Módní kousky na léto: zkuste batikování v mikrovlnce | Blog Mall.cz

Batikování jde i v mikrovlnce: návod na módní batikované kousky

Batikování bylo hitem hlavně v 60. letech, kdy pestrobarevné kousky nosili příznivci hippie stylu. Po letech se batikované oblečení vrací znovu do módy – nejlepší na něm je, že si ho jednoduše vyrobíte sami doma třeba ze starých triček. Přečtěte si návody na techniky, které zvládnete i s dětmi.

S batikou vykouzlíte krásné módní kousky, i když nemáte zrovna umělecké nadání. Oživíte tak trička, ale klidně i utěrky nebo povlaky na polštáře. Nejlépe při batikování zužitkujete věci, které:

  • mají zašlé barvy,
  • moc nenosíte
  • nebo mají nevypratelné skvrny. 

Co musíte vědět, než se pustíte do barvení

Způsobů batikování existuje spousta – kromě klasického vázání a vaření v hrnci vám představíme navíc dvě metody, které se hodí třeba při tvoření s dětmi. Ať už ale zvolíte jakoukoli metodu, vždycky budete potřebovat tyto věci:

  • Věc, kterou chcete nabatikovat – nejlépe látky z přírodních materiálů, jako je bavlna, viskóza, len nebo hedvábí. Na umělé materiály barva nechytne. Zvolte také kousky, které jsou světlejší a snadno je přebarvíte.
  • Barvy na batikování – najdete je v drogerii nebo výtvarných potřebách a každý druh se hodí na jinou metodu i materiál. Nejprve si tedy vyberte látku a zvolte způsob, jakým oblečení obarvíte, pak teprve nakupte barvy.
  • Ocet a sůl – ty slouží k zafixování barev.
  • Provázek, nit nebo gumičky – pomocí nich svážete látku tak, abyste na ní vytvořili zajímavé vzory.

Náš tip: Zvlášť na první pokus vyberte starší tričko nebo utěrku, kterých vám nebude líto, kdyby se tvoření nepovedlo.

>> Barvy na textil najdete na MALL.CZ. <<

Oblečení před batikováním ještě vyperte, usušte a vyžehlete – zbavíte se tak nečistot, skvrn nebo stop po impregnaci, které by jinak mohly překazit uchycení barvy. • 

Na batikování si vždy nachystejte pracovní prostor – zakryjte ho igelitem nebo starým ubrusem. Barvy totiž rády vytékají a zaneřádily by vám celou kuchyni. Nasaďte si gumové rukavice a pusťte se do tvoření.

1. Batikovací klasika: vázání a mačkání

Vyvazovaná technika je klasika, kterou jste možná zkoušeli jako děti. Je ideální, pokud s batikováním teprve začínáte.

Jak na to:

  1. Abyste na látce vytvořili barevné vzory, ovažte ji provázkem nebo nití. Myslete na to, že v místech, která převážete, zůstane původní barva látky.
  2. Tričko klidně jen tak zmačkejte a cik cak převažte. Chcete-li vytvořit speciální efekty, buďte pečlivější: kroužky vytvoříte tak, že kousek látky nadzvednete a podvážete. Případně použijte knoflík, který zespoda přiložíte k látce a obvážete. Jestli toužíte po proužkovaném vzoru, tričko zarolujte a obvažte po celé délce nebo šířce.
  3. Jakmile máte hotovo, připravte si v hrnci barvu – postupujte podle návodu na balení, u každé barvy se roztok tvoří v jiném poměru.
  4. Barvicí tekutinu přiveďte k varu, přidejte pár lžic soli a vložte oblečení.
  5. Občas promíchejte, celkem látku vařte asi 20–30 minut. Čím déle tričko v hrnci necháte, tím budou barvy sytější.
  6. Nakonec oblečení vyndejte a pořádně vymáchejte – držte ho pod tekoucí vodou, dokud nepřestane pouštět barvu.
  7. Pak napusťte do kýblu vlažnou vodu, přilijte ocet. Tričko do tekutiny namočte a máchejte ho asi 15 minut. Barvy se díky tomu ustálí.

2. Batikování za studena

Tahle metoda je ideální, pokud se vám nechce do práce s horkou barvou – v tomto případě totiž nanášíte barvy na látku pomocí injekční stříkačky za studena a oblečení nevaříte. Na tuto metodu si ale pořiďte speciální reaktivní barvy na batikování.

