Užijte si nezapomenutelné léto s dronem | Blog Mall.cz

Užijte si nezapomenutelné léto s dronem

Dronů okolo nás poslední dobou létá čím dál víc a není tomu náhoda. S těmito létajícími roboty si užijete spoustu legrace, ať už chcete jen tak poletovat nebo fotit luxusní letecké snímky. Máme pro vás pár užitečných rad, jak si s dronem užít parádní léto a vyhnout se nepříjemnostem.

Drony dnes poletují po celém světě. Využívají se v lékařství, armádě i průmyslu, ale také pro rekreační a hobby účely. Pořídit drona dnes není problém, spousta z nich je cenově dostupná.

S kamerou, nebo bez?

Nejzajímavější kousky zvládnete s dronem s kamerou, který umí fotit a natáčet videa. Spousta z nich vám umožní v reálném čase sledovat vše, co kamera vidí, na displeji vysílače nebo na vašem telefonu. Díky tomu se vám nestane, že byste s dronem pořídili úplně jiné fotky, než jste zamýšleli.

Drony bez kamery jsou v podstatě vylepšenou verzí vrtulníků na dálkové ovládání. Oproti vrtulníkům jsou obratnější, rychlejší a lépe se ovládají. Spousta z nich je vybavená osvětlením, které je stylové a můžete díky němu létat i v noci. Tento dron skvěle poslouží jako hračka pro vaše ratolesti.

Pokud si pořizujete úplně prvního drona, věnujte pozornost, zda má označení RTF (Ready To Fly). S tímto dronem můžete létat hned po vybalení z krabice a není nutné k němu nic dokupovat.

Dronům se čtyřmi vrtulemi se říká kvadrokoptéry, s šesti jsou to hexakoptéry. • 

Snímky, ze kterých se tají dech

S drony snadno pořídíte úchvatné letecké snímky krajin i originální selfíčka. Na dovolené pořídíte akční videa, originální rodinné fotky i dechberoucí snímky širého moře. Drony by neměly chybět ani na žádné významné události. Jak jinak získáte nevšední svatební fotografie nebo jedinečné záběry ze sportovních utkání?

Chcete si s drahou polovičkou udělat romantickou fotografii? Lehněte si na trávu, vyleťte s dronem do výšky a vyfoťte se z ptačí perspektivy. Nebo se vzneste ke korunám stromů a vyfoťte z výšky západ slunce. Anebo objevujte skrytá zákoutí ve vašem okolí. Všechna tato dobrodružství s dronem prožijete.

I takové fotografie s dronem na dovolené snadno pořídíte • 

Kam drony nesmí

K létání s dronem se vztahují důležitá bezpečnostní a legislativní pravidla, na která byste měli před koupí pamatovat.

Pokud používáte drony k rekreačním účelům, nepotřebujete žádné osvědčení. Pokud chcete dron využít ke komerčním a výdělečným účelům, potřebujete povolení Úřadu pro civilní letectví a pilotní průkaz. Vzlétnout můžete maximálně do výšky 300 metrů nad zemí.

S dronem bohužel nemůžete létat všude. Místa, na která s dronem nesmíte:

  • zástavby (na veřejných prostranstvích ve městech a obcích musíte mít výše zmíněné povolení),
  • prostory v blízkosti letiště,
  • obecně zakázané, omezené, vyhrazené nebo nebezpečné prostory (např. vojenské prostory nebo elektrárny),
  • ochranná pásma (dálnice, silnice, chráněná území, vodní toky).

Nad pozemky, jako jsou pole, lesy a louky, můžete létat dle libosti, pokud budete dodržovat bezpečnou vzdálenost od třetích osob a jejich majetku. Při letu nad budovami třetích osob potřebujete souhlas vlastníka nebo správce.

Lesy, louky, pláže a parky jsou ideální místa pro hrátky s dronem. • 

Pár užitečných rad na závěr

U dronů s kamerami je nutné pamatovat i na zákon o ochraně osobních údajů. Například nesmíte pořizovat záběry soukromých aktivit nebo takových aktivit, které snižují lidskou důstojnost. Cizí lidi raději natáčejte a foťte pouze s jejich souhlasem. V žádném případě pak dron nepoužívejte ke špehování v oknech a k podobných špionským aktivitám.

Co se bezpečnosti týče, vyhýbejte se drátům, zejména těm elektrickým. Také nelétejte lidem v blízkosti hlavy, neboť jim dron může poškodit zrak či zaplést vrtule do vlasů. Na létání také zapomeňte, pokud zrovna fouká silný vítr.

A chcete-li se vyhnout případným nákladným opravám dronu, nenechte nic náhodě a svůj dron si pojistěte.

Vyzkoušeli jste si někdy létání s dronem? Podělte s námi o své zážitky v komentářích.