asické chipsy, které najdete běžně v obchodech, se vyrábí z plátků brambor – osmažených a dochucených třeba solí. Vy si ale můžete k večernímu mlsání připravit pestřejší a hlavně zdravější variantu – zeleninovou a pečenou.
Jakou zeleninu zvolit
Čím barevnější tím lepší. Zeleninu nakombinujte do veselého mixu, dětem se to bude líbit. Velice dobře se pracuje s kořenovou zeleninou, která je tvrdší. Nebojte se však experimentovat, výborné jsou chipsy z čerstvého špenátu nebo cukety.
Která zelenina se na chipsy hodí:
- mrkev,
- celer,
- petržel,
- pastinák,
- batáty,
- řepa,
- ředkev,
- špenát,
- cuketa.
Zeleninové chipsy připravíte:
- pečením v troubě,
- sušením v sušičce
- nebo smažením v pánvi (tato varianta je ale nejméně zdravá).
1. Pečené lupínky z kořenové zeleniny
Těchto lupínků můžete bez výčitek sníst kolik chcete, protože nejsou kalorické. Nachystejte si na ně:
- 2 mrkve,
- petržel nebo pastinák,
- 2 červené řepy,
- olivový olej,
- sůl.
Postup:
- Troubu předehřejte na 190 °C. Zeleninu nakrájejte na plátky široké asi 2 milimetry – nejlépe vám to půjde na struhadle nebo pomocí škrabky.
- Rozložte zeleninu na papírové utěrky, posolte a nechte 15 minut odležet a „vypotit”. Až pustí vodu, osušte plátky zeleniny papírovými utěrkami.
- Potřete zlehka a rovnoměrně pečicí papír olivovým olejem. Rozložte zeleninu na plech a pečte 15–20 minut. Nezapomeňte chipsy průběžně kontrolovat.
- Hotové chipsy nechte vychladnout a servírujte.
2. Cuketové tajemství ze sušičky na ovoce
Potěší raw vyznavače i všechny ostatní. Sami budete překvapeni, jak křupavé jsou. Na sušené zeleninové chipsy budete potřebovat sušičku ovoce, která proces urychlí. Dál si nachystejte:
- cuketu,
- lahůdkové droždí,
- uzenou papriku,
- sůl.
Postup:
- Cuketu omyjte a nakrájejte na kolečka tlustá asi 1 centimetr.
- Rozložte cuketové plátky na papírové utěrky, posolte a nechte pár minut odležet. Pak cuketu papírovými utěrkami.
- Kolečka posypte od oka droždím, paprikou a solí (pozor, ať cukety nepřesolíte).
- Sušte v sušičce 5–8 hodin až do úplného vysušení.
>> Pořiďte si sušičku potravin na MALL.cz. <<
3. Křupavé špenátové chipsy
Špenát není jen tradiční velikonoční pochoutka, kterou připravíte se smetanou a vajíčkem. Klidně z něj vytvořte i tenké, křehké a křupavé chipsy. Budete na ně potřebovat:
- 2 hrnky čerstvého listového špenátu,
- 1 lžíci olivového oleje,
- oregano,
- špetku soli.
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C. V míse promíchejte špenát s olivovým olejem a kořením.
- Na pečící papír vyskládejte lístky špenátu a pečte asi 8 minut, dokud nebudou lístky suché a vypečené.
Náš tip: Máte-li doma sušičku potravin, klidně ji využijte i na přípravu špenátových chipsů. Listy špenátu omyjte a ještě vlhké je naskládejte do sušičky lístek vedle lístku. Posypte solí a lahůdkovým droždím a nechte 4–5 hodin sušit, dokud nejsou lístky zcela suché.
4. Smažené zeleninové lupínky
Pokud jste zapřísáhlí milovníci smažených chipsů, ty zeleninové vás určitě nadchnou. I když jsou smažené, vyhnete se nadbytečné soli, konzervantům a ostatním éčkům. Nachystejte si na ně:
- 2 mrkve,
- 2 červené řepy,
- 2 bílé ředkve,
- 2 černé kořeny,
- 1 lžičku chilli koření,
- 1 lžičku sušené majoránky,
- 1 lžičku sušené saturejky,
- sůl,
- olej na smažení.
Postup
- Zeleninu nastrouhejte na plátky silné asi 2 milimetry.
- Rozpalte olej na pánvi a zeleninové plátky smažte 5 minut z každé strany, až budou dozlatova.
- Hotové chipsy skládejte na papírovou utěrku, ať z nich okape přebytečný olej, a nechte vychladnout.
- Na závěr dochuťte bylinkami a solí.
Připravujete si doma zeleninové chipsy? Podělte se s námi o své recepty v komentářích.