Jak na to:

  1. Látku před barvením ponořte do vody se solí – na litr vody stačí asi 40 gramů soli. Tričko do roztoku pečlivě namočte a pak ho vyždímejte.
  2. Vlhký kousek oblečení roztáhněte na pracovní desku, látku chytněte uprostřed a stočte do šneka – podobně jako namotáváte špagety na vidličku. Vznikne vám spirála, kterou omotáte gumičkami tak, aby se uprostřed překřížily a tričko rozdělily na díly podobně, jako když krájíte pizzu.
  3. Pak si nachystejte barvy určené pro batikování za studena. Do injekčních stříkaček nalijte vlažnou vodu podle návodu na obalu a pusťte se do barvení.
  4. Barvu nanášejte stříkačkou do vymezených dílků – stříkejte ji zblízka, aby zbytečně nevytékala bokem, a dostaňte ji do všech záhybů látky.
  5. Stejným způsobem obarvěte tričko i z druhé strany a nakonec jej zabalte do fólie nebo igelitové tašky a barvy nechte působit. Potřebují alespoň 2 hodiny, ale ideálně balíček odložte na 24 hodin.
  6. Poté tričko rozbalte a vymáchejte ve vodě. Abyste barvy zafixovali, vložte ho ještě na chvíli do vody s octem a znovu pořádně vymáchejte.

Pokud neseženete barvy ve stříkačkách, klidně je do látky vetřete štětcem. • 

3. Barvení v mikrovlnce

Když zvolíte klasickou metodu batikování, tričko musíte dlouho vařit. U batikování za studena si zase na hotový výtvor počkáte 24 hodin. Chcete-li vidět barevný výsledek hned a bez složitého vaření, zafixujte barvy v mikrovlnce. Samotné barvení je stejné jako u předchozího způsobu.

Jak na to:

  1. Tričko si opět předem namočte do vody se solí – kdyby bylo suché, v mikrovlnce by se spálilo.
  2. Smotejte ho nebo zmačkejte a libovolně převažte provázkem nebo gumičkami.
  3. Nachystejte si barvy a smíchejte je s vodou podle návodu. Použijte k tomu kelímek nebo injekční stříkačky.
  4. Látku obarvěte důkladně a z obou stran. Nalijte na ni tolik barvy, kolik zvládne nasát.
  5. Tričko smotejte a vložte do igelitového pytlíku nebo tašky. Předem do ní ale udělejte pár dírek, třeba špejlí nebo párátkem.
  6. Pytlík dejte do mikrovlnné trouby a zapněte, stačí zhruba na 5 minut. Nikam neodcházejte a mikrovlnku neustále kontrolujte.
  7. Až se igelitový pytlík nafoukne, ohřívejte ještě další 3 minuty a pak mikrovlnku vypněte.
  8. Při vytahování buďte opatrní – sáček je velice horký a plný páry. Po chvíli z něj tričko vyndejte a propláchněte ve studené vodě.
  9. Na závěr ještě na 5 minut naložte látku do vody s octem a znovu pořádně vymáchejte. Jakmile tričko nepouští barvu, je hotovo.

>> Výtvarné potřeby seženete na MALL.CZ. <<

Jak správně pečovat o batikované oblečení

Jakmile prádlo jednou obarvíte, barva už se z něj nesmyje. Aby odstíny vydržely dlouho syté, dodržujte při praní následující pravidla:

  1. Počítejte s tím, že tričko ještě při prvním praní trochu pouští – perte ho proto raději odděleně od ostatního oblečení, nejlépe v ruce. Stačí, když napustíte do umyvadla teplou vodu, přidáte prací prášek a šetrně látku vyperete.
  2. Nepoužívejte na praní prostředky určené k bělení prádla a na pračce nenastavujte víc než 40 °C. Jinak barvy vyblednou.
  3. Prádlo šetrně ždímejte, v pračce nastavte otáčky maximálně na 800.

>> Zkuste také tvoření z betonu. Čtěte návod, jak na to. <<

A nezapomeňte, že na MALL.CZ pro vás máme všechno možné a uděláme i nemožné, abyste si léto spolu užívali.

A aby vám nic neuniklo, sledujte nás na sociálních sítích – jsme na Facebooku, Instagramu i na YouTube.