kolem opěrného kolíku, aby rostla pěkně do výšky. Díky pevnému nylonovému vláknu snese zubní nit střídání ročních období lépe než klasický provázek.

Na rozdíl od jiných způsobů upevnění je průhledná zubní nit na záhonku s rajčaty prakticky neviditelná. • 

4. K batohu upevní úplně cokoliv

Chodíte-li rádi na pěší túry, pravděpodobně řešíte připevňování spacáku, karimatky, náhradních bot a dalšího vybavení k batohu. Jednoduše dentální nit protáhněte popruhy a utáhněte kolem předmětu, který k batohu připevňujete.

>> Přečtěte si, co všechno musíte sbalit na dovolenou v kempu. <<

5. První pomoc před opravou brýlí

Když vám z brýlí vypadne šroubek, který drží nožku s rámkem dohromady, rychle vyrazíte za optikem. Pokud jste ale na dovolené nebo prostě jen máte moc práce, se zubní nití vytvoříte provizorní řešení. Protáhněte ji dírkou na šroubek a svažte obě části brýlí dohromady pomocí uzlíku. Zastřihněte jeho konce a nikdo nepozná rozdíl.

6. Provizorní tkaničky do bot

Zubní nit na chvíli zachrání nejen rozpadlé brýle, ale i roztrženou tkaničku od bot. Jistě si představíte, že přetržená tkanička 15 km od nejbližšího vlakové stanice na pěším výletě pořádně potrápí. Vytáhněte proto zbytky tkaničky ven a zavažte si botu pomocí nové tkaničky ze zubní nitě. Nejde o trvalé řešení, ale pro novou tkaničku si v botě pohodlně dojdete.

>> Inspirujte se tipy na originální výlety po Česku. <<

7. Přišije upadlý knoflík

Nit se jí neříká nadarmo. Protáhněte zubní nit jehlou a přišijte si třeba utržený knoflík. Díky pevnému nylonovému vláknu máte jistotu, že knoflík už si příště upadávání rozmyslí.

Pokud vám knoflíky z oblečení často padají, přišijte je zubní nití. Je pevná, takže se nepřetrhne a vydrží déle. • 

8. Utiší kapající kohoutek

Kapající kohoutek v kuchyni vám pořádně zabrnká na nervy – obzvlášť když se k jeho opravě nedostanete hned. Vytáhněte proto zubní nit, omotejte ji kolem kohoutku a druhý konec nechte ležet na dně umyvadla. Kapající voda se po niti sveze jako po skluzavce a vy se v klidu vyspíte.

9. Upevní uvolněné šroubky

Povolené šroubky na židli znervózní každého, kdo se na ni chystá sednout. Aby šroubky pevně držely, omotejte je pod hlavičkou zubní nití a pevně zauzlujte. Teprve pak zašroubujte matky. Uvidíte, že šroubky budou držet jako přibité.

10. Vytvořte si originální korálky

K navlékání korálků nepotřebujete speciální vlákno, stačí mít v koupelně zubní nit. Vytvořte si spolu s dětmi originální náhrdelníky nebo náramky. Šperk bude na niti pevně držet a vydrží dlouhé roky.

>> Vyberte si z mnoha druhů korálků na MALL.CZ. <<

Na první pohled nikdo nepozná, že nosíte korálky vytvořené ze zubní nitě. • 

11. Nouzová gumička do vlasů

Ztracená nebo prasklá gumička do vlasů vás odsoudí ke zbytku dne s rozpuštěnými vlasy. Pokud po ruce nemáte náhradní gumičku, vytvořte si provizorní řešení ze zubní nitě. Použijte ji podobně jako stuhu do vlasů – vlasy jí stáhněte a nit zavažte. Na rozdíl od gumiček navíc zubní nit netahá a nekouše.

12. Pevně zaváže balíčky potravin

Když otevřete balíček toustů, chipsů, mouky nebo třeba koření, musíte hledat způsob, jak ho uzavřít, aby se ve spíži nerozsypal nebo se v něm nezabydleli moli. Elegantním řešením je naše oblíbená zubní nit. Balíček pevně stáhněte a zauzlujte – nepronikne do něj vzduch a obsah se nerozsype, ani když ho otočíte vzhůru nohama.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.