Dovolená bez cestovky: Levné letenky | Blog Mall.cz

Dovolená bez cestovky: Levné letenky

Láká vás zaletět si na víkend do Paříže, prožít fantastickou dovolenou na Bali nebo navštívit přátele v USA? Poradíme vám, jak vybrat letenky pro pohodlné cestování a díky čemu na letenkách ušetříte i několik tisíc. 

V našem prvním díle seriálu o cestování na vlastní pěst se podíváme na to, jak sehnat ty nejvýhodnější letenky.

Jak vybrat letenky?

Cena letenek závisí na ročním období, počtu přestupů a letecké společnosti. Může se lišit dokonce i o desítky tisíc korun. A tak záleží na vás, jestli si chcete udělat dovolenou dobrodružnější a letět levněji s několika přestupy, nebo pohodlnější a letět dráž s minimem přestupů a s prověřenou leteckou společností.

Pokud nechcete v rámci cesty trávit nekonečné hodiny na letištích, vybírejte letenky podle počtu přestupů. • 

Pohodlné cestování letadlem

Pokud chcete mít jistotu klidné a pohodlné cesty, zaměřte se na letenky:

  • Od prověřených leteckých společností – větší aerolinky mívají v ceně letenky u dlouhých letů i dobré jídlo, alkohol, polštářek i noční balíček s klapkou na oči, špunty do uší, kartáčkem a pastou i čistými ponožkami. Jejich letušky pro vás udělají, co vám na očích uvidí. Na palubě bývá také WiFi, a tak se cestou můžete bavit i pracovat. Malé letecké společnosti obvykle takový komfort nemívají, zato jsou jejich letenky levnější. Co je součástí vaší letenky se dozvíte v popisu letu nebo v obchodních podmínkách dané letecké společnosti.
  • S jedním, nanejvýš dvěma přestupy – letíte-li dál, vyplatí se investovat do letenek s méně přestupy. Ty by neměly trvat déle než 4 hodiny. To vám umožní klidný přesun po letišti k další odletové bráně, případně i nákup v letištních obchodech. Zároveň nebudete muset na letišti dlouho čekat a prodlužovat si tím cestu.
  • S dobou letu kratší než 24 hodin – z letů delších než 24 hodin byste se vzpamatovávali i několik dní. A na to jste si dovolenou přeci nebrali. Čím kratší váš let bude, tím dřív si budete moci užívat krás cílové destinace.  
  • S navazujícími lety zakoupenými najednou – pokud musíte na své cestě přesedat, zakupte si rovnou celou letenku se všemi lety najednou. Pravděpodobně vás bude stát o pár stovek více než samostatně zakoupené lety, zato budete mít jistotu, že se o vás letecké společnosti postarají v případě zpoždění nebo zrušení navazujícího letu. Zakoupíte-li si totiž každý let zvlášť, nikdo vám nový let zdarma, v případě zmeškání letadla, nezařídí. Informace o všech kompenzacích najdete vždy v obchodních podmínkách dané letecké společnosti.

Využijte k nákupu letenek online cenové srovnávače. • 

Jak koupit nejlevnější letenku?

Je pro vás cena zásadním kritériem při výběru letenky? Pak pro vás máme 4 tipy, jak koupit levnou letenku.

  • Používejte srovnávače letenek – skyscanner.cz, kiwi.com, pelikan.cz, letuska.cz atd. Tyto portály vám vyhledají nejlepší ceny letenek skrze všechny dostupné aerolinky a distribuční společnosti, aniž byste museli sami jednotlivé stránky prohledávat a ceny srovnávat. Hledejte vždy v několika srovnávačích. Ne všechny totiž mají informace o všech dostupných letech.
  • Letenky hledejte v anonymním režimu prohlížeče – letecké společnosti a srovnávače letenek využívají vaše údaje o vyhledávání z prohlížeče. Příště vám tak nabídnou jednu a tu samou letenku za vyšší cenu. V anonymním režimu prohlížeče nejsou tyto údaje zaznamenávány, a tak letecké společnosti a srovnávače neví, co a kde hledáte. A tak budete mít jistotu, že vám portály nabídnou jen tu nejlepší cenu.
  • Nakupujte letenky v úterý po obědě – právě v tu dobu reagují letecké společnosti na pondělní slevy konkurence.
  • Kupujte letenky minimálně půl roku dopředu nebo až na poslední chvíli – obecně platí, že čím dřív letenku koupíte, tím levnější bude. Takto dlouho dopředu se dají levně koupit letenky na Bali a do jiných exotických zemí. Druhou možností je počkat na last minute letenky nebo si zakoupit letenku přímo na letišti při výprodeji letenek do nenaplněných letadel.

Cestujete raději s cestovkou nebo na vlastní pěst? Podělte se s námi v komentářích o zážitky z cestování letadlem. V dalším díle se dozvíte, jak nejlépe zarezervovat ubytování a dopravní prostředky.

Vše, co budete potřebovat na letošní dovolenou u nás nakoupíte zde -> Vybavení na dovolenou.