Salátem proti depresi i kilům navíc
Huňaté svetry a zima slouží pro spoustu z nás jako omluvenka zdravé životosprávě. Tučné jídlo nás sice pocitově zahřeje, ale po strávení z něho zbudou jen kila navíc a špatná nálada.
Právě jídlo je ale skvělým způsobem, jak si zlepšit protivnou náladu způsobenou nedostatkem sluníčka a pohybu. Zařaďte do jídelníčku dobroty s vysokým obsahem vitamínu C a D – posílíte imunitu, zlepšíte náladu a detoxikujete organismus. Čekání na první slunečné dny uběhne rychleji a vy se i v mrazech budete cítit skvěle.
Nejjednodušší způsob, jak všechny zdravé suroviny rychle zkombinovat, jsou zimní saláty plné barev a chutí.
1) Salát s pomerančem a červenou řepou
Červená řepa je bohatá na minerály, železo, zinek i vitamíny A a B. V pomerančích najdete vitamín C, z oříšků získáte vitamín B1 a o medu se říká, že s ním máte doma půl lékárny – pro vaše tělo je to bomba plná vitamínů, minerálů, aminokyselin a stopových prvků.
Suroviny na 4 porce:
- 4 ks menší syrové červené řepy,
- 6 lžic olivového oleje,
- sůl a čerstvě namletý černý pepř,
- čerstvý rozmarýn,
- 2 pomeranče,
- hrst rukoly nebo polníčku,
- hrst loupaných lískových ořechů,
- citrónová nebo pomerančová šťáva,
- 2 lžíce medu.
Jak na to:
Oloupané a omyté řepy potřete olivovým olejem, osolte, opepřete a společně s větvičkami rozmarýnu je zabalte do velkého pruhu alobalu. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi hodinu. Mezitím oloupejte a na plátky nakrájejte pomeranče a připravte si zálivku z citrónové (nebo pomerančové) šťávy, medu, olivového oleje, soli a pepře.
Řepu nechte lehce vychladnout, nakrájejte ji na tenké plátky a rozložte na talíř. Přidejte plátky pomerančů, salátové listy, zakápněte zálivkou a posypte oříšky.
2) Švédský salát se slaninou a jablky
Ve Švédsku znají zimu lépe než kde jinde, a proto chmury rádi zahání náloží vitamínu D ve slanině, vitamínů A a B z jablek a vitamínu C z cibule.
Suroviny na 4 porce:
- směs salátů,
- balíček bio slaniny z volně chovaných prasat,
- 4 zelená jablka,
- 2 střední cibule,
- kozí sýr,
- sůl a pepř.
Jak na to:
Plátky slaniny opražte na pánvi bez oleje. Slaninu vysušte ubrousky, většinu vypraženého tuku slijte a na stejné pánvi osmahněte na kolečka pokrájenou cibulku. Salátové listy umyjte, v míse smíchejte s nakrájenými jablky a dochuťte solí a pepřem. Dejte na talíř, ozdobte slaninou, cibulkou a zasypte na drobno rozdrobeným kozím sýrem.
3) Rychlý salát z opečené růžičkové kapusty
Růžičková kapusta je jedním z nejvýzna zdrojů vitamínu C. Důležitá je ale krátká příprava této nepříliš oblíbené zeleniny – při dlouhé tepelné úpravě totiž kapusta získává nepříjemný sirnatý zápach.
Suroviny na 4 porce:
- 500 g růžičkové kapusty,
- 500 g římského salátu nebo salátu lollo roso,
- máslo,
- arašídy,
- lžička medu,
- sůl a pepř.
Jak na to:
Růžičkovou kapustu očistíme, rozkrojíme na půlky a osolíme. Na pánvi rozehřejeme máslo a kapustu na něm opečeme dozlatova. Umyjte salátové listy, natrhejte je do mísy a přidejte hotové růžičky. Arašídy obalte v medu, zamíchejte do salátu a dochuťte solí a pepřem.
4) Pikantní asijský salát z červeného zelí
Zahřeje a nabije energií. V tomto salátu si pochutnáte na vitamínem C nabitém červeném zelí, jablku a zdravých brusinkách, které fungují jako prevence proti zánětům močových cest.
Suroviny na 4 porce:
- 1 hlávka červeného zelí,
- 2 malé červené cibule,
- 2 mrkve,
- 2 červená jablka,
- 50 g vlašských ořechů,
- 50 g sušených brusinek,
- 2–3 lžíce červeného vinného octa
- 3 lžíce červeného rybízového džemu,
- 2 lžíce medu,
- chilli paprička,
- 2 lžíce panenského olivového oleje,
- sůl a pepř.
Jak na to:
Zelí, cibuli, mrkve a jablka očistěte a nasekejte na tenké proužky. Zelí v míse nasolte a nechte vypotit – poté přebytečnou vodu slijte, přidejte cibuli, jablka, mrkve a brusinky. Vše zalijte dresinkem z vinného octa, rybízového džemu, medu, olivového oleje, soli, pepře a na jemno nakrájené chilli papričky. Dochuťte solí a pepřem a ozdobte nasekanými vlašskými ořechy.
Bonus: pečená zelenina „co dům dá“
Možnosti teplých zimních salátů jsou v podstatě nekonečné. Záleží jen na tom, co máte doma.
Zeleninu stačí očistit, smíchat v hlubokém pekáči, zakápnou olivovým olejem a ochutit solí a pepřem. A péct – pomalu a dlouho. Chutě různých druhů zeleniny se teplem uvolní, smíchají a by si pochutnáte na bezkonkurenčním zdravém jídle.
Libovolně kombinujte:
- brambory,
- červenou řepu,
- mrkev,
- dýni,
- ředkvičky,
- lilek,
- celer,
- rajčata,
- jablka,
- i pomeranče.
Na pečené zelenině si pochutnáte jen tak nebo ji posypte parmezánem, ořechy či kozím sýrem. Z dresingů se nejlépe hodí česnekový, bylinkový nebo sladkokyselý z brusinek či rybízu.
Na jakých salátech si v zimě rádi pochutnáte? Napište nám na Facebooku.