Pivní speciality: uvařte si celý oběd ze zlatavého moku

Je to zlaté, vychlazené a v letním horku spolehlivě osvěží. Co je to? Přece pivo! Tradiční český nápoj ale neslouží jen k uhašení velké žízně – zahnat může i hlad. Inspirujte se následujícími recepty a uvařte si z piva celé obědové menu.

Pivo je nejslavnějším českým nápojem. A také jedním z nejzdravějších – jeden nebo dva půllitry denně vás bohatě zásobí vitamíny B i kyselinou listovou, která podporuje metabolismus. 

Abyste si užili příjemně hořkou chuť chmelového nápoje, nemusíte každý den chodit do hospody. Zůstaňte čas od času doma a využijte pivo v kuchyni. Třeba hned 1. srpna, kdy slavíme Den piva.

Pivo není jen tekutá lahůdka, ale i lék – zahání nespavost, chrání před infarktem, a dokonce prodlužuje život.Pivo není jen tekutá lahůdka, ale i lék – zahání nespavost, chrání před infarktem, a dokonce prodlužuje život.

Co všechno si z piva můžete uvařit?

1. Pivní polévka

Pokud dáváte přednost pivu v tekuté formě, připravte si z něj chmelovou polévku. Budete na ni potřebovat:

  • 3 plátky anglické slaniny,
  • cibuli,
  • 2 lžíce másla,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 1 lžičku sladké papriky,
  • 2 stroužky česneku,
  • 250 ml světlého piva (značka záleží na vaší chuti),
  • 500 ml zeleninového vývaru,
  • 200 ml smetany ke šlehání,
  • asi 150 g sýra (ementál nebo čedar),
  • sůl a pepř,
  • čerstvé bylinky.

Jak na to?

  1. Plátky slaniny nakrájejte na menší kousky a osmahněte v hlubším hrnci. Jakmile je slanina křupavá, dejte ji do misky a na výpeku osmažte najemno nakrájenou cibulku.
  2. Přidejte k ní máslo, mouku, sladkou papriku a prolisovaný česnek – ale pozor! Ten dejte do hrnce až nakonec, aby vám nezhořkl.
  3. Přilijte ke směsi pivo, vývar a smetanu na vaření a nechte vařit asi 10 minut.
  4. Už je polévka hezky hustá? To je ideální čas ochutit ji solí, pepřem a nastrouhaným sýrem. Zvolte ementál nebo čedar – podle toho, jaký sýr máte nejraději. Až se v polévce rozpustí, máte hotovo.
  5. Při podávání nezapomeňte polévku posypat připravenou křupavou slaninou a čerstvými bylinkami – petrželkou nebo koriandrem.

Chcete-li si gurmánský zážitek ještě vylepšit, můžete polévku podávat místo talíře třeba ve vydlabané chlebové kůrce. A nebo k ní alespoň podávejte osmažené chlebové krutony.Chcete-li si gurmánský zážitek ještě vylepšit, můžete polévku podávat místo talíře třeba ve vydlabané chlebové kůrce. A nebo k ní alespoň podávejte osmažené chlebové krutony.

2. Maso na pivu

Klobásky na pivu už jsou klasikou. Což takhle vyzkoušet na pivu i jiné maso? Zkusíte-li nakombinovat chuť piva třeba s vepřovou kýtou, neuděláte chybu. Nachystejte si:

  • 2 kg vepřového masa,
  • 1 l piva,
  • 2 cibule,
  • olej,
  • sůl a pepř,
  • 2 bobkové listy.

Na marinádu pak budete potřebovat ještě:

  • 100 ml výpeku nebo šťávy z masa,
  • dijonskou hořčici,
  • broskvovou marmeládu.

Jak na to:

  1. Do hrnce nalijte trošku oleje, přidejte vepřové maso a koření. Všechno pak zalijte pivem, přiklopte a nechte asi půl hodiny vařit.
  2. Mezitím si připravte pekáč. Zakápněte dno olejem – stačí troška. Položte na něj na kolečka nakrájenou cibuli a přendejte maso z hrnce. Nezapomeňte na plech vlít i svařenou směs piva a koření. Ale ne všechnu! Trošku si nechte bokem.
  3. Pekáč přiklopte (nebo utěsněte alobalem) a pečte asi 40 minut na 160–180 °C.
  4. Jakmile strčíte pečínku do trouby, nachystejte si marinádu. Smíchejte zbytek pivního základu (stačí 100 ml) s dijonskou hořčicí na špičku nože. Máte-li rádi ostrá jídla, nebojte se dát hořčice víc. Nakonec do směsi vmíchejte broskvovou marmeládu.
  5. Maso vytáhněte z trouby, potřete připravenou směsí a nechte dalších 20–30 minut dopéct. Až se na mase vytvoří zlatavá křupavá kůrka, můžete servírovat. Dobrou chuť!

Chcete-li, aby maso pořádně nasáklo chutí marinády, nařízněte ho na vršku do kříže.Chcete-li, aby maso pořádně nasáklo chutí marinády, nařízněte ho na vršku do kříže.

3. Pivní dezert

Pivo nemusí být jen vychlazenou tečkou na závěr dne, ale i tou sladkou – po obědě. Připravte si třeba netradiční čokoládový dortík s pivem. V kuchyni vám na něj nesmí chybět:

  • 2 hrnky hladké mouky,
  • půl sáčku kypřicího prášku,
  • 80 g kakaa,
  • 1 zakysaná smetana,
  • 250 ml černého piva,
  • 2 vejce,
  • 200 g másla,
  • špetka soli.

Na krém si připravte:

  • 200 ml smetany na vaření,
  • 200 g hořké čokolády,
  • 1 lžíci másla.

Jak na to:

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. V menším hrnci si rozehřejte máslo, přidejte k němu kakao a přilijte černé pivo.
  2. Ve větší míse si vyšlehejte vejce se zakysanou smetanou, přilijte připravenou směs a prosejte mouku s práškem do pečiva, cukrem a špetkou soli.
  3. Všechno důkladně promíchejte a vlijte do dortové formy. Nezapomeňte ji ale předem vymazat máslem a vysypat strouhankou či kokosem, nebo vystlat pečicím papírem. Jen tak se vám dort nepřichytí.
  4. Formu vložte do trouby asi na 45 minut. Dort choďte pravidelně kontrolovat – jakmile do něj píchnete špejlí a těsto se nebude na dřívko lepit, máte hotovo.
  5. V kastrolku si mezitím rozehřejte smetanu na vaření, přidejte máslo a nalámanou hořkou čokoládu. Nechte všechno úplně rozpustit a směs rozmíchejte, ať je hladká. Pak ji odstavte z ohně a počkejte, až vychladne.
  6. Už vám zbývá jen poslední krok – dort potřete vychladlou polevou a nechte ztuhnout.

Pivo obsahuje kvasnice, proto je ideální ingrediencí i na pečení moučníků.Pivo obsahuje kvasnice, proto je ideální ingrediencí i na pečení moučníků.

Máte vlastní recepty na pivní dobroty, na které nedáte dopustit? Podělte se o ně s námi v komentářích.

 

Doporučujeme

  • +420 296 245 025