Tipy pro krásné zuby: vyrobte si domácí zubní pastu | Blog Mall.cz

Tipy pro krásné zuby: vyrobte si domácí zubní pastu

Pro zářivý úsměv není nutné kupovat nejmodernější pasty. Skvěle poslouží i doma vyrobená pasta z přírodních přísad. Nakombinujte ji se správnou technikou čištění, vhodnými kartáčky a kazy nemají šanci.

Správnou techniku čištění zubů vás naučí zubař nebo dentální hygienista. Bez ní ani sebelepší pasta nezafunguje. Na zubech se totiž neustále tvoří zubní plak. Ten si představte jako tenkou vrstvu škodících bakterií. Pokud je mechanicky (kartáčkem) neodstraníme, vytvoří zubní kámen a rozruší zubní sklovinu.

Odborník vám doporučí i vhodný kartáček. Pro kompletní péči si ale s jediným kartáčkem nevystačíte. Každý den by ke slovu měly přijít i mezizubní kartáčky a zubní nit. Tato dvojka se postará o problematické mezizubní prostory, ve kterých se zachytávají zbytky jídla.

>> Čistěte si mezizubní prostory s pomůckami z MALL.CZ. <<

„Důležité je rozrušení plaku mechanicky, tedy kartáčkem. V pastě obsažené fluoridy pomáhají remineralizovat sklovinu. Ale obecně je zubní pasta spíše kosmetický přípravek, aby čištění více chutnalo.”

MDDr. Michaela Schmidtová, zubařka

Vyrobte si vlastní zubní pastu

Ačkoliv si pamatujeme poučky našich rodičů, že pastu nesmíme jíst, přicházíme s ní dvakrát denně do kontaktu a při nedokonalém vypláchnutí můžeme malé množství spolknout. Některé zubní pasty ale obsahují zdraví neprospěšné látky, jako jsou

  • škodlivá barviva,
  • mikroplasty,
  • umělé látky k pěnění
  • nebo syntetické konzervanty.

Některé pasty z obchodu obsahují škodlivé látky. Vyrobte si pastu doma a vyhněte se jim. • 

Složky pasty by měly být co nejjemnější, aby nedráždily zuby či dásně a při mechanickém čištění nenarušovaly sklovinu.

„Už jsem viděl pacienty, kteří si čistili zuby pouze přírodními pastami a měli sklovinu rozrušenou. Takové oděrky na povrchu zubu způsobuje například jíl, soda nebo černé uhlí. Každá z těch látek může poškodit sklovinu, když pacienti takovou pastu každý den používají a ještě ji nakombinují s příliš tvrdým kartáčkem a špatnou technikou čištění.”

Bc. Matej Hropko, dentální hygienista

Pasta se sodou

Jeden z nejoblíbenějších receptů obsahuje jedlou sodu. Ta má výborné abrazivní účinky (tedy schopnost odstranit plak) a zuby mírně bělí. Zároveň ale podle rad odborníků může poškozovat sklovinu přílišným obrušováním. Proto si s ní nečistěte zuby častěji než jednou týdně.

Návod:

  • Smíchejte jednu lžíci rozpuštěného kokosového oleje a dvě lžíce jedlé sody.
  • Do kašičky vmíchejte pár kapek éterického oleje (šalvějový, mátový nebo z tea tree).

Pasta s kurkumou

Tento žlutý poklad je velice jemný a nehrozí tedy, že by zuby poškrábal tak, jak to může udělat například soda. Má protizánětlivé účinky, proto chrání před záněty dásní.

Návod:

  • Čajovou lžičku jemně mleté kurkumy smíchejte s jednou lžící rozpuštěného kokosového nebo sezamového oleje.
  • Pro ozvláštnění přidejte pár kapek tinktury z heřmánku. Ta pomáhá v boji s viry a bakteriemi v puse.

Z květů heřmánku si připravíte i výborné kloktadlo, které podpoří zdraví zubů, dásní a poradí si s bolestí v krku. • 

Pasta s hřebíčkem

Stejně jako v případě kurkumy dbejte na to, aby prášek z hřebíčku byl extrémně jemný, jinak si při čištění zubů poškodíte sklovinu.

Návod:

  • Lžičku jemně mletého hřebíčku smíchejte se lžící rozpuštěného kokosového oleje.
  • Do směsi kápněte dvě kapky citronového nebo tři kapky růžového esenciálního oleje.

Náš tip: Hřebíček k léčbě bolavých zubů používaly i naše babičky. Osvěžuje dech a dezinfikuje. Nesnažte se ho ale rozkousat, raději ho cumlejte podobně jako mentolku nebo z něj připravte kloktadlo, kterým nahradíte ústní vodu.

>> Starejte se správně o zuby, ať u zubaře nenecháte výplatu. <<

Domácí ústní voda

Recept na další přípravek, který si pro zlepšení zdraví zubů a dásní vyrobíte snadno doma, nám dala Hana Luskačová ze zubní ordinace DUO Smile.

Návod:

  • Smíchejte čajovou lžičku soli se 125 mililitry téměř vařící přefiltrované vody.
  • Přidejte pár kapek éterického oleje a protřepejte.
  • Po vychladnutí kloktejte půl minuty a vyplivněte.

„Slaná voda zvyšuje pH v ústech, mění ho na zásadité a ničí tak kyselé bakterie. Výplach slanou vodou pomáhá při krvácení dásní, aftech nebo po zákrocích u zubaře (trhání zubů nebo implantátech). Do denní rutiny ho ale můžete zařadit i bez jakýchkoliv obtíží jako prevenci.”

MUDr. et MDDr. Hana Luskačová, zubařka

Doplňkové čištění mlgáním

Ve většině receptů na domácí zubní pasty hraje hlavní roli kokosový olej. Ten ale nemusíte používat jen jako pastu – oblíbeným doplňkem péče o zubní dutinu je vedle klasického mechanického čištění i takzvané mlgání (z anglického oil pulling).

Rozehřátý kokosový olej jednoduše převalujete v ústech podobně jako ústní vodu. Liší se ale doba. Olej v puse držte přibližně 20 minut. Použitý olej vždy vyplivněte, nepolykejte ho.

Náš tip: Kokosový olej nepatří do výlevky umyvadla. Kvůli svému rychlému tuhnutí by vám mohl ucpat trubky. Proto jej plivejte do uzavíratelné krabičky a tu po naplnění vyhoďte na sběrném dvoře společně s ostatními použitými oleji.

>> Nezapomínejte ani na chlupáče. Čistěte zuby svému psovi. <<

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.