Užijte si dovolenou ve zdraví. Tyhle léky musíte vzít s sebou | Blog Mall.cz

Užijte si dovolenou ve zdraví. Tyhle léky musíte vzít s sebou

Spálená kůže, střevní potíže nebo rudé otoky po bodnutí hmyzem. Připomíná vám to něco? Ať už letíte na dovolenou k moři nebo ji letos strávíte na chalupě v lese, myslete na své zdraví a přibalte si s sebou letní lékárničku. Co v ní nesmí chybět?

Myslete už na cestu

Dětem se dělá špatně v autě, dospělým zase na lodi nebo v letadle. Do příručního zavazadla si proto přibalte léky na nevolnost, třeba populární kinedryl. Jestliže vás čeká dlouhá cesta letadlem, mějte u sebe pro jistotu také něco na ředění krve – například aspirin. Ten využijete i při bolesti hlavy, horečce nebo chřipce.

Dlouhé lety mohou způsobit trombózu. Zvažte proto lék na ředění krve, například aspirin. • 

Pozor na střevní a žaludeční potíže

Střevní a žaludeční problémy se nepojí jen s exotikou, najdou si vás také v Čechách nebo v Chorvatsku. Vezměte si proto léky na zácpu, průjem, pálení žáhy nebo nadýmání. A nemusíte kupovat vyloženě léčiva – třeba na zácpu skvěle funguje česnek nebo ricinový olej a na průjem vám zabere čaj z ostružiníku maliníku.

Rychlá pomoc při spáleninách

I když se snažíte sebevíc, stejně se hned první den u moře vy nebo vaše děti spálíte. V takové chvíli je potřeba pokožku chladit, pomůže Panthenol nebo přípravky s aloe vera. Jestliže chcete něco ryze přírodního, přibalte si do lékárničky lahvičku s jablečným octem.

Nenechte se otrávit hmyzem

V lékárničce cestovatele nikdy nesmí chybět repelent s vysokým podílem DEET, přibalte si také pinzetu nebo kleště na odstranění klíštěte a dezinfekci. Jestliže vás něco přece jenom štípne, pomůže ledování a cibulový obklad. Šťáva z cibule totiž pronikne až do kůže a zastaví pocit svědění.

Zdravému člověku vosí žihadlo neublíží, ledování a cibulový obklad ale zmírní následky. • 

První ošetření při zranění

Ve vaší cestovní lékárničce nesmí chybět peroxid vodíku či jiná dezinfekce, přibalte k tomu také náplasti, obinadlo a obvazy. Hodit se může i trojcípý šátek. Naopak nůžky už brát nemusíte, protože si s sebou nejspíš vezete manikúru.

Co když udeří alergie

I když v běžném životě nejste alergici, na několik dní strávených v přírodě váš organismus není úplně zvyklý. Proto si raději vezměte i léky na alergie, z těch volně prodejných jsou nejznámější Zyrtec nebo Claritine.

Nezapomeňte se očkovat

V některých zemích existují nemoci, na které tady v Čechách nejsme připravení. Chytit na dovolené vzteklinu nebo břišní tyfus přitom není žádná sranda, proto se před odletem do vzdálené země nezapomeňte naočkovat u svého lékaře nebo v některém z center cestovní medicíny.

Kontrolujete si před odjezdem na dovolenou svou lékárničku? Co v té vaší nikdy nesmí chybět? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.