Dovolená bez cestovky: Bezpečnost cestování | Blog Mall.cz

Dovolená bez cestovky: Bezpečnost cestování

Cestování na vlastní pěst je rok od roku oblíbenější. Může za to nejen výhodnější cena, ale i mnohem větší svoboda než při dovolené s cestovkou. Poradíme vám, jak se vybavit na cestování na vlastní pěst a na co si dát pozor.

Na co nezapomenout při cestování na vlastní pěst?

Už víte, jak chytře nakoupit bez cestovky letenky, jak si zajistit ubytování nebo půjčit auto a nyní pro vás máme seznam věcí, na které nesmíte před cestováním na vlastní pěst zapomenout.

Obsah batohu nebo kufru se při cestování na vlastní pěst příliš neliší od zavazadla sbaleného na dovolenou s cestovkou. Tak v čem je rozdíl? Zatímco cestovní kancelář vám při dovolené „kryje záda“ od začátku do konce (má sjednané pojištění na vše, co vás jen napadne a vše za vás řeší), při cestování na vlastní pěst se můžete spolehnout leda tak na sebe. Proto nepodceňte přípravu a u pojišťoven si připlaťte za lepší cestovní pojištění

Než odjedete, nezapomeňte na:

  • Doklady – OP (popř. pas mimo EU), řidičský průkaz (národní, popř. mezinárodní mimo EU), kartička zdravotní pojišťovny. Doporučujeme rozmístit doklady do několika brašen. Rozhodně nedávejte vše na jedno místo s penězi. Veškeré dokumenty si vyfoťte a uložte do cloudového úložiště. Budete k nim mít kdekoliv přístup, i když si je zapomenete na hotelu nebo se vám ztratí.
  • Sjednání cestovního pojištění – při cestování nespoléhejte jen na své zdravotní pojištění. To vám sice může pokrýt náklady na standardní ošetření, ale ne ve všech zemích je standard to, co v ČR. Proto se mnoho zákroků hradí nad rámec pojištění. S těmito zdravotními výlohami a dalšími náklady a riziky vám pomůže cestovní pojištění. Tím se pojišťujete na nestandardní zdravotní výlohy, odpovědnost za škodu, provozování rizikových sportů, ztrátu zavazadel atd. Pojistné krytí si vždy ověřte u pojišťovny, která vám cestovní pojištění sjednává.

Pojištění platební karty by měla být samozřejmost i doma. Během cestování je to ale obzvlášť důležité. • 

  • Pojištění platební karty proti zneužití – máte-li platební kartu, můžete ji využít v zahraničí. Platit z ní u obchodníků, vybírat v bankomatu atd. Abyste měli jistotu, že jsou vaše peníze na účtu v bezpečí, pojistěte kartu před odjezdem u své banky proti zneužití.
  • Kontakt na ambasádu, asistenční služby pojišťovny, záchrannou službu a banku – kdo je připraven, není zaskočen. Proto si před odjezdem najděte čísla na všechny důležité instituce. Českou ambasádu pro případ ztráty dokladů a řešení sporů, asistenční službu pojišťovny pro nahlášení pojistné události a zjištění, jak postupovat, místní záchrannou službu (v EU je to číslo 112, stejně jako v ČR), banku pro případ okamžité blokace karty z důvodu ztráty či odcizení.
  • Nouzový kontakt – pokud jedete na roadtrip, cestujete stopem nebo na blind, nezapomeňte v Česku předat přibližný plán cesty někomu, komu se budete pravidelně podle rozpisu hlásit. Pokud by se vám po cestě něco stalo a nenahlásili jste se podle domluvy, může dotyčný zkontaktovat příslušné orgány a tím vám značně zvýšit šanci na záchranu v případě neštěstí. Pro podobné účely funguje česká služba DROZD od Ministerstva zahraničí.

Vždy si s sebou sbalte prášky na bolest a zánět, alergické reakce a zažívací potíže. • 

Na co si dát pozor při cestování na vlastní pěst?

Zatímco cestovní kanceláře vypisují termíny dovolených zpravidla v bezpečných oblastech, vás mohou zlákat kouzelná místa v lokalitách, o kterých tak dobrá pověst nepanuje. Na co si tedy dát pozor?

  • Ověřte si situaci ve státě – na stránkách Ministerstva zahraničí si ověřte, zda nejsou v dané destinaci nepokoje, epidemie nebo hrozba teroristického útoku. Do rizikových oblastí vás pojišťovny mohou odmítnout pojistit.
  • Očkování a lékárnička – do některých oblastí je předem nutné se nechat očkovat nebo přibalit do lékárničky speciální vybavení. Zjistěte si co nejvíce informací o lokálních rizicích, a to jak bezpečnostních, tak i zdravotních. (link na ockovacicentrum.cz)
  • Smlouvy a jiné dokumenty – při sjednávání ubytování nebo pronájmu dopravního prostředku na místě se nevyhnete podepisování dokumentů. Buďte obezřetní. Pokud nerozumíte dobře místnímu jazyku, poraďte se s asistenční službou na telefonu, Google překladačem nebo si nechte dokument přeložit od důvěryhodné osoby. Po podepsání dokumentu je už velmi obtížné cokoliv rozporovat.
  • Účtenky pro pojišťovnu – pokud budete v průběhu dovolené nahlašovat pojistnou událost, schovejte si veškeré účtenky. Pojišťovna vám totiž proplatí jen takové náklady, které byly prokazatelně zaplaceny.

Láká vás cestování na vlastní pěst nebo rádi jezdíte s cestovní kanceláří? Podělte se o klady a zápory cestování všeho druhu s námi v komentářích.