Pivo je nejslavnějším českým nápojem. A také jedním z nejzdravějších – jeden nebo dva půllitry denně vás bohatě zásobí vitamíny B i kyselinou listovou, která podporuje metabolismus.
Abyste si užili příjemně hořkou chuť chmelového nápoje, nemusíte každý den chodit do hospody. Zůstaňte čas od času doma a využijte pivo v kuchyni. Třeba hned 1. srpna, kdy slavíme Den piva.
Co všechno si z piva můžete uvařit?
1. Pivní polévka
Pokud dáváte přednost pivu v tekuté formě, připravte si z něj chmelovou polévku. Budete na ni potřebovat:
- 3 plátky anglické slaniny,
- cibuli,
- 2 lžíce másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- 1 lžičku sladké papriky,
- 2 stroužky česneku,
- 250 ml světlého piva (značka záleží na vaší chuti),
- 500 ml zeleninového vývaru,
- 200 ml smetany ke šlehání,
- asi 150 g sýra (ementál nebo čedar),
- sůl a pepř,
- čerstvé bylinky.
Jak na to?
- Plátky slaniny nakrájejte na menší kousky a osmahněte v hlubším hrnci. Jakmile je slanina křupavá, dejte ji do misky a na výpeku osmažte najemno nakrájenou cibulku.
- Přidejte k ní máslo, mouku, sladkou papriku a prolisovaný česnek – ale pozor! Ten dejte do hrnce až nakonec, aby vám nezhořkl.
- Přilijte ke směsi pivo, vývar a smetanu na vaření a nechte vařit asi 10 minut.
- Už je polévka hezky hustá? To je ideální čas ochutit ji solí, pepřem a nastrouhaným sýrem. Zvolte ementál nebo čedar – podle toho, jaký sýr máte nejraději. Až se v polévce rozpustí, máte hotovo.
- Při podávání nezapomeňte polévku posypat připravenou křupavou slaninou a čerstvými bylinkami – petrželkou nebo koriandrem.
2. Maso na pivu
Klobásky na pivu už jsou klasikou. Což takhle vyzkoušet na pivu i jiné maso? Zkusíte-li nakombinovat chuť piva třeba s vepřovou kýtou, neuděláte chybu. Nachystejte si:
- 2 kg vepřového masa,
- 1 l piva,
- 2 cibule,
- olej,
- sůl a pepř,
- 2 bobkové listy.
Na marinádu pak budete potřebovat ještě:
- 100 ml výpeku nebo šťávy z masa,
- dijonskou hořčici,
- broskvovou marmeládu.
Jak na to:
- Do hrnce nalijte trošku oleje, přidejte vepřové maso a koření. Všechno pak zalijte pivem, přiklopte a nechte asi půl hodiny vařit.
- Mezitím si připravte pekáč. Zakápněte dno olejem – stačí troška. Položte na něj na kolečka nakrájenou cibuli a přendejte maso z hrnce. Nezapomeňte na plech vlít i svařenou směs piva a koření. Ale ne všechnu! Trošku si nechte bokem.
- Pekáč přiklopte (nebo utěsněte alobalem) a pečte asi 40 minut na 160–180 °C.
- Jakmile strčíte pečínku do trouby, nachystejte si marinádu. Smíchejte zbytek pivního základu (stačí 100 ml) s dijonskou hořčicí na špičku nože. Máte-li rádi ostrá jídla, nebojte se dát hořčice víc. Nakonec do směsi vmíchejte broskvovou marmeládu.
- Maso vytáhněte z trouby, potřete připravenou směsí a nechte dalších 20–30 minut dopéct. Až se na mase vytvoří zlatavá křupavá kůrka, můžete servírovat. Dobrou chuť!
3. Pivní dezert
Pivo nemusí být jen vychlazenou tečkou na závěr dne, ale i tou sladkou – po obědě. Připravte si třeba netradiční čokoládový dortík s pivem. V kuchyni vám na něj nesmí chybět:
- 2 hrnky hladké mouky,
- půl sáčku kypřicího prášku,
- 80 g kakaa,
- 1 zakysaná smetana,
- 250 ml černého piva,
- 2 vejce,
- 200 g másla,
- špetka soli.
Na krém si připravte:
- 200 ml smetany na vaření,
- 200 g hořké čokolády,
- 1 lžíci másla.
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 160 °C. V menším hrnci si rozehřejte máslo, přidejte k němu kakao a přilijte černé pivo.
- Ve větší míse si vyšlehejte vejce se zakysanou smetanou, přilijte připravenou směs a prosejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli.
- Všechno důkladně promíchejte a vlijte do dortové formy. Nezapomeňte ji ale předem vymazat máslem a vysypat strouhankou či kokosem, nebo vystlat pečicím papírem. Jen tak se vám dort nepřichytí.
- Formu vložte do trouby asi na 45 minut. Dort choďte pravidelně kontrolovat – jakmile do něj píchnete špejlí a těsto se nebude na dřívko lepit, máte hotovo.
- V kastrolku si mezitím rozehřejte smetanu na vaření, přidejte máslo a nalámanou hořkou čokoládu. Nechte všechno úplně rozpustit a směs rozmíchejte, ať je hladká. Pak ji odstavte z ohně a počkejte, až vychladne.
- Už vám zbývá jen poslední krok – dort potřete vychladlou polevou a nechte ztuhnout.
Máte vlastní recepty na pivní dobroty, na které nedáte dopustit? Podělte se o ně s námi v komentářích.