Recenze: Oral-B Genius X Sensitive, génius každé koupelny | Blog Mall.cz

Recenze: citlivý zubní génius Oral-B Genius X Rose Gold Sensitive

Koukáte při čištění zubů někdy do mobilu? U chytrého kartáčku Oral-B Genius X Sensitive je to dokonce žádoucí. Propojíte ho totiž s aplikací v telefonu a díky tomu získáte přesný přehled, jestli si chrup čistíte dostatečně dlouho a věnujete péči každému zubu. Kartáček jsme za vás vyzkoušeli.

Technologie 3D

Tento krasavec v praktickém cestovním pouzdře čistí zuby 3D technologií. Klinická studie porovnávala tuto technologii s výsledky sonického kartáčku, který čistí zuby vertikálním pohybem. Ze studie vyšlo, že 3D technologie:

  • ničí o 22 % více zubního plaku,
  • zlepšuje zdraví dásní o 32 %
  • a odstraňuje o 33 % více zubního plaku v obtížně dostupných místech.

Ačkoliv čísla ze studia jsou působivá, nás zajímala i praktická stránka užívání kartáčku.

6 programů pro každý zub, jazyk i dásně

Nejvíce nás potěšilo, že kartáček Oral-B Genius X Sensitive má programy pro různé intenzity čištění. Díky tomu ocení jeho péči i lidé s citlivými zuby. Poslední dva programy se starají o masáž dásní a čistotu jazyka.

Na kartáčku najdete tyto programy:

  • Daily Clean – standard pro každodenní čištění.
  • Pro Clean – vyšší frekvence otáček intenzivně odstraňuje plak a přináší pocit ještě poctivěji vyčištěných zubů.
  • Sensitive – volba pro lidi s citlivými zuby. Vyčistí je šetrně a přesto důkladně.
  • 3D White – leštění, které si můžete dopřát po každém čištění, případně program využít příležitostně.
  • Gum Care – šetrně namasíruje dásně.
  • Tongue Clean – vyčistí jazyk, takže už nemusíte používat škrabku.

Přepínání mezi programy je snadné, stačí zmáčknout tlačítko s šipkou. Lehce matoucí nám přišlo, že program Daily Clean nemá vlastní ikonku, která by při čištění svítila. Pokud se chcete k základnímu programu vrátit, musíte dlouze přidržet tlačítko pro přepínání režimů.

Každý má jinak citlivé zuby, proto Oral-B Genius X Sensitive myslí na všechny. Ze 6 programů si vybere každý. • 

Oral-B Genius X Sensitive je oscilačně rotačně pulzační. To znamená, že ke kruhovému pohybu připojuje ještě pulzace, kterými narušuje zubní plak. Tím snižuje riziko vzniku zánětu dásní a celkově zlepšuje zdraví ústní dutiny. Navíc je šetrnější k zubům i dásním než klasické rotační elektrické kartáčky.

Hlava kartáčku kopíruje tvar každého zubu. Každý zub „obklopí” štětinkami a vyčistí ho tak ze všech stran. K tomu pomáhají i speciálně zkosená vlákna.

Další výhodou oproti jiným kartáčkům je, že poznáte, kdy je na čase kartáčkovou hlavu vyměnit. Po novém nástavci sáhněte, když středová modrá vlákna vyblednou.

Rozježené a dlouho nevyměněné štětinky u Oral-B Genius X Sensitive nehrozí. Změnou barvy štětinek vás upozorní, že kartáčková hlava dosloužila. • 

>> Pořiďte si chytrý kartáček na MALL.CZ. <<

Ohlídání intenzity čištění

Podle průzkumů vyvíjejí ti, kteří si čistí zuby obyčejným manuálním kartáčkem, až dvakrát větší tlak, než je nutné. Tím si ale poškozují zuby a snižují životnost kartáčku. Oral-B Genius Sensitive s tímto problémem bojuje funkcí SmartRing.

Mezi tělem kartáčku a nasazovací hlavou je kruh, který při správném čištění svítí bíle. Pokud ale na zuby začnete nadměrně tlačit:

  • rozsvítí se červeně,
  • sníží otáčky čištění
  • a změní zvuk.

