Příručka první pomoci při bodnutí včelou, vosou nebo sršněm | Blog Mall.cz

Co musíte (ihned) udělat po bodnutí včelou, vosou nebo sršněm

Léto není jen sluníčko, zmrzka a koupání, ale také spousta poletujících záškodníků vyzbrojených žihadly. Téměř každého někdy píchla vosa, včela nebo sršeň a ve většině případů to není žádná tragédie, ale bolavou ránu si stejně odnesete. Poradíme vám, co dělat, abyste následky bodnutí přečkali bez nesnází.

U žihadel platí, že nejlepší obranou je prevence. Většina hmyzu na vás jen tak nezaútočí, ale jde pouze o obrannou reakci – zejména u včel, které po bodnutí samy zemřou. Překvapivě mírumilovní jsou sršni, kteří ale děsí děti i dospělé svojí velikostí a zlověstným bzučením. Na pozoru se mějte před obecně agresivnějšími vosami.

Žádný druh bodavého hmyzu nedrážděte (a poučte o tom děti) – neodhánějte bzučící zvědavce rukama, zpomalte pohyby nebo si kousek poodejděte.

Buďte obezřetní na místech, která nositele žihadel přitahují:

  • pro točenou limonádu, zmrzlinu nebo cukrovou vatu se raději vydejte bez doprovodu dětí,
  • u stánků s občerstvením se posaďte daleko od výdejního místa i od košů se zbytky
  • a nezdržujte se blízko stojatých vod.

Jakmile dojíte, ukliďte zbytky jídla a vyhoďte kelímky od limonády i piva. Na vosy a včely působí jako magnet. Podle některých odborníků hmyz přitahují i pestré barvy oblečení.

Sršni v nás vzbuzují respekt a strach. • 

Někdy ale ani prevence nestačí. Proto jsme pro vás připravili návod, jak bodnutí hmyzem ošetříte.

1. Vyčistěte ránu

Jakmile vás nebo vaše dítě hmyzák bodne, hlavně zachovejte chladnou hlavu. Pokud vás píchla včela, nejprve pinzetou nebo nehty žihadlo vytáhněte. Ve všech případech pak omyjte ránu čistou vodou.

2. Bolavé místo chlaďte

Bolesti a otoků vás nejlépe zbaví chlazení. Přiložte na ránu sáček s kostkami ledu, mraženou zeleninu nebo třeba vychlazenou plechovku piva. Máte-li po ruce gelové polštářky na rány, které se chladí v mrazáku, stoprocentně po nich sáhněte. Zároveň pijte dostatek tekutin a odpočívejte.

Gelové polštářky vytažené z mrazáku zchladí oteklá místa rychle a účinně. • 

Použít můžete také antihistaminika (například gel Fenistil nebo Tantum) nebo speciální chladivé gely a masti. Na léto vám přijde vhod zásoba chladivých gelů z aloe vera, kterou využijete nejen při bodnutí hmyzem, ale i při popálení sluncem.

>> Vybavte se na letní výlety cestovní medicínou. <<

3. Nebo zkuste babské rady

Kromě chlazení můžete zkusit i metody našich babiček. Například si na ránu přitlačte něco kyselého – zkuste plátek čerstvé cibule, půlku citronu nebo tampon namočený v octu. Na otoky pomáhá také jitrocel a řebříček – použijte šťávu nebo na ránu přiložte celé byliny. Speciálně na bodnutí včelou pomáhá také mýdlový roztok nebo jedlá soda smíchaná s trochou vody.

4. Hlídejte rány kolem úst a krku

Pokud vás hmyz bodne do oblasti úst a krku, hrozí nebezpečí, že otok uzavře dýchací cesty. V takovém případě proto buďte s ošetřením obzvlášť důkladní. Cucejte led, lízejte zmrzlinu nebo sajte brčkem ledovou vodu, abyste otok ochladili zevnitř. Pokud žihadlo do krku či obličeje dostane vaše dítě, raději neriskujte a ihned vyhledejte lékaře.

Místa, do kterých vás hmyz bodnul, si nikdy neškrábejte. Otoky si tak ještě zhoršíte. • 

Pozor na alergie

Pro lidi s alergií na hmyzí bodnutí představuje žihadlo životní riziko. Může nastat anafylaktický šok, během kterého musíte alergikovi do svalu včas aplikovat adrenalinové pero a podat inhalační lék. Budete-li svědky toho, že alergika hmyz pobodá, okamžitě volejte rychlou záchrannou službu. Po celou dobu čekání alergika hlídejte a bodnou ránu ledujte.

Jakou metodou první pomoci po bodnutí hmyzem nejčastěji používáte? Napište nám do komentářů.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5