9 triků, jak otevřít pivo i bez otvíráku | Blog Mall.cz

Poraďte si (nejen) v kempu: 9 triků, jak otevřít pivo i bez otvíráku

Češi jsou národ pivařů. A zvlášť v letním horku přijde láhev vychlazeného piva vhod. Jenže kolikrát se stane, že si zapomenete do kempu nebo na piknik přibalit otvírák. To není konec piva! Sepsali jsme pro vás fikané způsoby, jak se dostat pivu pod zátku i bez otvíráku – pomocí věcí, které máte běžně u sebe.

Oproti otvíráku jsou možná některé metody méně pohodlné, ale v případě nouze vám pomohou. Nevěšte hlavu, když se vám otevření nepovede hned napoprvé, chce to cvik. Zkoušejte různé úhly a sklony.

Co můžete použít k otevření piva?

1.  Pásek od kalhot

K osvěžení zlatavým mokem vám pomůže obyčejný opasek. Vytáhněte ho z kalhot a sponu přiložte k zátce stejně jako otvírák. Ale pozor, musí být dost široká, jinak do ní zátku nechytnete. A nakonec ji vypačte.

Máte-li v batohu karabinu, použijte místo pásku klidně ji – funguje přesně jako klasický otvírák.

2. Zapalovač

Pomůže vám rozdělat oheň v kempu a navíc se šikne i při otevírání piva. Chytněte zapalovač tak, abyste měli vrchní část schovanou v dlani. Spodní hranu umístěte pod okraj zátky, zapřete ji a pohybem dolů zátku vystřelte.

Zapalovač v kempu seženete snáz než otvírák – na rozdělávání ohně ho má u sebe nejeden táborník. Zdroj: Pinterest • 

3. Prsten

Pokud nemáte po kapsách zapalovač ani jste si na dovolenou nepřibalili pásek, pomůže vám prsten. Jak na to:

  • Prsten nesundávejte, ale nechte ho na prstě.
  • Na zátku položte dlaň a zahákněte za ni prstýnek.
  • Prstenem zátku vypáčíte. Dávejte ale pozor, ať si neublížíte.

Náš tip: Nezkoušejte to s tenkými prstýnky ze zlata. Lepší je masivní kroužek z chirurgické oceli, kterému páčení neublíží.

4. Klíče

I ty vám pomohou uhasit žízeň. Užší stranou zajeďte pod okraj zátky a vyviklejte ji, špičkou klíče pak zátku nadobro odstraňte. Tuto metodu ale používejte jen v případě nouze, ať si klíč nezkřivíte. Vždy také dávejte pozor, abyste ho nezlomili.

Náš tip: Nosíte-li u sebe klíčů víc, využijte kroužek, na kterém jsou zavěšené – musí být dost velký. Navlékněte jej z boku na zátku jako otvírák a začněte páčit.

Kromě klasického klíče od bytu zvládnete pivo otevřít i klíčem k autu – buďte ale zvlášť opatrní, ať ho nezlomíte. • 

Stejně dobře vám jako otvírák poslouží i desetikoruna, šroubovák nebo obyčejná lžíce – vždy je napasujte pod okraj zátky, párkrát zaviklejte, abyste zátku uvolnili, a doušek piva je váš.

5. Podpatek

K této variantě jsou potřeba dva:

  • Jeden si nazuje botu s podpatkem. Nohu pak položí na židli nebo jinou stabilní podložku tak, aby podpatek přesahoval do prostoru. Špička nohy musí směřovat nahoru.
  • Druhý pak vezme láhev piva, zátkou ji přiloží na botu, aby podpatek zajel pod okraj zátky. A teď prudce trhněte pivem přes podpatek, zátku o něj urazíte.

Tuto metodu nedělejte s novými střevíci, při nešikovném pohybu by se podpatek ulomil a boty byste zničili. Zdroj: Pinterest • 

6. Papír

Zní to jako vtip, ale i obyčejným listem papíru pivo otevřete. Vezměte si formát A4 a složte ho do tvaru malého obdélníku – překládejte papír vždy napůl a znovu napůl, až vám vznikne pevné páčidlo. S ním pak hravě zátku odstraníte, stejně jako třeba se zapalovačem.

7. Druhá láhev

Houbaři říkají, že kde je jedna houba, roste jich zpravidla víc. Pokud to máte stejně s pivem a vždy máte zásobu několika lahví, využijte je navzájem, abyste se k nápoji dostali. Zapřete zátky o sebe a hrdlem jedné láhve vypačte tu druhou.

Náš tip: Pokud nemáte další pivo, ale třeba jiné pití v plechovce, zátku vypáčíte i tak – okrajem plechovky.

Vozte s sebou vždy nějakou tu láhev navíc – v případě nouze otevřete pivo jedno o druhé. • 

8. Nábytek

Když je nejhůř, poslouží vám nábytek s ostrými hranami – stůl, kuchyňská linka nebo třeba zábradlí či lavička v parku. To všechno jsou potenciální otvíráky:

  • Láhev přiložte z boku k hraně stolu.
  • Zátku nechte okrajem zaseklou o stůl.
  • Zaberte lahví směrem dolů nebo si pomozte bouchnutím dlaní o zátku a o hranu ji uražte.

Buďte při tom opatrní. Dřevo byste mohli snadno poškrábat a zničit.

9. Cédéčko

Někteří pivaři zvládají otevřít láhev se svým oblíbeným nápojem i cédéčkem. Láhev pevně držte jednou rukou, druhou rukou se rozmáchněte a diskem zátku odsekněte. Podobně, jako to dělají milovníci sektu při otevírání šampaňského šavlí.

Tahle metoda ale vyžaduje cvik a preciznost, ne vždy se povede. Odsekávání si proto natrénujte a vylaďte správný úhel cédéčka – držte ho nejprve vodorovně, pak jej mírně nakloňte směrem nahoru, aby vám hrana CD zajela pod okraj zátky a odsekla ji.

Máte vlastní osvědčené metody, kterými si pivo otevřít? Napište nám je do komentářů.