Hit letních grilovaček: nachystejte si domácí žebírka | Blog Mall.cz

Hit letních grilovaček: nachystejte si domácí žebírka

Víme, jak voní letní pohoda. Cítíte v ní koření, uhlíky a především lahodné grilované masíčko. Vyzkoušejte hvězdu hospodských jídelníčků a nachystejte si na domácím grilu luxusní grilovaná žebírka.

Správné maso je alfa i omega grilovačky

Po šťavnatém hovězím steaku a kuřecích paličkách přichází na řadu i pašík. Na grilovaná žebírka se totiž fantasticky hodí právě tučné vepřové maso. V řeznictví si řekněte o žebra z pečeně (kotlety).

Vybírejte především nízké, ale masité kousky žeber. Dobře se propečou a na pochoutku nebudete muset čekat tak dlouho jako v případě více obalených kostí.

Při nákupu počítejte alespoň s 1 kilogramem žebírek na osobu. Většinu váhy totiž tvoří kosti, tak ať při grilovačce mají všichni dost.

Vybírejte spíše tenčí žebírka, dokonale je na grilu propečete. • 

Před dalším zpracováním z masa nejprve odstraňte blánu. Ta chrání z jedné strany kosti i maso po celé délce žebírek.

Blánu mírně rozřízněte (postačí přibližně 1 centimetr) a do vzniklé mezery vsuňte příborový nůž s kulatou špičkou. Oddělte jím blánu od masa. Ale pozor, pouze ji odtlačujte a odtrhávejte, neřežte ji. Až bude uvolněný kus blány dostatečně velký, abyste ho uchopili, vezměte blánu do ruky a z masa ji plynulým pohybem stáhněte.

Náš tip: Aby vám blána mezi prsty neklouzala, uchopte ji do papírového ubrousku nebo utěrky.

>> Kompletní vybavení na perfektní grilovačku najdete na MALL.cz. <<

Marináda nebo koření

Odblaněná žebra jsou připravená na další zpracování. Chuť jim vdechnete buď s pomocí koření, nebo marinády.

Cesta kořenění je rychlejší, ale maso nenasaje chuť tak dobře jako v případě naložení do marinády. Na to si vyhraďte alespoň 3 hodiny.

Vaší oblíbenou marinádou žebírka důkladně potřete, ať máte jistotu, že jste pokryly každý kousek masa. Vložte je do igelitového sáčku, dolijte případný zbytek marinády a sáček pečlivě zavažte nebo zajistěte gumičkou. Pytlík s masem dejte do ledničky.

Šťavnatá žebírka jsou hitem každé grilovačky. • 

Náš tip: Ačkoliv sáček důkladně zkontrolujete, ostré okraje kostí žebírek jej mohou protrhnout. Proto raději zauzlovaný sáček vložte ještě do dalšího pytlíku a žebra v lednici posaďte na hluboký talíř.

Pokud maso se zbytkem marinády necháváte v lednici déle než 3 hodiny, nezapomeňte vždy po několika hodinách sáček s žebry otočit, aby ve zbývající marinádě maso nebylo položené jen jednou stranou.

Pochoutka jako z restaurace, ale výrazně levnější a především u vás doma. • 

Pomalé grilování nebo zkratka přes troubu

Po ochucení je na řadě tepelná úprava nachystaného masíčka. Pokud se rozhodnete pro kompletně grilovaná žebírka, čeká vás více než tříhodinová šichta u grilu.

Ujistěte se, zda máte gril zcela v pořádku a jste zásobeni dostatkem piva nebo jiných ke grilování nezbytných dobrot.

Roztopte gril přibližně na 150 °C a položte žebírka na mřížku. Kontrolujte teplotu a asi po hodině maso zabalte do alobalu. Po dalších 2 hodinách masíčko lehce odpadá od kosti. Posledních 10 minut grilujte rozbalené z alobalu a potřené grilovací omáčkou.

Zpříjemněte si grilovací sezónu s těmito vychytávkami. • 

Rychlejší variantou je žebra nejprve vložit do pekáčku, podlít vývarem a dokonale zakrýt poklicí nebo alobalem. Takto nachystané maso vložíte do vyhřáté trouby a asi hodinu a půl pečete na 180 °C.

Že jsou žebra připravená na další štaci na grilu, poznáte podle toho, že je maso měkké a dá se poměrně snadno oddělit od kosti.

Předchystaná žebra potřete grilovací omáčkou a vložte na gril. Po 5 minutách je otočte a grilujte dalších 5 minut. Před poslední pětiminutovkou je znovu přetřete omáčkou.

>> Jaké grily jsou mezi vámi nejoblíbenější? <<

K letní grilovací „obíračce” se skvěle hodí pečený brambor, klas kukuřice, hranolky nebo pikantní salát z rukoly. • 

Maso se z žeber mírně stáhne a odhalené kostičky poslouží jako držátka rozkrájených kousků masa. Přidejte k nim i špíz z grilované zeleniny nebo netradiční grilované ovoce a letní přehlídka grilovaného luxusu může začít.

Která varianta žebírek si získala vaše srdce? Napište nám do komentářů.