O důležitosti a užitečnosti této funkce jsme se přesvědčili sami – během čištění zubů jsme zejména na začátku hodně tlačili a kruh věčně svítil červeně. Teprve po pár dnech jsme si začali zvykat. Podle informací výrobce mělo podobné problémy 93 % všech, kteří kartáček testovali.

SmartRing upozorní, že zbytečně na zuby tlačíte. • 

Chytrá aplikace kontroluje dobu i způsob čištění

Zubní lékaři doporučují čistit zuby alespoň 2 minuty. Kdo by si ale do koupelny bral stopky nebo kuchyňskou minutku. Proto jsme si při testování oblíbili zabudovaný časovač, který zvukem upozorní na interval 30 sekund a na závěr oznámí konec čištění.

Časovač jsme vyzkoušeli v kombinaci s mobilní aplikací Oral-B. A udělala nám velkou radost. Kartáček poměrně přesně ví, který zub právě čistíte a díky umělé inteligenci váš styl čištění a jeho případné nedostatky zaznamenává. Dlouhodobě vás tak vede k tomu, abyste si zuby čistili správně.

Na svém telefonu při čištění sledujete, jak si vedete. • 

Aplikace vás upozorní, že je na čase si zuby vyčistit a zobrazuje dlouhodobé statistiky vaší péče o chrup. Pokud jste soutěživí, snadno propadnete sbírání ocenění za nepřerušení každodenního čištění zubů, mezizubních prostor nebo jazyka.

Telefon propojíte s kartáčkem pomocí Bluetooth a aplikace je dostupná pro iOS i pro Android. Shodli jsme se, že její užívání je intuitivní a každého z nás vedla při čištění tak, abychom se vyhnuli prohřeškům, které běžně při čištění děláme.

Silný motor a vysoká výdrž baterky

Kartáček je výkonný, dosáhne až 48 000 kmitů za minutu, což je mezi kartáčky nadstandardní. Daní za tento výkon je však relativně velký hluk, který kartáček při čištění vydává.

Skvělou zprávou je ale výdrž baterky. Díky Lithium-ionové baterii se kartáček rychle nabíjí (z úplného vybití do plného nabití potřebuje kartáček necelých 12 hodin) a vydrží vám dvakrát denně čistit zuby až 14 dní.

Nevýhodou je, že pokud jej zcela vybijete, potřebuje kartáček půl hodiny na nabíječce, aby byl schopný zuby vyčistit.

Stav baterie kontrolujete díky ukazateli na kartáčku. Když hrozí úplné vybití, rozsvítí se ikona baterky červeně. • 

Kartáček snadno nabijete z klasického stojánku nebo z cestovního pouzdra. To má z boku vstup na USB kabel, takže z něj můžete dobít i mobilní telefon. Pouzdro také slouží jako praktický stojánek pro váš mobilní telefon. Při čištění zubů s aplikací tak nemusíte řešit problém, kam telefon v koupelně umístit.

Do cestovního pouzdra vložíte dvě kartáčkové hlavice. Stojánek vozit nemusíte – kartáček dobijete i přes pouzdro. • 

Výsledek: citlivý, byť mírně hlasitý, génius pro všechny typy zubů

Testovaný kartáček Oral-B Genius X Sensitive nás nadchl chytrým přístupem k čištění zubů. Díky jeho vychytávkám jsme stejně jako účastníci klinické studie snížili vyvíjený tlak na zuby. I po vyčištění na nejjemnější program jsme cítili, že zuby jsou hladké a bez plaku.

Pokud zbytek vaší rodiny vstává až později a špatně vám těsní koupelna, bude některé lehké spáče zřejmě rušit vyšší hlasitost kartáčku.

Za nás ale jasně převažují výhody – oblíbili jsme si čištění pomocí aplikace, nastavení individuálního způsobu čištění i hlídání času.

Citlivý génius s praktickým pouzdrem získal naše sympatie. • 

Používáte klasické nebo elektrický kartáček? Napište nám do komentářů.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.