Do boje! Rady, jak nejlépe vydezinfikujete domácnost | Blog Mall.cz

Do boje! Rady, jak nejlépe vydezinfikujete domácnost

Klasické úklidové prostředky neničí škodlivé látky, ale jenom zbavují nečistot. Je čas přejít na něco ostřejšího. Čtěte, jaké prostředky využijete pro dezinfekci domácnosti a na jaká místa se často zapomíná.

Při dezinfekci svého domova využijete hlavně přípravky na bázi chlornanu sodného (ze kterého se vyrábí bělidlo) a alkoholu. A desinfikuje i vysoká teplota nad 90 °C.

I když si chcete pořídit opravdu silnou dezinfekci, zapomeňte na neředěné látky – ty jsou nebezpečné pro zdraví a mohou zničit to, co se snažíte vyčistit. Raději se spolehněte na předmíchané úklidové prostředky prodávané v drogerii.

Při nákupu dezinfekčních prostředků si zároveň dobře prohlédněte jejich obal nebo popisek. Pokud mají dezinfekční složku, bude to tam napsané.

>> Naučte se správně mýt a dezinfikovat ruce. <<

Spousta bakterií se skrývá i na podlaze. Proto ji kromě vysavače ještě přejeďte namokro s použitím dezinfekčního prostředku. • 

Kuchyň

V kuchyni pravidelně stírejte kuchyňskou linku, čisticí prostředek z ní ale nezapomeňte důkladně omýt vodou, aby se nedostal do jídla. Na každodenní úklid kuchyňské linky se hodí dezinfekční ubrousky, které po použití vyhodíte.

Nemilosrdně vyměňujte houbičky, utěrky a hadříky, ve kterých se bakterie doslova množí. Kuchyň vydezinfikujte také po práci s masem a na maso používejte speciální prkénko, na kterém nebudete krájet nic jiného.

Nezapomeňte ani na jídelní stůl. Otírejte i madla židel u jídelního stolu, na které často sahají všichni členové vaší rodiny – a to přímo před jídlem.

Koupelna a záchod

Při dezinfikování koupelny se zaměřte i na podlahu. Podlahy v celém bytě jsou totiž nosičem bakterií a v koupelně obzvlášť. Do vody s čističem, který pro mytí podlah běžně používáte, přidejte pár kapek dezinfekčního prostředku. Koupelnu čistěte aspoň jednou týdně.

Pravidelně dezinfikujte i záchodovou mísu, odborníci radí dělat to každý den. Jak na to?

Záchod zvenčí postříkejte dezinfekčním prostředkem. Ten nechejte chvíli působit, aby zabil co nejvíc bakterií. Pak ho důkladně setřete navlhčeným hadříkem. Dovnitř mísy naneste speciální WC čistič. Vybírejte si ten, který má tvarovanou špičku, abyste se dostali pod záhyb mísy, kde se nečistoty hromadí. Čistič nechejte 10 minut působit, v záchodové vodě během této chvíle nechte dezinfikovat i štětku na záchod. Poté ještě všechna místa vyčistěte štětkou a na závěr spláchněte.

Náš tip: Abyste zabránili šíření bakterií z mísy, splachujte jenom se sklopeným prkýnkem.

>> Úklidové prostředky koupíte na MALL.CZ. <<

Nezapomeňte na kohoutky, kterých se dotýkáte ještě před mytím rukou. Když pak vypínáte vodu, na umyté ruce zbytečně nanesete bakterie. • 

Dětský pokoj

V dětském království buďte opatrní a pro čištění vybírejte takové přípravky, které dezinfikují, ale neobsahují chlor. Všechny čističe pak důkladně omyjte, aby na površích nezůstaly a dítě si je nenaneslo na ruce a odtud do pusy. Klidně se těžké chemii vyhněte úplně a v pokojíčku úřadujte hadříkem namočeným do roztoku z teplé vody a dětského šamponu.

Zvlášť do dětského pokojíčku uvítáte také parní čistič, který čistí teplotou kolem sto stupňů. Můžete s ním přejet i hračky (ale pouze takové, které teplo vydrží).

>> Přečtěte si, co umí parní čističe. <<

Na co zapomínáme

Pravidelně čistěte také opomíjená a zanesená místa jako:

  • kliky od dveří,
  • úchytky na skříních a na kuchyňské lince,
  • odpadkový koš,
  • mobilní telefon,
  • vypínače,
  • klávesnici,
  • počítačovou myš,
  • televizní ovladač.

Elektroniku však nestříkejte dezinfekcí, mohli byste ji poškodit. Zařízení nejlépe vyčistíte navhlčeným hadříkem s mýdlem, který je spíš vlhký než mokrý. Tímto způsobem vyčistíte i mobilní telefon. Obyčejným mýdlem přitom odstraníte většinu virů a bakterií.

Jak vydezinfikujete mobilní telefon?

  1. Odpojte mobil z nabíječky.
  2. Sundejte kryt.
  3. Navhlčete hadřík z mikrovlákna a naneste na něj malé množství mýdla. Hadřík by měl být pouze vlhký, proto ho dobře vyždímejte.
  4. Mobil hadříkem opatrně vyčistěte, pozor na to, aby se voda nedostala do žádného otvoru.
  5. Stejně tak vyčistěte zvlášť i kryt.
  6. Mobil i kryt vysušte druhým, suchým hadříkem z mikrovlákna.

Je nenápadný a přitom na něj saháme několikrát denně: vypínač světla. Přetřete ho navlhčeným hadříkem s trochou mýdla, který předtím důkladně vyždímete. • 

Pár tipů na závěr

Při práci s dezinfekčními prostředky používejte ochranné rukavice a při aplikaci silné dezinfekce si neváhejte vzít ochranné brýle. Buďte obezřetní a dopředu si přečtěte informace na obalu přípravku, kde je napsáno, co dělat při zasažení očí nebo kůže.

Dezinfekci nechejte působit a následně ji vždy otřete vodou. Existují ale i speciální přípravky, kdy to není potřeba, výrobce to v tom případě uvádí na obalu.

S množstvím dezinfekčního prostředku to zbytečně nepřehánějte – obsahuje často látky, které lidskému organismu škodí. Dejte proto přednost ekologickým prostředkům, které nejsou toxické. Po dezinfikování navíc místnosti vždy vyvětrejte.

Používejte parní čističe. Ty sterilizují teplotou okolo 100 stupňů, jsou tedy velmi účinné.

>> Parní čistič seženete na MALL.CZ. <<

Nezapomeňte, že jsme v tom spolu. Jestli vám doma chybí zásoby nebo inspirace na to, co v karanténě dělat, využijte našeho rádce. Všechno, co potřebujete, vám doručíme spolehlivě a bezpečně.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.