5 důvodů, proč si vaše tělo žádá pivo | Blog Mall.cz

5 důvodů, proč si vaše tělo žádá pivo

Přečtěte si, jaké má pravidelná konzumace piva účinky.

Jdu na jedno“ – jedna z nečastějších lží v českých domácnostech. Okolo piva ale kolují větší nepravdy. Že se po něm tloustne nebo že zabíjí mozkové buňky. Naopak! Pivo (v rozumném množství) je nečekaně zdravé!

1. Pivko je srdeční záležitost

A nejen proto, že se u něj rádi scházíme s přáteli. Podle výzkumů mají konzumenti piva nižší krevní tlak než ti, kteří pijí jiné druhy alkoholu. Vitamín B, v pivě bohatě obsažený, také redukuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a působí preventivně proti krevním sraženinám.

Střídmou a pravidelnou konzumací snížíte riziko mrtvice nebo srdečního záchvatu. Ale pozor, pokud pijete pivo nárazově ve velkém množství a ještě jej prokládáte kouřením, efekt může být opačný.

2. Neztloustnete

Pivo má velmi příznivý vliv na trávení, ale zároveň povzbuzuje chuť k jídlu. Pokud tedy konzumujete pivo často ve velkém množství, třeba z vlastního výčepního zařízení, můžete mít jeho konzumaci spojenou s vyšším příjmem jídla a tedy nabíráním na váze.

Ze samotného piva nepřiberete. Pokud budete správně jíst, můžete i zhubnout. • 

Pivo samotné ale na váhu vliv nemá, obsahuje asi 400-500 kalorií na jeden litr a je tedy na kalorie chudší než třeba jablečný džus, mléko nebo coca-cola. Naopak, díky tomu, že podporuje metabolismus, může vám lehká konzumace v kombinaci se správným jídelníčkem pomoci i nějaké to kilo shodit.

3. Prolejete se vitamíny

V každém pivu najdete vitamíny skupiny B a kyselinu listovou. Ze dvou velkých piv, tedy 1 litru obohatíte své tělo o tyto látky:

  • Vitamin B1 (thiamin) – 3 % denní potřeby – dodá vám energii odbouráváním sacharidů v tkáních. Podporuje i trávení a nervovou aktivitu.
  • Vitamin B2 (riboflavin) – 20 % denní potřeby – obsahuje pro organismus důležité oxidačně redukční enzymy.
  • Niacin – 45 % denní potřeby – významně se podílí na tvorbě buněk, je důležitý při uvolňování energie z tuků a sacharidů a jejím hromadění. Pomáhá syntetizovat tělesný tuk a cholesterol.
  • Vitamin B6 (pyridoxin) – 31 % denní potřeby – podporuje metabolismus a absorpci bílkovin, reguluje sacharidy a tuky, podporuje nervový systém a pomáhá tvorbě červených krvinek.
  • Kyselina listová – 52 % denní potřeby – základní vitamín, který podporuje tvorbu červených krvinek, metabolismus aminokyselin a obnovu veškerých buněk v těle.

Vitamíny byste samozřejmě měli doplňovat i ze spousty dalších zdrojů, ale 1 nebo 2 sklenice piva denně je velmi dobrým základem.

4. Získáte štít proti nemocem

Pivo je světově jeden z nejoblíbenějších nápojů, takže proběhlo už mnoho studií a testů přínosnosti jeho obsahu. Výsledky vás možná překvapí.

  • Voda i alkohol v pivě zvyšují průtok a tvorbu moči, která se tak stává řidší a snižuje se pravděpodobnost tvorby ledvinových kamenů. Alkohol v pivu navíc přispívá k vylučování vápníku, který je jejich základní složkou.
  • Další látkou, na kterou je pivo bohaté, je křemík. Díky jeho vysokému obsahu pivo posiluje kosti a funguje jako účinná prevence osteoporózy.
  • Jedna nebo dvě sklenice piva denně vás mohou ochránit i před diabetem. Pivo je totiž zdrojem rozpustné vlákniny, která pomáhá stabilizovat hladinu cukru a hraje důležitou roli ve výživě lidí, kteří cukrovkou trpí.

Střídmé pití piva pomáhá i diabetikům. • 

5. Posílíte mozek a zvýšíte sebevědomí

I proti psychickým a kognitivním problémům pomáhá pivo. Mírná hladina alkoholu v krvi zlepšuje její průtok v mozku. Pivařům se tak spíše vyhnou choroby jako Alzheimer i jiné formy demence. Pomáhá tomu i křemík, který chrání mozek před negativními účinky hliníku, které často stojí za vznikem Alzheimerovy choroby.

Zlatavý mok vám pomůže, i pokud nemůžete usnout, protože působí skoro jako prášek na spaní. Stimuluje totiž produkci dopaminu, který se jinak předepisuje jako lék na nespavost. Pro tento účinek vám ale stačí jediná lžíce. Takže dobrý spánek není záminkou pro proflámovanou noc v hospodě.

Jedno pivo vám může pomoci i v kreativním a logickém myšlení. V jednom testu odpovídali střízliví a mírně opilí (0.75 promile) na hádanky. Ti, kteří v sobě měli pár piv, nacházeli správné odpovědi o několik sekund rychleji.

Rychlost odbourávání alkoholu podle Policie ČR. • 

Podle studií mají nejvyšší úmrtnost kuřáci, kteří nadměrně konzumují alkohol. Hned za nimi následují ti, kteří přílišně pijí, ale nekouří. Ovšem v žebříčku jsou na tom úplně stejně lidé, kteří nepijí alkohol vůbec. Dát si denně 1-2 piva je tak zdraví prospěšné víc, než se zdá. Samozřejmě pouze v případě, že už vám bylo 18 a nechystáte se na cestu autem.