8 věcí, které vás ochrání před komáry | Blog Mall.cz

8 letních opatření proti komárům, která vám doma nesmějí chybět

Teploty se zvyšují a vy byste rádi větrali i po setmění. Jenže tak riskujete, že vám budou kolem uší bzučet celou noc komáři a druhý den si budete štípance škrábat jako diví. Abyste se dobře vyspali i v létě, musíte se na nezvané návštěvníky připravit. Přečtěte si, jak se náletům žíznivých komárů ubráníte.

Komáry v noci ze všeho nejvíce přitahuje oxid uhličitý, který vydechujete. Proto:

  • je odežeňte,
  • ulovte
  • nebo je jednoduše k sobě domů ani nepouštějte.

Zapuďte komáry ultrazvukem

Vy si ho ani nevšimnete, ale komáři jej nesnáší. Ultrazvukové odpuzovače totiž vyluzují vysokofrekvenční zvuky, které lidské ucho nezachytí, ale komáry odeženou. Fungují na baterky, takže si je můžete dát kamkoliv.

Náš tip: Existují programy, které také vydávají vysokofrekvenční zvuky. Stáhnete si je do počítače nebo telefonu a zapnete, kdykoliv je třeba.

Pokud chcete bez obav větrat i v letních nocích, bez odpuzovačů komárů se neobejdete. • 

Braňte se chemií

Chemické odpuzovače uvolňují do ovzduší látky, které komáry udrží mimo vaši ložnici. Stačí je zapojit do zásuvky a jednou za čas jim vyměnit náplň. Tento způsob zahánění komárů však nedoporučujeme, pokud máte doma malé děti. Chemické látky totiž vdechujete také vy, i když ve velmi malém množství.

Chyťte je na UV světlo

Možná se vám to bude zdát trochu drsné, ale rozhodně je to účinné – UV světlo komáry naláká k elektrodě, která je zabije elektrickým proudem. Elektrické lapače hmyzu jen zapojíte do zásuvky a necháte je dělat svou práci. Není třeba měnit žádné náplně jako u chemických odpuzovačů.

UV lapače neohrozí ani děti nebo domácí mazlíčky, protože elektroda je skrytá za mřížkou, přes kterou se dostane jen drobný hmyz.

Skryjte se pod moskytiéru

Moskytiéra je ochrana proti komárům i romantický doplněk ložnice. Její instalace chce sice trochu zručnosti, ale není to nic, co byste s vrtačkou nezvládli. Na strop nad postel připevníte háček, na který moskytiéru zavěsíte a rozprostřete ji kolem postele. Přes jemně utkanou látku se k vám komáři nedostanou.

Moskytiéra skvěle ochrání před komáry i vaše miminko. Zavěste ji proto nad dětskou postýlku a pořiďte klidně také speciální síťku na kočárek. Hlavně na večerních procházkách se vám bude hodit. • 

Namontujte sítě do oken

Pokud je ještě nemáte, zvažte jejich pořízení. Díky sítím můžete totiž celou noc větrat a ještě vás ochrání nejen před komáry, ale i vosami a mouchami. Nejsou stoprocentně spolehlivé, protože komáři se k vám domů mohou dostat i s pouhým otevřením dveří. Pokud je ale zkombinujete třeba s UV lapači, máte velkou šanci, že si léto užijete bez komářích štípanců.

Sítě do oken si zvládnete nainstalovat i sami. A pokud máte okna s netypickými rozměry, některé firmy vám je vyrobí i na míru. • 

Vybavte se bylinkami

Místo toho, abyste si pořídili chemické odpuzovače, natrhejte si na zahradě ty přírodní. Existují totiž rostlinky, jejichž pach komáři nesnesou:

  • máta,
  • meduňka,
  • rozmarýn,
  • karafiát
  • nebo třeba citronová tráva.

Bylinky můžete zavěsit do okna nebo je třeba nechte usušit v mističce na nočním stolku.

Náš tip: Sušenou meduňkou a mátou naplňte bavlněný sáček a dejte si ho pod polštář. Meduňka má totiž i uklidňující účinky, takže vám její vůně pomůže usnout.

Babské rady doporučují i další přírodní repelenty, jako jsou třeba ocet nebo česnek, ale tyto vůně byste doma určitě nechtěli mít pořád.

Meduňka odpuzuje komáry a také pomáhá s usínáním. Dejte si ji třeba na noční stolek do vázičky nebo si ji zasaďte do květináče. • 

Zapalte aromalampy

O něco intenzivnější než bylinky jsou aromatické lampy, do kterých nakapete přírodní esenciální oleje s vůní eukalyptu nebo levandule a pod nádobkou zapálíte svíčku. Teplem se vůně uvolňují, takže vám provoní celou ložnici a komáři si tam netroufnou. Jen nezapomeňte svíčku před spaním zhasnout.

Noste repelent v náramku

V obchodech najdete i speciální náramky, které jsou napuštěné aromatickými extrakty z bylin a citrusů. Fungují podobně jako repelenty ve spreji, které si stříknete na oblečení, když jdete třeba do lesa. Nevýhodou však je, že jeden náramek vydrží jen asi 10 dní a stojí přibližně 50 korun.

Napište nám do komentářů, jak se před komáry chráníte doma vy.

 

Instagram

@mall_czsk

Top 5