Jednoduchý návod: vyrobte si roušku z toho, co máte doma | Blog Mall.cz

Jednoduchý návod: vyrobte si roušku z toho, co máte doma

Odborníci se shodují, že nošení roušky snižuje riziko přenosu koronaviru. Kvůli mírným nebo pozvolným projevům nemoci totiž postižený ani neví, že vir roznáší mezi další lidi. Jenže roušky, respirátory i ústenky jsou beznadějně vyprodané. Podívejte se na náš návod, díky kterému si roušku vyrobíte snadno doma, a naučte se s ní správně zacházet.

Proč si nasadit roušku? Podívejte se na stránky Roušky všem.

Návod na výrobu roušky

Zde je naše šablona s rozměry na roušku pro dospělou osobu. • 

1. Přichystejte si dva pruhy bavlněné látky – ideálně pevnější, hustě tkané (skvěle poslouží starší kuchyňská utěrka nebo nepoužívané povlečení). Na každou z nich si dvakrát zrcadlově překreslete šablonu, kterou vidíte na obrázku výše, a vystřihněte základ roušky. • 

2. Lícem k sobě si našpendlete oba díly ze stejné látky a sešijte k sobě „zobáčkovou” (více zaoblenou) stranu. Tím vytvoříte prostor pro nos. • 

3. Obě vzniklé půlmasky dejte lícem k sobě a srovnejte je, aby na sebe navazovaly. Po dlouhých stranách našpendlete a sešijte. Vznikne vám „tunel”. • 

4. Masku skrz tunel obraťte, aby se švy schovaly dovnitř.

5. Nesešité okraje přeložte do vnitřní strany a do záhybu vložte gumičku, tkaničku nebo dlouhý provázek, kterými roušku přichytíte za uši. • 

Náš tip: Případně tkaničky nebo zavazovací pruhy látky přišijte do každého rohu. V tom případě budete potřebovat čtyři kousky, které budete zavazovat za hlavou.

6. Pro lepší manipulaci gumičku či provázek přišijte k roušce, aby se ve vzniklém tunýlku neprotáčela. Následně ještě jednou přeložte a sešijte, tím schováte roztřepené konce.

7. Hotovou roušku po každém užití vyvařte a dodržujte hygienická pravidla při jejím používání. • 

Náš tip: Do roušky všijte z vnitřní strany ještě jednu „kapsičku”, do které vložíte při používání filtr například z papírového kapesníku nebo ze sáčku do vysavače.

>> Potřebujete šicí stroj? Velký výběr zde <<

>> Další návody i s videem najdete na MALL.TV. <<

Stejně důležitá jako rouška je i prevence

Rouška sice neposkytuje 100% ochranu vám ani okolí, ale snižuje riziko případného přenosu virů. Ideální řešení je v těchto dnech minimalizovat kontakt se všemi mimo domácnost. K tomu přispívá i nová služba MALL PAY, kterou nyní nasazují e-shopy i podniky s rozvážkou jídel a zboží. Díky ní kurýři nepřijímají hotovost ani nepřijdou do kontaktu s platební kartou zákazníka.

MALL PAY poskytuje odloženou platbu, díky které dodavatel dostane peníze stejně rychle jako při platbě kartou a nemá výpadek v příjmech. Zákazník ale zaplatí až po doručení zboží.

Náš tip: Pokud to jde, tak se vyhýbejte platbám na dobírku za jakékoliv doručované zboží. Na MALL.CZ jsme dočasně tuto možnost stáhli z nabídky a doručujeme bezkontaktně.

Správné zacházení s rouškou

Aby rouška plnila svůj účel, musíte s ní dobře zacházet a správně se o ni starat.

Nasazování roušky

Před tím, než na čistou roušku sáhnete, si důkladně umyjte nebo vydezinfikujte ruce, ať viry zachycené na rukou nepřenesete na roušku.

>> Radíme, jak správným mytím rukou předejdete nákaze. <<

Rouškou si zakryjte bradu, ústa i nos. Ujistěte se, že mezi obličejem a rouškou nejsou žádné mezery. K tomu pomáhají

  • kousky plíšku nebo drátku kolem nosu,
  • speciální tvarování (jako v našem návodu výše)
  • nebo zvlnění (překlady) roušky.

Sundávání roušky

Nezáleží na tom, jestli jste s rouškou byli jen na rychlém nákupu nebo jste přebírali poštu. S každou použitou rouškou nakládejte jako s infikovaným materiálem. Proto se jí nikdy nedotýkejte v přední části, ale sundávejte ji za tkaničky nebo gumičky.

Jednorázovou roušku vyhoďte ideálně v igelitovém pytlíku nebo ji zlikvidujte do uzavíratelného koše. Látkové roušky na více použití skladujte před čištěním odděleně od ostatního špinavého prádla, ideálně také v igelitovém pytlíku.

Pokud používáte roušku s vkládacím filtrem, filtr vyhoďte do koše stejně jako jednorázovou roušku.

Až si roušku sundáte a bezpečně ji uložíte, nezapomeňte si opět důkladně umýt ruce. • 

Čištění roušky

Bavlněné roušky využijete opakovatelně. Aby vás stále dobře chránily, je nutné jim věnovat důkladnou péči:

  • Roušku vyperte na vysokou teplotu. Ideální je 90 °C, případně postačí i program na 60 °C, do pračky ale přidejte i dezinfekční prostředek na prádlo. Roušky perte samostatně bez ostatního oblečení.
  • Vyvařte roušku v hrnci nebo v papiňáku stejně, jako dříve maminky vyvářely pleny.
  • Vydezinfikujte roušku v roztoku Sava nebo peroxidu vodíku. Následně vymáchejte v čisté vodě.
  • Sterilizujte v parním sterilizátoru v mikrovlnce, který se používá například na dětské lahvičky (postupujte podle návodu sterilizátoru, většinou stačí 4 minuty na střední výkon trouby). Při vyndávání dávejte pozor, ať se neopaříte horkou párou z namočené roušky. Nezapomeňte také, že do mikrovlnky nesmí přijít nic kovového. Proto vyndejte z roušky případně vložený kovový drátek nebo tkaničky s kovovým zakončením.

Před dalším čištěním roušku ještě vyžehlete na nejvyšší možnou teplotu.

Podle posledních informací na sterilizaci roušky nefunguje přelití horkou vodou z konvice ani její zmrazení.

Náš tip: Gumičky ne vždy vysoké teploty při vyváření přežijí. Proto raději vyrobte roušku s bavlněnými šňůrkami. Ačkoliv jejich nasazení trvá delší dobu a při zavazování se do nich nepříjemně zachytávají vlasy, lépe se přizpůsobí velikosti vaší hlavy.

>> Vše pro domácí výrobu roušek pro vás máme tady << 

A hlavně nezapomínejte, že v tom jsme všichni spolu.

>> Společně můžeme doma i nadále tvořit <<

Aby vám nic neuniklo, sledujte nás také na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.